Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

T_Podrucka pisze:Co w przypadku, gdy nie widzę całego aktu i mam tylko dwie - trzy pierwsze (ostatnie) litery imienia bądź nazwiska. Wpisywać to, co jest najbardziej prawdopodobne?
Ja w takich przypadkach poszukuje w parafii albo aktu urodzenia czy tez slubu np rodzicow (w zaleznosci od sytuacji). Moze tez byc pomocny roczny spis na koncu ksiegi. Czesto udaje mi sie znalesc prawidlowe imie czy pelne nazwisko przeszukujac inne lata w parafii. Nie wpisujemy naszych domyslow.
luki1301

Post autor: luki1301 »

Dzień dobry,
Indeksuję właśnie parafię pw. NMP Wniebowziętej w Obornikach i w związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych indeksujących.
1. Wysłałem 10 dni temu mail do administratora rejonu z prośbą o rezerwację zasobu i do dzisiaj nie otrzymałem informacji zwrotnej, a także nie została umieszczona informacja w zasobach w trakcie indeksacji. Czy jest jeszcze jakiś inny kanał kontaktu czy po prostu normalnie to tyle trwa?
2. W parafii, którą indeksuję na początku XIX w. spłonęło sporo roczników ksiąg, w związku z czym w latach późniejszych jako adnotacje pojawia się dużo zeznań potwierdzających chrzty, śluby oraz zgony, a także adnotacje sporządzone przez księdza o nieznalezieniu w księgach wpisu, o który ktoś prosił. Zdecydowałem, że takie wpisy poza kolejnością również zamierzam zawrzeć w swoich indeksach, bo mogą być cenną wskazówką dla innych, natomiast zastanawiam się nad podejściem do tych często niechronologicznych zapisów. Póki co robię to w ten sposób:
a.) W przypadku zeznań potwierdzających dane wydarzenia:
- zapisuje je ciągiem tak jak występują między normalnymi aktami, ale z pominięciem numeru aktu(kolumna C), gdyż dodane zostały później co wynika z sumariuszy na końcu roczników
- gdy dokładna data jest zawarta w zeznaniu wtedy jako rok zapisu(kolumna B) wpisuje rok zgodny zeznaniem, w przypadku braku takiej daty zostawiam rok jak w księdze, w której adnotacja została zawarta
- w polu uwagi(kolumna M/Q) wpisuję datę kiedy daną adnotację sporządzono
b.) W przypadku informacji o nieznalezieniu aktu w księgach kościelnych:
- w rok zapisu(kolumna B) wpisuję rok zgodny z księgą, w której adnotację umieszczono
- nr aktu(kolumna C) pomijam
- w polu uwagi(kolumna M/Q) wpisuję datę kiedy daną adnotację sporządzono
Proszę o radę czy takie podejście jest słuszne i nie zaburza wyszukiwania indeksów czy może jednak coś zmienić.
3. W latach 30-tych XIX wieku gdy ksiądz wprowadzał dla akt układ tabelaryczny, zduplikował kilka roczników. Zindeksować je dwukrotnie czy pominąć?
4. W latach 70/80-tych XIX wieku w parafii był wakat, a akty zostały zapisane w okolicznych parafiach. W księgach znajduje się spis takich chrztów, które odbyły się poza parafią w tamtym czasie. Pytanie jak podejść do tych zapisów, zindeksować je w jakiś sposób, który pozwoli odróżnić miejsce, w którym udzielono sakramentu czy pominąć je gdyż co do niektórych nie ma pewności, w której z kilku parafii się odbyły i pozostawić do zindeksowania przy okazji indeksacji tych okolicznych parafii?

Z góry dziękuję za pomoc
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"...jak poprawnie wpisać..."
@1 nie ten temat:)...jeszcze nie wiem, na skutek różnych, a licznych, sygnałów - staram się wyrobić własną opinię, bez ambicja badań "audytu" etc
@2 Nie do końca rozumiem...ale podstawowe pytanie: kopie są w wolnym dostępie?
@3 Pracy nie za wiele, a warto doprecyzować skąd zapis ..ale patrz 2
@4 znów podstawa to pytanie - czy kopie dokumentów dostępne bez ograniczeń. To nie będzie indeksacja ksiąg a jakichś (tzn nie pełnych a jakieś kryterium) wypisów metrykalnych. Przydatne , ale wiele rzeczy jest przydatnych a to może duplikować zapisy z tychże okolicznych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
luki1301

@2 Nie bardzo rozumiem o co chodzi z wolnym dostępem. Materiały, które indeksuję pochodzą z zasobu FamilySearch co częściowo pokrywa się z zasobem dostępnym w AAP. Mówiąc bardziej obrazowo w księgach, które mają postać broszury (tj. lewa strona treść aktu ciągiem, a prawa strona tabela określająca kolejność dzieci i ich ślubność bądź nie), po prawej stronie ksiądz wykorzystując wolne miejsce zapisywał zeznania oraz inne adnotacje jak np. informacje o tym, że ktoś wnioskował o kopię danego aktu, ale on w księgach go nie znalazł. Nie są to stricte akta metrykalne, natomiast wyraźnie wskazują na prawdopodobieństwo jakichś relacji danej osoby z parafią, dlatego postanowiłem takie wpisy również zawrzeć w indeksach. Problem polega na tym, że nie jestem do końca pewny jak wykorzystać szablon do indeksacji w taki sposób, aby te wpisy umieścić, ale nie zaburzyć integralności całego pliku. Miałem nadzieję, że ktoś wcześniej wpadł na takie zapisy zindeksował je i ma jakiś swój ustandaryzowany sposób.
@3 Faktycznie pracy nie za wiele gdyż kopie nakładają się z wcześniejszymi zapisami w ilości ok. 5 lat, w takim razie zawrę je również w indeksach ze stosowną uwagą, że pochodzą z lat późniejszych.
@4 Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Te zapisy zawierają pełne dane tożsame z aktami chrztów, których dokonano w parafiach ościennych. Po bliższej analizie jedna z trzech ościennych parafii, w której odbywały się te chrzty jest dostępna w zasobach mormonów i faktycznie bezsensownym byłoby dublowanie indeksów. Natomiast w przypadku dwóch pozostałych parafii nie ma tych aktów zarówno w zasobie mormonów jak i AAP, więc warto by te akty w indeksach zawrzeć. Pytanie natomiast dotyczy sposobu ich zindeksowania tj. standardu wprowadzani jw. @2. Skoro dotyczą mieszkańców parafii obornickiej zawrzeć jest w indeksach, które właśnie tworze i stosownie okomentować? Niestety nie uda się ich wydzielić w osobnych „porcjach” do indeksów odpowiednich dla każdej z tych ościennych parafii gdyż spis tych chrztów jest wspólny dla obu z nich, bez możliwości identyfikacji, w której dokładnie parafii chrztu udzielono.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Nie bardzo rozumiem o co chodzi z wolnym dostępem."
Są on-line kopie bezproblemowe tj klikam bez logowań, rejestracji, logowań i innych cudów niewidów? Wiadomo co to skąd to i można zgrać , użyć, wykorzystać bez wnikania co tam władze sądowe stanu Utah czy inne o tym myślą?
Czy muszę się gimnastykować by do tego dotrzeć, wymaga aktywność, akceptacji ograniczeń, "warunków korzystania, ponownego użycia, może opłat , zmiany wyznania etc"

wolny dostęp, domena publiczna (nie to samo ale pewne analogie są)

geneteka - o ile kojarzę to baza indeksów ksiąg metryklanych, ASCków i zbliżonych ("trzecie kopie" 'wypisy metrykalne / diecezjalne kopie") raczej nie "ktoś coś zrobił typu spis ubiegających się o akt")
i ma służyć odnalezieniu dokumenty, nie zastąpić dokument.

I tym (oraz formatką) się należy kierować jako zasadą. 999 na 1000 problemów wtedy znika:)
luki1301

Ok, rozumiem. W takim razie dodatkowe rzeczy zindeksuję na cele prywatne, a przy przekazaniu plików PTG wytnę z nich dodatkową zawartość. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.

Wojtek, moderator
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie musisz wycinać.
Są rzeczy przydatne, a nieobowiązkowe. Jeśli i tak czas poświęcasz na wpisanie informacji, to nie ma sensu ich wycinać kosztem dodatkowego czasu. Nikomu to nie powinno zaszkodzić.

Co innego jeśli rozważasz "wpisywać/nie wpisywać/jak wpisywać" (jak w tytule wątku) - lepiej czas poświęcić na więcej rekordów i lepiej (mniej błędów) niż na "więcej w rekordzie, więcej niż potrzeba by dokument znaleźć"

Problemem będzie ew. ustalenie tych ksiąg, które nie są ASCkami, nie są metrykami a są jakimś dodatkowym zapisem. Tu może być pewna dezorientacja czy dezinformacja nawet , a konflikt na pewno (choćby z zasadą "pełne roczniki tylko")
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Dzień dobry,
poproszę o pomoc w odczytaniu aktów z Winnicy:

1. oba akty dotyczą tej samej rodziny
skan nr 89
https://drive.google.com/drive/folders/ ... bsGfN9BWR1
Przede wszystkim nazwisko matki - Teofili, a nazwisko dziecka to Telkier?

2. akt 187
skan nr 163
https://drive.google.com/drive/folders/ ... fWbK-GN5Qb
Imię dziecka to? Amdgard? Lindgard?....

3. akt nr 92
skan nr 34
https://drive.google.com/drive/folders/ ... nd-xAxJVw9
jak zapisać nazwisko matki dziecka?

4. akt 72
skan nr 107
Jak zapisać nazwisko matki? D?...

Przepraszam za słabe linki - faktycznie nie sprawdziłam, jak działają :(. Już poprawiłam.

Dziękuję i pozdrawiam,
Joanna
Ostatnio zmieniony ndz 04 maja 2025, 08:31 przez Maślanek_Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Joasiu, proszę edytuj swój post,
podaj numery łatwiejsze do znalezienia albo lepsze linki :)
(sprawdź bez logowania)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Podbijam prośbę o pomoc w odczytaniu aktów z Winnicy:

1. oba akty dotyczą tej samej rodziny
skan nr 89
https://drive.google.com/drive/folders/ ... bsGfN9BWR1
Przede wszystkim nazwisko matki - Teofili, a nazwisko dziecka to Telkier?

2. akt 187
skan nr 163
https://drive.google.com/drive/folders/ ... fWbK-GN5Qb
Imię dziecka to? Amdgard? Lindgard?....

3. akt nr 92
skan nr 34
jak zapisać nazwisko matki dziecka?

4. akt 72
skan nr 107
Jak zapisać nazwisko matki? D?...

Dziękuję i pozdrawiam,
Joanna
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

twoje linki nie działają
pozdrawiam
BasiaS
Zuzanna_Pełda
Ekspert

Post autor: Zuzanna_Pełda »

1. nazwisko dziecka to na pewno Felkier, a nazwisko matki to prawdopodobnie de Sauveplane. Inne dzieci tego małżeństwa znajdziesz na Genetece w woj. podlaskim i nazwisko matki za każdym razem jest zapisywane inaczej
2. może to miało być Ludgard, bo takie imię istnieje
3. ja tu widzę Selwer (z Selwerów)
4. może Dnichniw (z Dnichniwów)

Zuzanna
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję i przepraszam za zamieszanie z linkami - sprawdziłam w pierwszym, wyedytowanym poście i działały prawidłowo, a jak skopiowałam, to już zgubiły kawałek i nie działały.
Pozdrawiam
Joanna
Dominika.Jackowska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Dominika.Jackowska »

Potwierdzam nazwisko matki Teofila de Sauveplane. Pod aktem ślubu wyraźny podpis

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... y=0&zoom=2

pozdrawiam Dominika
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Pięknie dziękuję :)
pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”