Bardzo dziękuję Ewie, Władysławowi i Pawłowi.
Co do nazwiska Annas, to znalazłem niemiecką stronę genealogiczną, gdzie sugeruje się pruskie pochodzenie tego nazwiska (od Prusów-Bałtów, nie od Prusaków-Niemców) z etymologią niezwiązaną koniecznie z imieniem Anna czy Hans:
http://wiki-de.genealogy.net/Annas_%28Familienname%29
Nazwisko to występuje w kilku krajach zachodniej Europy i w USA, ale po przejrzeniu różnych genealogicznych baz danych wydaje mi się, że wywodzić się może z dwóch regionów: zachodnia Flandria w Belgii (i przylegający obszar w północnej Francji) i/lub północna Nadrenia i Westfalia w Niemczech.
Moja 5xprababcia Rozalia Marat urodziła się przed rewolucją francuską (z tego, co wiem, przed 1770), więc, tak jak piszą Władysław i Paweł, wszystko wskazuje na etymologię niezwiązaną z rewolucjonistą Maratem, chyba że pod wpływem okoliczności historycznych wcześniejsza forma (np. Morat wspomniana przez Pawła) uległa przekształceniu w Marat (nie dotarłem jeszcze do metryk spisywanych przed wprowadzeniem kodeksu Napoleona). Musiałoby to jednak nastąpić błyskawicznie, bo począwszy od lat 1808/1809 (czyli odkąd wprowadzono obowiązek prowadzenia ksiąg metrykalnych) wszystkie znane mi zapisy z okolic Skierniewic i Łowicza używają formy Marat (można to sprawdzić w Genetece), Przy okazji mam pytanie do Pawła, który przekopywał się już przez wcześniejsze dokumenty w AD w Łowiczu : Czy pamiętasz może, do kiedy występowała w Skierniewicach forma Morat lub kiedy pojawiły się pierwsze przypadki Maratów?
Jeśli chodzi o nazwisko Madany, to zdziwiło mnie, że w połowie XIX wieku podlegało ono dość regularnej odmianie u kobiet (Madana), co obecnie zupełnie zanikło.
Mam też dziwne doświadczenia z nazwiskiem Wardecki. Moi przodkowie z regionu Skierniewic nosili tę formę nazwiska na początki XIX wieku, używając jej później zamiennie z formą Gwardecki (dla której podaje się zupełnie inną etymologię!), a mniej więcej od roku 1830 po Wardeckich nie ma śladu (przynajmniej w tej okolicy) - wszyscy zamienili się w Gwardeckich.
Pawle, powoli zaczynam kolekcjonować nazwiska ściśle związane z regionem skierniewickim. Mam nawet wstępną listę nazwisk (na pewno niekompletną), które mają wyraźne epicentrum w powiecie skierniewickim (przynajmniej 1/3 wszystkich krajowych przedstawicieli):
Panfilewicz 83% (19/23)
Wieprzkowicz 77% (189/244)
Murgrabia 77% (271/352)
Mozga 64% (180/283)
Zbącki 62% (16/26)
Wenus 61% (89/147)
Idrian 60% (24/40)
Meszka 53% (220/419)
Bełc 48% (85/175)
Syndoman 46% (40/88)
Gocalski 44% (16/46)
Bożałek 42% (44/105)
Skręta 41% (153/371)
Boryna 40% (118/293)
Grzegdala 39% (29/75)
Łazęcki 37% (96/257)
Pokrop 34% (76/221)
Werlichowicz 33% (9/27)
Blisko przyjętej wartości progowej (1/3) są Matyjek, Siekowski, Marat (zbyt duża konkurencja powiatu łowickiego) i Łuczywek (częste też na Lubelszczyźnie). Są oczywiście nazwiska dużo częstsze w regionie Skierniewic, ale spotykane również często gdzie indziej.
Pozdrawiam,
Michał