Badanie porównawcze robimy tylko w odniesieniu do ostatniej aktualnej mutacji 700 markerów / BiG/. Haplogrupy musza się zgodzić . Może być różnica SNP wynikająca z odległości pokrewieństwa.Zieliński_Jan pisze:Aktualnie już jestem w kilku projektach, zbliżonych do mojej, na ten moment znanej, haplogrupy.
Poza tym, możliwe, że mam nowy trop.
Nazwisko mojego Y-DNA matcha (67 markerów) jest angielskie i brzmi ono "Dey". Szukając drzew genealogicznych na Geni, mających to nazwisko, można zauważyć, iż ulegało ono przeobrażeniom w "Day", "Dee" itd., natrafiłem na drzewo, gdzie, najstarsi posiadacze nazwiska "Day", mają przed swym angielskim nazwiskiem, nazwisko "Kalisky", czyli "Kaliski" w wersji, żeby wymowa pozostała zbliżona do oryginału, czytając po angielsku.
Jest ono podobne do najstarszego znanego nazwiska mojej rodziny, które brzmi "Kabliński".
W Wielkopolsce żyła rodzina "Kaliskich", mających swoje korzenie w powiecie konińskim, we wsi Kaliska. Jest nawet jakieś drzewo na Geni z Kaliskimi z powiatu konińskiego. Co istotne, miejscowość Kaliska leży około 22 km od Leszcz, gdzie Stefan (jako) Kabliński był chrzestnym w 1827 r. i gdzie później od 1838 r. (jako Zieliński) do swojej śmierci w 1849, mieszkał ze swoją rodziną. Kaliski ponadto leżą około 15 km od Orchowa, gdzie Stefan (jako) Kabziński bierze ślub w 1834 r.
Ale to wciąż tylko przypuszczenie.
Mariusz