W ostatnich tygodniach wkroczyłam na nieeksplorowane dotąd ziemie, czyli na Litwę.
Przez lata poszukiwałam przodka Wincentego o dziwnym nazwisku: Mudrygajło. Jego żołnierskie losy, które przybliżył mi p.Jerzy, nie są tutaj tematem tego wątku. Wincenty dziecko został odnaleziony dzięki p. Bożenie. A wraz z nim jego rodzeństwo, rodzice, brat ojca z rodziną. Drobny trop prowadził do parafii Podbrzezie na Litwie. I to był strzał w 10. Ta parafia jest zindeksowana na naszej stronie na podstawie fs za lata 1797-1865. Pani Bożena znalazła moją rodzinę na skazkach rewizyjnych guberni wileńskiej z 1795 i z 1811, a później znalazła też AU Wincentego z 1790 roku na stronie.
Podbrzezie – akta metrykalne
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/searc ... ageIndex=0
Ostatnie dni minęły mi na szukaniu moich Mudrygajłów na w/w stronie, gdzie akta mnie interesujące są za lata jak poniżej, czyli mogłam przeszukać wcześniejsze niż na naszej stronie:
AU 1782 – 1804
AM 1782 – 1827
AZ 1782 – 1819
I tu mam problem. Na podstawie indeksów i kopii akt z naszej strony, spisów z 1795 i 1811 oraz akt z www.eais ustaliłam rodzinę mojego Wincentego. Jednakże dziwi mnie, dlaczego mimo ciągłości akt z Podbrzezia za lata 1782 – 1865 nie ma tam wielu zdarzeń dotyczących moich członków rodziny. Czy mogliby być chrzczeni, brać śluby i umierać w jakiejś ościennej parafii. Jaka to mogłaby być parafia?
Formy nazwiska: Mondrigaiło/Mudrygajło/Mundrygajło/Mądrygajło
Rodzina Wincentego:
Dziadek: Gabriel – na pewno zmarł w 1795 lub wcześniej, gdyż nie ma go w skazce rewizyjnej z 1795
Ojciec: Maciej – według skazki z 1795 ma 40 lat, czyli urodzony ok.1755. Na 100% żył w 1811, gdyż jest w skazce z 1811. W indeksach jest zgon niejakiego Mathia Mundygajło w 1813, ale ten ma lat 76, czyli nie jest to mój Maciej. Innych AZ Maciejów nie ma w Podbrzeziu.
Matka: Marianna zd.Rodziewicz – wg skazki z 1795 ma 40 lat, czyli urodzona ok. 1755. Ostatnie znane mi dziecko urodziła w 1805 roku, czyli zmarła w 1805 lub później, ale w Podbrzeziu nie ma jej AZ.
Dzieci Macieja i Marianny:
1. Konstancja – urodzona ok 1785 – w spisie 1795 ma 9 lat. Być może jest to Konstancja, która w 1815 bierze ślub w Woroniszkach z Jerzym Rynkiewiczem. W parafii Podbrzezie była jeszcze jedna Konstancja, córka Tadeusza, ale małym (bardzo małym) prawdopodobieństwem, że to siostra Wincentego jest miejscowośc Woroniszki, gdyż w tej wsi urodziło się przynajmniej dwoje z najmłodszych dzieci Macieja i Marianny.
2. Marcjanna AU 14/03/1789 Radziule, par.Podbrzezie (ze strony eais). Nie ma jej w spisie z 1795, więc pewnie zmarła wcześniej, ale nie ma jej AZ w Podbrzeziu.
3. Wincenty AU 12/12/1790 Radziule. AU na stronie eais. To mój Wincenty, który w 1827 pojawi się w Dąbrowie Białostockiej, więś Osmołowszczyzna, ajko unteroficer....
4. Teresa – urodzona pewnie na początku 1790, biorąc pod uwagę dzieci nr 2 i 3 – w spisie z 1795 ma 5 lat. Nie ma jej AU na eias. Na pewno nie była bliźniaczką Wincentego, mimo iż w spisie z 1795 każde ma 5 lat. W aktach Podbrzezia jest AM i narodziny dzieci niejakiej Teresy, ale na ślub w 1805 byłaby chyba zbyt młoda. Nie ma też jej AZ.
5. Gabriel Antoni AU 20/01/1791 Radziule. AU z eais. Jest na spisach z 1795 i 1811. Nie ma jego AZ w Podbrzeziu do 1865
6. Tadeusz AU 06/02/1798, miejscowość Podębie(?), zmarł pewnie przed 1811, gdyż nie ma go w spisie z 1811. Nie ma też w Podbrzeziu jego AZ.
7. Domicela Karolina AU 08/01/1802 Woroniszki. Akt z naszej strony. W Podbrzeziu nie ma jej AM lub AZ
8. Kazimierz ok.1803-1804. W spisie z 1811 ma 7 lat. Nie ma w Podbrzeziu jego AU. Jego imię nie pojawia się w późniejszych aktach z Podbrzezia.
9. Katarzyna – AU 26/01/1805 Woroniszki. Akt z naszej strony. W późniejszych latach w Podbrzeziu pojawiają się akta związane Katarzyną, ale nie ma żadnej pewności, ze to Katarzyna od mojego Macieja, gdyż w tych samych latach w Podbrzeziu była jeszcze druga Katarzyna, córka Tadeusza.
Podsumowując, potrzebowałabym podpowiedź, gdzie szukać tych akt, których nie ma w Podbrzeziu od 1782. Gdzie Maciej i Marianna mogli wziąć ślub w 1785 lub wcześniej? Gdzie mogły się rodzić i umierać te dzieci, których akt nie ma w Podbrzeziu? Gdzie mogli umrzeć Maciej i Marianna? Gdzie mógł umrzeć nestor rodu Gabriel? Może ci moi Mudrygajłowie mieli blisko do dwóch różnych parafii, do Podbrzezia i gdzieś jeszcze?
Ania