Jaka to miejscowość i gmina?

Tłumaczenia dokumentów pisanych po francusku

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zabomba

Sympatyk
Adept

Post autor: Zabomba »

Witam,
Czy pomógłby ktoś rozszyfrować o jaką miejscowość i gminę chodzi na załączonych obrazkach?

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nazwiska - Tworkowski, Prusik, Karaszewski, Stankiewicz, Muszyński, Popławski
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Np. odczytuję ~ferme de Chefesmühle. Zakładam, że nazwa jest zniekształcona i może być - w stylu: farma Höfenmühle, Höpfermühle...
Pozdrawiam.
P.S. Czy jest może tutaj Poległy?
https://public.opendatasoft.com/explore ... %2F01%2F20
Elża
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Tylkowo w gminie Pasym powiat szczycieński to dawny Scheufelsdorf. Natomiast Scheufelsmuhle to przysiółek Tylkówko na południe od Tylkowa.

Pozdrawiam
Janusz
Zabomba

Sympatyk
Adept

Witaj, dziękuję za zainteresowanie.
Chodzi o francuskiego żołnierza, ale z II wojny światowej. Pod koniec listopada 1940 roku trafił do niewoli, początkowo do francuskiego stalagu 120 w Mirecourt. Zmarł w Stalagu IB pod Olsztynkiem. Był pracownikiem przymusowym w wymienionej na zdjęciach miejscowości, ale na pewno nie jest to w Prusach Wschodnich. Też podejrzewam, że miejscowość jest źle napisana, dlatego kluczowym jest rozszyfrowanie gminy (commune).

Edit.
Może być panie Januszu, myślałem o Tylkowie, ale nie sądziłem że aż tak można przekręcić nazwę miejscowości ;)
janusz59

Sympatyk

Gmina Scheufelsdorf istniała jak najbardziej w powiecie Ortelsburg (Szczytno). W skład tej gminy wchodził przysiółek Scheufelsmuhle . Czyli trafienie 100%. Sprawdzałem na starych mapach i w spisie gmin niemieckich.
W tym fragmencie środkowym jest po prawej stronie na dole słowo Prusse Orientale ( czyli Prusy Wschodnie) . Z Tylkówka do Olsztynka jest 40 km.

Pozdrawiam
Janusz
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

:) Może być więc w bazie tutaj, ale zapewne ją znasz :)
https://www.memoiredeshommes.sga.defens ... /index.php
Pozdrawiam.
Elża
Zabomba

Sympatyk
Adept

No ciekawe, podają że zmarł w Tylkówku na dwa dni przed wkroczeniem sowietów do Pasymia i Szczytna. Czyżby Niemcy pozbywali się jeńców?
janusz59

Sympatyk

A może już Sowieci tam działali ? A może Sowieci zamordowali po wejściu, a wpisali datę wcześniejszą , żeby nie było na nich ? Wchodzili do wiosek i strzelali do kogo popadnie (zwłaszcza do mężczyzn)nie pytając o narodowość . Na dawnej granicy niemieckiej były tablice : Wot eto prokliataja Giermanija !

Pozdrawiam
Janusz
Zabomba

Sympatyk
Adept

Mogło też tak być. Poszukam czy w okolicznych miejscowościach nie ma jakiś kwater jenieckich. Dziękuję wszystkim za pomoc. Bardzo mi pomogliscie. Szukałem informacji dla wnuka tego żołnierza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - francuski”