Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Dziękuję Ci bardzo, sprawdzam wszelkie tropy, ponieważ nie mam już kogo zapytać.
serdeczności
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Irena_Powiśle pisze:
MonikaNJ pisze:Irenko,
czy mogłabyś sprawdzić, proszę: Antoni Kałuża syn Stanisława i Józefy z Łysoniów ur. 13.10.1878 r. w Wielkiej Woli parafia Wójcin woj. łódzkie. Mieszkał w Piotrkowie Trybunalskim.
Moniko,
jest Józef s. Antoniego KałużaK, gub. Piotrkowska, zaginął bez śladu

Antoni Kałuża s. Józefa, w roku 1916 lat 48 mający, z gub.Kieleckiej, szpital w m. Tambow, odmrożenie palców lewej stopy

Kaługa Antoni s. Stanisława, 95 p.p, jeniec, miejsce ur. Purnowo? - tak w kartce, trafił do niewoli pod Radomiem 12.X.14, 2 kartki

nawet 3 kartki, trafił do niewoli pod Nadarzynem - dość daleko od Radomia.
Ale często pisano z wielkim przypuszczeniem nazwiska jak i miejscowości, tym bardziej są to kartki jenców.
Np w poprzednim poście Skierniewice w kartce napisano "Skierniewice gub. Moskiewskiej".
No i wiele innych pomyłek.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

O! To obiecujące poszlaki :-) Dziękuję bardzo.
pozdrawiam monika
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

MonikaNJ pisze:O! To obiecujące poszlaki :-) Dziękuję bardzo.
jedynie co mogę zrobić w tej sprawie - rzuty ekranu tych kartek ale kawałkami. Bo mam tylko taki dostęp no i nie wiem ile jeszcze będę miała.
Nie zawsze te kartki się otwierają. Może znajdziesz coś przydatnego. Dodam że był szeregowym i są nazwy obozów.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Wysłałam wiadomość.
pozdrawiam monika
lka58

Sympatyk

Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2

Post autor: lka58 »

Dzień dobry.
Może i ja uzyskam jakieś informacje nt. brata mojej prababci. Chodzi o Stanisława Jurkiewicza ur. 31.08.1892 r. w Laskowcu, parafia Działyń. Rodzice Stanisława to Julian i Katarzyna z Sarnowskich. Wiadomo, że został wcielony do
armii carskiej w 1914 r.( ew. 1913). Dostał się do niewoli niemieckiej i został wysłany do kopalni. Tam pracując zmarł. Nie wiemy gdzie, ani kiedy.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Alina

moderacja (elgra)
Połączyłam z istniejącym już tematem.
Aby napisać post w istniejącym już temacie, należy robić to za pomocą ikonki "odpowiedz" a nie "nowy temat"
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam, Pani Ireno, z Krakowa!

Bardzo dziękuję za błyskawiczną pomoc!
Władysław (1883-1953) i Stefan (1885-1961) KAMIENIARCZYKOWIE to rodzeni bracia Franciszka, po którym wszelki ślad jak widać zaginął. Obaj przeżyli i pierwsza i drugą wojnę światową o czym świadczą ich groby w Białej Rawskiej.

Pozdrawiam
Bogusław
Andrzej_Kowal

Sympatyk

Szukam dziadka w armii carskiej

Post autor: Andrzej_Kowal »

Szukam dziadka w armii carskiej: Jagiełło Andrzej, syn Stanisława i Marianny, ur. 15.11.1879 Janków, par. Piątek, gm. Balków, pow. Łęczyca, gubernia Kaliska. Walczył w Mandżurii. Tyle wiem.
grzegorz_dominik

Sympatyk

Szukam dziadka w armii carskiej

Post autor: grzegorz_dominik »

Witam,
szukam informacji na temat Michała Jankowskiego syna Władysława ur. 1881 Lisewo par. Szymanowice, gubernia kaliska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Grzegorz
Mateusz_Wsół

Sympatyk

Szukam Wojciecha Wsół z pod Kielc w 1915r będącego na wojnie

Post autor: Mateusz_Wsół »

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie Wojciecha Wsół ur. w 1887 rok w Sukowie, jego rodzice Wincenty Wsół i Barbara Macek, po ślubie w 1913r zamieszkał w Posłowicach obok Kielc.
Z aktu urodzenia jego syna Władysława wiem że w momencie narodzin 22 marca 1915roku Wojciech przebywał na wojnie. Jest to brat mojego prapradziadka. Nie wiem gdzie szukać takich informacji o jego służbie, o tym gdzie i kiedy służył i czy wrócił z wojny.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc w odnalezieniu o Nim informacji.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Szukam Wojciecha Wsół z pod Kielc w 1915r będącego na wojnie

Bardzo proszę mnie zrozumieć - w razie jeśli państwo czeka na moją odpowiedź.
Mam taki samy dostęp do stron poszukiwania jak wszyscy inni. Czasem mogę wejść do strony www.gwar.mil z wyszukiwarką tych kto brał udział w IWŚ, czasem nie.

Kiedy mogę wtedy szukam. Kiedy jest kartka/są kartki to piszę. Kiedy nie ma nie piszę.

Nazwisko Wsół
Всул Антон
пропал без вести, Место службы: 299-й пехотный Дубненский полк, рядовой, Дата события: 03.11.1914 - 11.11.1914
Именные списки потерь

Всул Андрей Фомич
болен, Место рождения: Люблинская губ., Радинский уезд, Мишевская вол., н.п. Жетлус, Место службы: 70-й пехотный Ряжский полк, рядовой, Дата события: 19.11.1915
Картотека потерь

Всул Владислав Иванович
болен, Место рождения: Люблинская губ., Родзинский уезд, с. Речица, Место службы: 196-й пехотный Инсарский полк, рядовой, Дата события: 16.07.1915

Jest kartka na nazwisko Wojciech Sół
рядовой Воинская часть 116-й пехотный Малоярославецкий полк Место пленения Мариамполь Лагерь Штаргард, Германия, Померания Тип документа Карточки военнопленных
Z kartki - obóz jeniecki Stargard 2, kompania 11-ta, Pomerania, 1115, Niemcy,
82 (lub 89)
Pozdrawiam,
Irena
Marszalek_Marek

Poszukiwania Klimkowicz Paweł, Jaroszuk Piotr

Post autor: Marszalek_Marek »

Dzień dobry,

poszukuje informacji o przodkach mojej żony odbywających służbę wojskową w armii carskiej.
1. Klimkowicz Paweł pochodził ze wsi Horodyszcze powiat Włodawa - Służył w Czelabińsku. W 1907 urodziła się pierwsza córka czyli nie był już w wojsku. Zmarł w drodze do Polski w 1920 r.
2. Jaroszuk Piotr s.Szymona wywieziony w 1875 r. do Rosji wraz z ojcem za odmowę przejścia na prawosławie (unita). Wzięty do wojska w 1892 r.? Pochodził z m.Ossowa lub Derewiczna pow.Włodawa.

Dziękuję za pomoc w poszukiwaniach.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pracujących nad zbieraniem i udostępnianiem informacji na tym portalu,
Marek Marszałek
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Marku,
może w nw. zespole odnajdziesz poszukiwane informacje, np. w Indeksie osobowym (brak skanów):
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... l_data_do=
Ossowa to par. gr.-kat. Przegaliny - tutaj jest AM 8/1836 Szymona Jaroszuka (może Twojego), skan 20:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/2387974
Może również będzie pomocna Księga ludności stałej - Horodyszcze osada (brak skanów):
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/16443168
Pozdrawiam.
Elża
Marszalek_Marek

Post autor: Marszalek_Marek »

Dzień dobry,
serdecznie dziękuję za pomoc.
Bardzo dla mnie ważnym dokumentem jest akt ślubu Szymona (Semena) Jaroszuka. Usiłuję ustalić czy Marianna Jaroszuk, żona Jana Syryczyka (Syryczuka), matka Pauliny i Emilii była córka Szymona Jaroszuka. Kiedy została wywieziona do Rosji, czy miało to związek z zaangażowaniem jej ojca w protest przeciwko narzucaniu prawosławia. Rodzinne opowieści pokrywają się z opisami prof. D.Tarasiuka ale Marianny nie znalazłem na żadnej liście wywiezionych.
Jeszcze raz dziękuję za sugestie do poszukiwań.
Pozdrawiam serdecznie,
Marek Marszałek
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Tutaj drugie małż. ww. Szymona - 12/1854, skan 12:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/2387991
i AU Marianny, córki - 36/1855, skan 7:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/2387992
Pozdrawiam.