Cmentarze w Łodzi

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Cmentarze w Łodzi

Post autor: AlicjaSurmacka »

Mam takie nietypowe pytanie. Poszukuję grobu rodziców: Mieczysława Norwid-Neugebauera (ur. 15 lutego 1889 roku w Rzejowicach, pow. radomszczański - zm. 18 października 1954 w Toronto) – generał dywizji Wojska Polskiego. Mam zdjęcie grobu ale otrzymałam bardzo nieczytelne a wstawiając na forum będzie jeszcze gorsza jakość.
Chodzi o grób: zm. Józef Neugebauer lat 65 syn Józefa Jana i Karoliny Marii z Więckowskich urodzony w Wichertowie (wielkopolskie) pozostawił żonę Anzelmę z Szalajów akt zgonu 64 z 1921 roku Łódź parafia Św. Stanisława Kostki oraz Anzelmy Neugebauerowej z domu Szaley zm. 30.09.1951 . W grobie tym pochowany jest również Władysław Szaley. Oczywiście jeżeli udało by się ustalić na jakim cmentarzu spoczywają to również poprosiłabym o zrobienie aktualnego zdjęcia .

Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: cmentarze w Łodzi - Neugebauer

Post autor: kwroblewska »

AlicjaSurmacka pisze:Mam zdjęcie grobu ale otrzymałam bardzo nieczytelne a wstawiając na forum będzie jeszcze gorsza jakość.
Chodzi o grób: zm. Józef Neugebauer lat 65 syn Józefa Jana i Karoliny Marii z Więckowskich urodzony w Wichertowie (wielkopolskie) pozostawił żonę Anzelmę z Szalajów akt zgonu 64 z 1921 roku Łódź parafia Św. Stanisława Kostki oraz Anzelmy Neugebauerowej z domu Szaley zm. 30.09.1951 . W grobie tym pochowany jest również Władysław Szaley. Oczywiście jeżeli udało by się ustalić na jakim cmentarzu spoczywają to również poprosiłabym o zrobienie aktualnego zdjęcia .
Pozdrawiam Alicja
Czy wiesz gdzie mieszkał Józef Neugebauer w Łodzi, bo zmarł w Łodzi w Sanatorium "Unitas" pewnie będąc na leczeniu? Otrzymałaś zdjęcie grobu, nie wiesz na którym cmentarzu było zrobione, ale zakładasz, że tablica nagrobna z imieniem i nazwiskiem nadal istnieje.
Czy Ty próbowałaś ustalić telefonicznie, na którym łódzkim cmentarz pochowany został Józef Neugebauer? Czy oczekujesz, że ktoś za Ciebie będzie telefonował lub odwiedzał każdą kancelarię cmentarną w godzinach jej pracy?
Wyszukaj cmentarze w Łodzi, opuść cmentarze komunalne bo ich wtedy nie było i próbuj ustalić miejsce pochówku.
Ze względu na miejsce zgonu i parafię wystawiająca akt zgonu zaczęłabym poszukiwania od cmentarza św. Anny na Zarzewie Lodowa 78 tel. 426491404.

Powodzenia
--------------------------
Krystyna
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Jedynie przejrzałam wszystkie dostępne w internecie wyszukiwarki grobów łódzkich cmentarzy. Nie znam na tyle Łodzi aby wiedzieć ile jest cmentarzy i gdzie ewentualnie mam dzwonić. Dzięki wobec tego za informację. Gdyby ktoś nie znający Radomska i naszych cmentarzy miał problem zapewne bym mu pomogła, bowiem jest wyszukiwarka grobów dwóch największych radomszczańskich cmentarzy ale też jest kilka cmentarzy które są w obrębie miasta a w wyszukiwarkach trzeba wiedzieć i wyszukać np. Saniki, Bartodzieje, Stobiecko Miejskie.

Pozdrawiam serdecznie Alicja
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

AlicjaSurmacka pisze:Jedynie przejrzałam wszystkie dostępne w internecie wyszukiwarki grobów łódzkich cmentarzy. Nie znam na tyle Łodzi aby wiedzieć ile jest cmentarzy i gdzie ewentualnie mam dzwonić. Dzięki wobec tego za informację.
Alicjo,

Ja nie znam osoby o którą pytasz, nawet linku do aktu zgonu, który nalezy przeczytać, nie załączyłaś, napisano w nim mieszkaniec Łodzi, zmarł w Sanatoruim "Unitas" akt zgonu z parafii św. Stanisława Kostki [ul. Piotrkowska]. I szukam w google - Sanatorium "Unitas" gdzie było? https://www.niedziela.pl/artykul/480/nd ... ra-w-Lodzi 'W centrum miasta przy ulicy Wigury 19 znajdował się solidny czteropiętrowy budynek o czterech fasadach z facjatą na piątym piętrze, podpiwniczony, z pięknym dużym ogrodem. Był on zbudowany w 1912 r. z przeznaczeniem na szkołę dla pielęgniarek i położnych. Nosił nazwę "Sanatorium Unitas" i był własnością 6 lekarzy.' etc.
Stąd moja sugestia cmentarz św. Anny na Zarzewie.

A gdzie mieszkał, może wiesz a nie podałaś a takie dane też pomagają skan 181
Spis ludności Łodzi] Neuburg - Neimlier 1916-1921 (39/221/4.12/24915)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/6209236
mieszkał na ulicy Kunicera 17 [obecnie fragment ul. Niciarnianej na Widzewie]
abyś nie musiała szukać https://zapodaj.net/plik-g6hPr6s6Td#

I po takiej analizie, nie sugeruję cmentarza na ul. Ogrodowej tylko najbliższy cmentarz rzymsko-katolicki św. Anny zadzwoń.
Jak będziesz miała dane rząd - kwatera to podaj na forum.

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wydaje mi się, że cmentarz przy Ogrodowej miał zinwentaryzowane groby osób pochowanych do pewnego roku. Nie wiem czy to był rok 1955 czy wcześniej.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

AlicjaSurmacka pisze:Jedynie przejrzałam wszystkie dostępne w internecie wyszukiwarki grobów łódzkich cmentarzy. Nie znam na tyle Łodzi aby wiedzieć ile jest cmentarzy i gdzie ewentualnie mam dzwonić. Dzięki wobec tego za informację. Gdyby ktoś nie znający Radomska i naszych cmentarzy miał problem zapewne bym mu pomogła, bowiem jest wyszukiwarka grobów dwóch największych radomszczańskich cmentarzy ale też jest kilka cmentarzy które są w obrębie miasta a w wyszukiwarkach trzeba wiedzieć i wyszukać np. Saniki, Bartodzieje, Stobiecko Miejskie.
Z uzyskanych danych w kancelarii cmentarza rzymskokatolickiego św. Anny na Zarzewie wynika, że nie ma zapisów w księgach dotyczących Józefa Neugebauer + 1921 i Anzelmy Neugebauer + 1951 [z karty meldunkowej dd Szałaj].
Nazwisko Szaley Władysław też nie występuje w księgach [ani Szałaj zakładając zły odczyt]
Na tym cmentarzu, w księgach zapisani są Helena i Bronisław Neugebauer ale płyty nagrobnej już nie ma. Pochowana jest inna osoba.

Z rozmowy telefonicznej z pracownikiem kancelarii cmentarza rzymskokatolickiego na Dołach w Łodzi wynika, że w księgach cmentarnych brak zapisu pochówków osób o nazwisku Neugebauer.
_____
Krystyna
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Cmentarz Mariawicki "Doły" w Łodzi

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Dzień dobry,
Szukam grobu na tym cmentarzu. Byłem tam , ale nie znalazłem. Teraz mam przynajmniej dane, jak szukać.
Piotrowska Stanisława (cywilne) Ewa ( zakonne) siostra zakonna
ur. 22-10-1988 zm. 18-10-1974
kw 3 rząd 13 grób 11
Proszę o zrobienie zdjęcia bez względu na stan grobu.

Z góry serdecznie dziękuję
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”