Dzień dobry. Poszukuję miejsca pochówku babci.
Władysława Elgas z domu Błaut.
urodzona 28 maja 1920 roku
zmarła 26 czerwca 2004 roku
w Otwocku.
Mieszkała w Mniowie, Starej Iwicznej i Rembertowie.
Przy akcie urodzenia, małżeństwa z dziadkiem nie ma informacji o żadnej innej miejscowości. Miała 1 męża Edward Sapieja, który zmarł bodajże 1953 r. lecz nie wie wiadomo gdzie pochowany. Sprawdziłam wyżej podane miejscowi takie jak i Piaseczno, Konstancin -Jeziorna, Kielce, Radom, Warszawa ..i wszędzie brak. Może ktoś może pomoc. Jak odszukać jej?
Proszę o pomoc.
Dziękuję
Monia
Władysława Elgass z domu Błaut jak odnaleźć na cmentarzu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ostatnio zmieniony czw 01 maja 2025, 17:41 przez Monia_SL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Świętczak_Sebastian

Skoro miała jednego męża to skąd nazwisko Elgass. Skoro zmarła w 2004 roku to jak to możliwe, że nikt nic nie wie? Nikt nie był na pogrzebie? Żaden wujek, ciocia, kuzyn? Ewentualnie proponuję podpytać w parafii w której mieszkała.
--
Sebastian
Sebastian
Re: Władysława Elgass z domu Błaut jak odnaleźć na cmentarzu
Pewnie zamiast: „Miała 1 męża” powinno być: „Miała 1. męża”.Świętczak_Sebastian pisze:Skoro miała jednego męża to skąd nazwisko Elgass.
Otóż to. Dopiero minęło 20 lat od opłacenia pokładnego. Przecież chyba opłacał je ktoś z rodziny — czy nie?Świętczak_Sebastian pisze:Skoro miała jednego męża to skąd nazwisko Elgass. Skoro zmarła w 2004 roku to jak to możliwe, że nikt nic nie wie? Nikt nie był na pogrzebie? Żaden wujek, ciocia, kuzyn?
Inna sprawa: gdzie jest pochowany jej II mąż? Może jest pochowana właśnie razem z nim?
Tak czy inaczej, najpierw należałoby się spytać rodziny; jeśli to nic nie da, to sąsiadów; a w ostateczności dowiadywać się w parafii (tak jak radzi Sebastian).
Obcy ludzie z forum genealogicznego będą mieć do dyspozycji ogólnodostępne wyszukiwarki grobów — jeśli one niczego nie pokazują, to raczej trudno będzie wśród ludzi nieznających zmarłej osoby znaleźć kogoś, kto by wiedział o jej miejscu pochówku.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Pierwszy mąż Sapieja,
Drugi Elgas.
Nikt nie był poinformowany o pogrzebie.
Znamy tylko miejsce z zgonu z USC.
Nie można popytać w parafii bo, nie wiem w której był pogrzeb. Więc co z tym zrobić? Miała córkę z pierwszego małżeństwa, nie wiado nawet gdzie mieszka i jak się nazywa. Córka gdzieś ją zabrała.
Dziadek jest pochowana zupełnie gdzie indziej i tak nie ma.
A dobrze było by się dowiedzieć gdzie jest pochowany Edward Sapieja? Prawdopodobnie jest pochowana z mężem pierwszym.
Pytałam ciotki, wujków, kuzynów nic nikt nie wie na ten temat.
Monia
Drugi Elgas.
Nikt nie był poinformowany o pogrzebie.
Znamy tylko miejsce z zgonu z USC.
Nie można popytać w parafii bo, nie wiem w której był pogrzeb. Więc co z tym zrobić? Miała córkę z pierwszego małżeństwa, nie wiado nawet gdzie mieszka i jak się nazywa. Córka gdzieś ją zabrała.
Dziadek jest pochowana zupełnie gdzie indziej i tak nie ma.
A dobrze było by się dowiedzieć gdzie jest pochowany Edward Sapieja? Prawdopodobnie jest pochowana z mężem pierwszym.
Pytałam ciotki, wujków, kuzynów nic nikt nie wie na ten temat.
Monia
-
Świętczak_Sebastian

Jeżeli pogrzeb był katolicki, to parafia, w której mieszkała powinna wydać zgodę na pochówek poza parafią. Dlatego warto tam zapytać. Poza tym w akcie zgonu (pełnym) powinny być dane osoby, która zgłosiła zgon.
--
Sebastian
Sebastian