Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kamil0123

Nieaktywny
Otrzymał podziękowania: 2 times

zaginęła zawartość

Post autor: Kamil0123 »

Sandra

No mogę tylko napisac co następuje .
Jak 16 lat temu zacząłem budować drzewo na laptopie architektury 32 bit i najlepszym systemie operacyjnym Windows XP . 16 lat chodzi i będzie chodził do końca moich dni bo tak ma być .
W między czasie kupiłem kilka chińskich badziewii .Niektóre poszły do śmieci .

Pozdrawiam

Kamil
zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Witam!
Moje dwa pytania dotyczą wersji 4.25.
Pierwsze:
Dlaczego na wydruku drzewka nie ma polskich znaków mimo iż w programie takie występują zamiast tego pojawiają się dziwne kwadraciki.

Drugie:
Przy próbie generowania drzewka z ilością 470 osób pojawia się komunikat "Przy tworzeniu tablicy wystąpił błąd (za mało pamięci). Spróbuj zmienić ramki albo zmniejsz liczbę osób."
a następnie
"Zrezygnuj z wyświetlania zdjęć".
O jaką pamięć chodzi?
Muszę przyznać że w wersji 2 nie było tych problemów.
I jeszcze jeden problem. Wersji 2 wybrana osoba jako główna zawsze jest na środku wydruku. Wersji 4 nie zawsze tak jest.
Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zmieniony wt 08 kwie 2025, 18:11 przez zbigsob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Na pierwszy problem można zaradzić zmieniając krój pisma.
Andrzej
zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Andrzeju, piszesz o rodzaju czcionki. Zmieniłem kilkanaście niestety bez skutku.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Ja mam wersję 4,25 i nie mam takich problemów. Może to w ustawieniach samego komputera coś nie współgra z programem?

A jeśli chodzi o to czy osoba jest na środku, to zależy jaki rodzaj sie drzewa wybierze. Bo jeśli np. bardzo duża tablice krewnych, a osoba ma rodzeństwo i to rodzeństwo ma swoje rodziny, to nie da się umieścic tej wybranej osoby na środku, bo dla innych miejsca nie będzie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

Ahnenblatt używam od lat i nie myślę o zmianie, ale do wydruku używam
https://pewu.github.io/topola-viewer/#/
Przemek to cudo zrobił i tutaj na forum pokazał - rewelacja
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Zbyszek,
spróbuj ściągnąć wersję darmową portable wersja 2,99p i zobacz czy tam też takie problemy występują.

Czy jak zapisujesz drzewko do pliku PDF i do pliku JPG, to też nie ma polskich znaków?

Jeżeli jest komunikat za mało pamięci, to najprawdopodobniej chodzi o pamięć operacyjną komputera.
Pozdrawiam
Theofilos
Pawel_B

Członek PTG
Adept
Podziękował: 4 times

Re: Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Post autor: Pawel_B »

Od kilku lat używam programu Ahnenblatt. Na początku nie zaznaczyłem opcji "Kopiować zdjęcia/dane do folderu z mediami" i teraz widzę, że to był błąd. Mam podpięte mnóstwo skanów, które znajdują się na dysku komputera w bardzo różnych katalogach (zawierających wielką liczbę skanów nie podpiętych do programu). Nie jestem więc w stanie przekopiować na inny komputer drzewa wraz z mediami, bez jednoczesnego przenoszenia gigabajtów zgromadzonych skanów.
Ręczne przekopiowanie mediów do jednego katalogu i ponowne podlinkowanie, to przy ilości danych niezwykle żmudna praca. Zaznaczenie opcji kopiowania działa tylko na nowo dodawane pliki.
Moje pytanie: czy nie ma jakiegoś tricku, który wymusiłby na programie przekopiowanie wszystkich zdjęć?

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 4 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

W wersji 2.97 i w płatnej wersji Ahnenblatt jest na to proste rozwiązanie.
Narzędzia -> Zdjęcia/Dane na nowo przypisz.
Wybranie opcji kopiuje zdjęcia do wybranego katalogu.
pozdrawiam
Piotr
Pawel_B

Członek PTG
Adept

Dzięki, ale to chyba nie pomoże w moim przypadku.
Mam wersję 3.6 (płatną) i rzeczywiście jest takie polecenie (u mnie w menu Extra), ale zgodnie z informacją w helpie, przyporządkuje ono na nowo pliki (rozpoznając je po nazwach), ale gdy są zgromadzone w jednym katalogu.
This feature allows you to select the new picture/file path. In the directory you choose, Ahnenblatt searches for images/ files of the same name and remembers the new directory for them.
This feature also makes sense if pictures/files assigned to persons are scattered on the hard drive.
If you manually copy them all into a new directory and use this feature, all file references are adjusted
Mój problem jest taki, że mam skany w bardzo wielu katalogach, często mocno zagłębionych. Oprócz skanów podlinkowanych do programu, w tych samych katalogach są setki innych skanów. Informacja, które z nich są powiązane z programem jest tylko w samym Ahnenblatt. Żeby je zgromadzić w jednym katalogu, musiałbym najpierw przeglądać każda osobę, wyszukując, które z nich mają podpięte skany lub fotografie. Bardzo żmudne przy >1000 osób w bazie.

Cóż, wygląda na to, że albo się na to zdecyduję, albo będę musiał się pogodzić, że mam bałagan w bazie.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Pawle, to żeby sobie uprościć przeglądanie, zapisz sobie drzewo w pliku csv. Otwórz go automatycznie, gdy program zapyta czy pokazać wynikowe dane.
Wtedy w kolumnie o nazwie OBJE.FILE masz ścieżkę do pliku zdjęciowego.
Zawsze będzie łatwiej ogarnąć gdzie masz pliki.

Ja podpinam pod program tylko zdjęcia osób i zdjęcia z cmentarzy, które sa w osobnych folderach i nic innego tam nie ma. Pozostałe pliki mam pogrupowane w folderach zrobionych dla każdej osoby. Tzn. małżeństwo ma folder i są w nim pliki ich dotyczące i ich niezamężnych dzieci. W momencie gdy dziecko wychodzi za mąż/żeni się dostaje osobny folder wraz ze współmałżonkeim. W tych folderach często są podfoldery, dla różnych wydarzeń.
Łatwiej mi to wtedy ogarniać.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Pawel_B pisze: wt 17 mar 2026, 20:47 Dzięki, ale to chyba nie pomoże w moim przypadku.
Mam wersję 3.6 (płatną) i rzeczywiście jest takie polecenie (u mnie w menu Extra), ale zgodnie z informacją w helpie, przyporządkuje ono na nowo pliki (rozpoznając je po nazwach), ale gdy są zgromadzone w jednym katalogu.
Tak faktycznie.
Ale gdy podejrzysz plik ahn będa tam jawne ścieżki do wszystkich zdjęć.
jeszcze lepiej widac to przy eksporcie do gedcom.
jesli nie masz czegoś co stracisz w gedcom to najlepiej

zapisac gedcom zrobic kopie
1 wyciąć wszystkie wiersze z pliki ze zdjęciami i hurtowo przekopiowac do dowolnego katalogu np c:\STAREFOTKI (coś typu typowy stary copy w pliku .bat)
2 zmienić wszystkie nazwy ścieżek na nowe w gedcom

W sumie pewnie zrobi ci to któryś z ai setem poleceń w sensie:
1 oto zapis w formacie gedcom. w wieszach oznaczonych jako "FILE" masz ścieżkę przechowywania pliku. Utwórz zestaw poleceń "copy" do zapisania w pliku bat Windows do przekopiowania wszystkich plików do jednej lokacji c:\STAREFOTKI. nie zmieniaj nazw plików.
2 oto zapis w formacie gedcom. W wieszach oznaczonych jako "FILE" masz ścieżkę przechowywania pliku. Zapisz cały plik gedcom pod nową nazwą bez zmian poza zmianą ścieżki pliku we wszystkich wierszach "FILE" na c:\STAREFOTKI

PS A nawet może ci to sam zaproponowac ;-) jak go odpowiednio spytasz
pozdrawiam
Piotr
Pawel_B

Członek PTG
Adept

Małgorzato, Piotrze - dzięki za rady! Będę próbował.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Małgorzata_Kulwieć pisze: śr 18 mar 2026, 08:21 Wtedy w kolumnie o nazwie OBJE.FILE masz ścieżkę do pliku zdjęciowego.
Małe uzupełnienie. Jak zrobisz to o czym pisze Małgorzata to w kolumnie OBJE.FILE.1 masz pełną nazwe pliku ze ścieżką. Możesz to sobie wykorzystac prosto do zrobienia pliku bat, który przez konsolę (copy) wszystko ci przekopiuje.
W sumie AI ci go też oczywiście jeszcze łatwiej zrobi. Potem uzywajac konsoli w Windows (polecenie cmd) wszyskie pliki będziesz miał w jednym katalogu.
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”