Pochodzenie nazwisk (cz.5)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Agnieszka_Piotrkowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Agnieszka_Piotrkowska »

Witam Serdecznie :D
Proszę o sprawdzenie pochodzenia nazwisk: Oman i Sutkowski
Z góry pięknie dziękuję.
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Oman - brak. Nazwisko w Polsce rzadkie:

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/oman.html

Sutkowski 1469 - od nazw miejscowych Sutkowice (KrW), Sutków (tarnowskie, gmina Dąbrowa Tarnowska).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
mikaadam

Sympatyk

Post autor: mikaadam »

Witam!
Potrzebuje do konkursu genealogicznego pochodzenie nazwisk:
Stawiarski, Usarek, Muszalski, Winzer, Mrozek,Gładysz, Bujoczek, Ferdyn, Libera, Banaś oraz Horzela.
Przepraszam, że tak wiele ale naprawdę tego potrzebuję
Pozdrawiam Adam Mika :D :D
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Witam!
Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę dotyczącą etymologii nazwiska Annas, występującego wśród moich przodków z parafii Maków (koło Skierniewice) na przełomie XVIII i XIX w. Nazwisko to nie występuje obecnie w Polsce - mam przesłanki, żeby podejrzewać jego późniejszą ewolucję (Annas -> Jannas->Janas), a pochodzi przypuszczalnie z Niemiec (Westfalia?) lub Holandii, gdzie dziś spotykane jest chyba najczęściej.
Przy okazji poproszę o etymologię nazwisk Marat, Madany, Wardecki, Kuziemski, Caban i Sobań.
Z góry dziękuję,
Michał Milewski
Szukam Milewskich z różnych linii, którzy chętni byliby poddać się badaniu Y-DNA
https://www.familytreedna.com/groups/milewski/about
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 218753&z=6
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Adamie,

oczywiście, że Ci wierzę :D

Banaś 1656 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy ban- , por. prasłowiańskie banati ‘myć, kąpać’, bania, ban ‘namiastnik turecki’, imę Banadykt (= Benedykt), niemiecka nazwa osobowa Ban.

Bujoczek - w grupie nazwisk pochodzących od bujać ‘szybko się rozwijać’.

Ferdyn - od imienia Ferdynand, też od niemieckiej nazwy osobowej Pferd, ta od apelatywu Pferd ‘koń’.

Gładysz 1334 - od gładki ‘równy, układny’, gładzić.

Horzela - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy hor- , ta od czeskiego i ukraińskiego hora ‘góra’, od czeskiego horky ‘gorący’, horši ‘gorszy’, horeti ‘gorzeć’, horky ‘gorzki’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Adama:

Libera - od łacińskiego liber ‘wolny’, od niemieckiej nazwy osobowej Lieber, też od gwarowego libera ‘słabość, choroba’.

Mrozek 1547 - w grupie nazwisk pochodzących od mróz, mrozić, też od imion staropolskich i gwarowych typu Jamroz, to od Ambroży.

Muszalski - w grupie nazwisk pochodzących od podstaw mus-, musz-, por. musieć, muszka, też od niemieckich nazw osobowych Mus, Musch, te od Moyses.

Stawiarski 1692 - w grupie nazwisk pochodzących od staw ‘zbiornik wodny; ruchome połączenie kości’, stawać się ‘zdarzać się’.

Usarek - od huzar ‘żołnierz lekkiej jazdy typu węgierskiego’, z gwarowego też ‘duży człowiek’.

Winzer - od niemieckiej nazwy osobowej Wiesner, ta od apelatywu Wiese ‘łąka’, z średniowysokoniemieckiego wise ‘łąka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Annas - od imion typu Anna, Jan, Han.

Caban 1632 - od czaban, w XVI wieku ‘pasterz turecki; duży baran’, też od caban ‘przekupień’.

Kuziemski - od gwarowego kuzim ‘urodzony pod zimę; malec, karzeł’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Michała:

Madany - od niemieckiej nazwy osobowej Maden.

Marat - od marat ‘stronnik Marata; rewolucjonista, tyran’.

Sobań - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Sobiesław, od zaimka sobie, niekiedy też od Sobiestian (= Sebastian).

Wardecki - od dawnego warda ‘mańkut’, wardać ‘łazić’.

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Ewa_Szczodruch pisze:ciąg dalszy dla Michała:

Marat - od marat ‘stronnik Marata; rewolucjonista, tyran’.

Zgadzam sie z Ewa, ze taka etymologia jest podana w Slowniku.

Ale ... Jean-Paul Marat [stal sie slynnym ok 1790 r], byl synem sardynczyka Jean Mara, nazwisko ojca jest inne niz syna.

Prawdopodobnie, ktos pomagajacy Profesorowi, dostarczyl mu interesujaca hipoteze, tylko, ze bardzo watpliwa.

Wg mnie, okolo 1790 r wiekszosc Polakow posiadala nazwiska, wiec nalezy szukac etymologii polskiej, np [polski] Marat od "mara" = zjawa.
Wiem, ze nocnego, wioskowego stroza [przeciwpozarowego], czesto nazywano "marek", bo w nocy chodzac po wiosce, pojawial sie jak "nocna mara/ nocny marek".

Wladyslaw
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Witam

Tak mi sie wydaje ze przegladając zapiski metrykale z XVII w.w regionie łodzkim(Skierniewice,Łowicz) nazwisko Marat wystepowało
jako Morat, zas Madany- Madan, Caban-Czaban, Kuziemski nie zmienione, nazwiska szczelnie przyczepione do ziemian.
Zresztą c na cz było regionalizmem?( nie mam pojecia, ale moi przodkowie byli Bełczami z Skierniewicz)
Pisze dlatego, że owe nazwiska scisle są zwiazane z parafia skierniewicką i możnaby powiedziec , że jakies jedno z wielu jąder nazwiska w owym regionie moze byc
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Co do Marat podpisuje sie pod słowami Władysława , ciekawa konkluzja z Marat'em, ale pewniejsza jest teza , że to polskie pochodzenia owego nazwiska
Pozdrawiam Paweł Bełc
miciula

Poszukuję pochodzenia nazwiska Mazij

Post autor: miciula »

Moi przodkowie pochodzili z Podola ucikając przed Tatarami znalezli sie na Kresach Wschodnich we wsi Tuliglowy koło Lwowa gdzie mieszkali az do wysiedlenia Moje nazwisko brzmi Mazij mimo poszukiwań niczego nie znalazłam proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Poszukuję pochodzenia nazwiska Mazij

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Мазий- Jest to ukraińskie nazwisko stworzone od podstawy "мазь" - maź, smarowidło + charakterystyczny sufiks -ий
Przykłady rzeczywistych nazwisk kozackich : Мамий, Палий, Плаксий, Повалий, Червоний, Розпутний.
Występuje na Ukrainie (850 przypadków, głównie w centralnej części), w zachodniej części rzadko notowane.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
michalmilewski

Sympatyk

Post autor: michalmilewski »

Bardzo dziękuję Ewie, Władysławowi i Pawłowi.

Co do nazwiska Annas, to znalazłem niemiecką stronę genealogiczną, gdzie sugeruje się pruskie pochodzenie tego nazwiska (od Prusów-Bałtów, nie od Prusaków-Niemców) z etymologią niezwiązaną koniecznie z imieniem Anna czy Hans:
http://wiki-de.genealogy.net/Annas_%28Familienname%29
Nazwisko to występuje w kilku krajach zachodniej Europy i w USA, ale po przejrzeniu różnych genealogicznych baz danych wydaje mi się, że wywodzić się może z dwóch regionów: zachodnia Flandria w Belgii (i przylegający obszar w północnej Francji) i/lub północna Nadrenia i Westfalia w Niemczech.

Moja 5xprababcia Rozalia Marat urodziła się przed rewolucją francuską (z tego, co wiem, przed 1770), więc, tak jak piszą Władysław i Paweł, wszystko wskazuje na etymologię niezwiązaną z rewolucjonistą Maratem, chyba że pod wpływem okoliczności historycznych wcześniejsza forma (np. Morat wspomniana przez Pawła) uległa przekształceniu w Marat (nie dotarłem jeszcze do metryk spisywanych przed wprowadzeniem kodeksu Napoleona). Musiałoby to jednak nastąpić błyskawicznie, bo począwszy od lat 1808/1809 (czyli odkąd wprowadzono obowiązek prowadzenia ksiąg metrykalnych) wszystkie znane mi zapisy z okolic Skierniewic i Łowicza używają formy Marat (można to sprawdzić w Genetece), Przy okazji mam pytanie do Pawła, który przekopywał się już przez wcześniejsze dokumenty w AD w Łowiczu : Czy pamiętasz może, do kiedy występowała w Skierniewicach forma Morat lub kiedy pojawiły się pierwsze przypadki Maratów?

Jeśli chodzi o nazwisko Madany, to zdziwiło mnie, że w połowie XIX wieku podlegało ono dość regularnej odmianie u kobiet (Madana), co obecnie zupełnie zanikło.

Mam też dziwne doświadczenia z nazwiskiem Wardecki. Moi przodkowie z regionu Skierniewic nosili tę formę nazwiska na początki XIX wieku, używając jej później zamiennie z formą Gwardecki (dla której podaje się zupełnie inną etymologię!), a mniej więcej od roku 1830 po Wardeckich nie ma śladu (przynajmniej w tej okolicy) - wszyscy zamienili się w Gwardeckich.

Pawle, powoli zaczynam kolekcjonować nazwiska ściśle związane z regionem skierniewickim. Mam nawet wstępną listę nazwisk (na pewno niekompletną), które mają wyraźne epicentrum w powiecie skierniewickim (przynajmniej 1/3 wszystkich krajowych przedstawicieli):
Panfilewicz 83% (19/23)
Wieprzkowicz 77% (189/244)
Murgrabia 77% (271/352)
Mozga 64% (180/283)
Zbącki 62% (16/26)
Wenus 61% (89/147)
Idrian 60% (24/40)
Meszka 53% (220/419)
Bełc 48% (85/175)
Syndoman 46% (40/88)
Gocalski 44% (16/46)
Bożałek 42% (44/105)
Skręta 41% (153/371)
Boryna 40% (118/293)
Grzegdala 39% (29/75)
Łazęcki 37% (96/257)
Pokrop 34% (76/221)
Werlichowicz 33% (9/27)
Blisko przyjętej wartości progowej (1/3) są Matyjek, Siekowski, Marat (zbyt duża konkurencja powiatu łowickiego) i Łuczywek (częste też na Lubelszczyźnie). Są oczywiście nazwiska dużo częstsze w regionie Skierniewic, ale spotykane również często gdzie indziej.

Pozdrawiam,
Michał
miciula

Post autor: miciula »

Witam bardzo dziękuje za szybką odpowiedz jestem wdzięczna pozdrawiam Małgorzata.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”