Szukanie pradziadka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Buczek_Maria
Szukanie pradziadka
Szukałam mojego przodka. Znalazłam akt, gdzie rodzice się zgadzają, rok urodzenia też, ale widzę, że tam jest wpisane imię damskie, bardzo podobne do imienia mojego przodka (Antonina- Antoni).
Czy jest możliwość, że źle sprawdzone płeć dziecka?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Czy jest możliwość, że źle sprawdzone płeć dziecka?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony sob 03 maja 2025, 20:07 przez Buczek_Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukanie pradziadka
Dzień dobry,
Pokaż nam ten akt. Sprawdź cały rok urodzeń.
Ja mam Jana i Janinę urodzonych w tym samym roku, w dwóch różnych warszawskich parafiach.
Jan w styczniu u Matki Boskiej Loretańskiej, a Janina w grudniu u Świętej Barbary.
Zanim znalazłam Janinę, myślałam, że babcia zmieniła płeć.
Serdeczności,
Bożenna
Pokaż nam ten akt. Sprawdź cały rok urodzeń.
Ja mam Jana i Janinę urodzonych w tym samym roku, w dwóch różnych warszawskich parafiach.
Jan w styczniu u Matki Boskiej Loretańskiej, a Janina w grudniu u Świętej Barbary.
Zanim znalazłam Janinę, myślałam, że babcia zmieniła płeć.
Serdeczności,
Bożenna
-
Buczek_Maria
Szukanie pradziadka
Akt nr 29 https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 9999999998.
Jeszcze raz tam zajrzałam i nie wiem, co myśleć. Płeć, o ile dobrze przeczytałam "męzka" a imię Antonina. Rodzice ci sami, którzy byli u Antoniego w akcie ślubu, więc pewnie to jest pomyłka księdza.
Pozdrawiam,
Maria
Jeszcze raz tam zajrzałam i nie wiem, co myśleć. Płeć, o ile dobrze przeczytałam "męzka" a imię Antonina. Rodzice ci sami, którzy byli u Antoniego w akcie ślubu, więc pewnie to jest pomyłka księdza.
Pozdrawiam,
Maria
- kwroblewska

Szukanie pradziadka
.. a Rodzicami jego Chrzesnymi byli:.....
jego nie jej - raczej błąd w zapisie.
Jeszcze, jeśli zachowały się księgi kościelne par. Strzegocin [diecezja łowicka], można sprawdzić zapis aktu chrztu.
----
Krystyna
jego nie jej - raczej błąd w zapisie.
Jeszcze, jeśli zachowały się księgi kościelne par. Strzegocin [diecezja łowicka], można sprawdzić zapis aktu chrztu.
----
Krystyna
Ostatnio zmieniony sob 03 maja 2025, 19:36 przez kwroblewska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Szukanie pradziadka
Jest odpis aktu urodzenia Twojego pradziadka w aneksach do jego ślubu. Prawdopodobnie był to błąd księdza robiącego wpis do księgi.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 3&zoom=3.5
Pozdrawiam,
Monika
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 3&zoom=3.5
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Szukanie pradziadka
"Rodzicami chrzestnymi jego byli" , jego = dziecka, więc tutaj nie ma błędu, ale faktycznie płeć dziecka nie odpowiada jego imieniu. Jeśli nie było drugiego dziecka tej pary, które miała na imię Antoni, to będzie więc pomyłka w zapisie,
Serdeczności,
Bożenna
Serdeczności,
Bożenna
-
Slawinski_Jerzy

Dzień dobry
W akcie wyraźnie zapisane jest "okazał nam dziecię płci męzkiej".
Ewidentnie to błąd podczas wpisywania aktu do księgi - zamiast Antoni wpisano Antonina i tyle. O ile wiem w starych metrykach zdarzały się tego typu błędy. A zatem nie ma moim zdaniem wątpliwości - to akt urodzenia Antoniego.
pozdrawiam serdecznie
Jerzy
W akcie wyraźnie zapisane jest "okazał nam dziecię płci męzkiej".
Ewidentnie to błąd podczas wpisywania aktu do księgi - zamiast Antoni wpisano Antonina i tyle. O ile wiem w starych metrykach zdarzały się tego typu błędy. A zatem nie ma moim zdaniem wątpliwości - to akt urodzenia Antoniego.
pozdrawiam serdecznie
Jerzy