Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Kuźma to ruska wersja imienia Kosma, a Kuziomko wygląda na jego odimienną formę. Forma nazwiska z końcówką -ko sugeruje ukraińskie lub białoruskie pochodzenie nazwiska.
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Kuziomko.

Post autor: ROMAN_B »

Litwinus pisze:Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa wie jakie pochodzenie może mieć nazwisko Kuziomko?

Litwinus, dzień dobry.

Regulamin forum wymaga podpisywania postów przynajmniej imieniem.

Rozważania o genezie nazwiska Kuziomko.

Na obszarze Polski, w jej obecnych granicach, mieszka 28 mężczyzn o nazwisku Kuziomko [ stan na dzień 24 lutego 2025 roku ] . Mężczyźni ci zamieszkują w 4 województwach:
1. Dolnośląskie – 16;
2. Lubuskie – 7;
3. Śląskie – 2;
4. Zachodniopomorskie – 3.
Na dzień 24 lutego 2025 roku w Polsce, w jej obecnych granicach, zameldowanych na pobyt stały jest 30 kobiet o nazwisku Kuziomko. Zamieszkują one w 3 województwach:
1. Dolnośląskie – 19;
2. Lubuskie – 8;
3. Zachodniopomorskie – 3.
W sumie na dzień 24.02.2025 roku w Polsce mieszka 58 osób o nazwisku Kuziomko. Zatem, jest to rzadkie nazwisko.
[ Dane pochodzą ze strony Serwis Rzeczypospolitej Polskiej – Rejestr PESEL ]

Litwinus, zaproponuje Ci trochę inne spojrzenie na ewentualną genezę nazwiska Kuziomko.

Zacznę od ustalenia budowy przedmiotowej nazwy osobowej. W mojej ocenie zbudowane ono jest z tematu słowotwórczego kuzi-,połączenia ‘om’ oraz przyrostka -ko [ kuzi-om-ko ].

Przyrostek -ko należy do sufiksów zdrobniających wyraz podstawowy. Tworząc wyrazy zdrobniałe od apelatywów pospolitych, na przykład szkło > szkiełko. Przy pomocy tego przyrostka były też konstruowane imiona, przezwiska oraz nazwiska od dwuczłonowych imion słowiańskich oraz imion chrześcijańskich. Przyrostek -ko pełnił też funkcję patronimiczną, to jest tworzenie przezwisk, nazwisk od nazwy osobowej ojca. Tak więc, przyrostek ten tworzy też pojęcie osoby mniejszej lub relacji przynależności między ojcem i synem.
Przyrostek -ko w przezwiskach lub nazwiskach nie jest polskim sufiksem. Do języka polskiego nazwy zakończone na -ko (oraz -o) dostały się przez język ukraiński oraz białoruski [ litewski ]. W języku ukraińskim sufiks ten tworzy zdrobniałe formy imion, na przykład Pieczko – od imienia Piotr.
Sufiks -ko uważany jest jako wariant polskiego przyrostka -ek. Widać jest to dobitnie w nazwisku Jochenek oraz w nazwisko Jochenko. Przyrostek -ek najczęściej występował w nazwach osobowych Małopolski a przyrostek -ko rozpowszechniony był na dawnych wschodnich ziemiach Polski. Można powiedzieć, że nazwiska z przyrostkiem -ko bardziej są pochodzenia ukraińskiego, białoruskiego niż polskiego. Za przykład niech posłużą następujące nazwiska ukraińskie: Iwaneko – mały Iwan, syn Iwana albo Żmieńko, które pochodzi od apelatywu жменя – garść albo nazwiska białoruskie: Aniśko, Chwiećko, Mojsiuszko, Panasko, Rećko lub nazwiska litewskie: Moniuszko, które pochodzi od imienia Moniwid. Zatem nazwiska zakończone sufiksem -ko w zasadzie pochodzą z terenów zamieszkałych przez Rusinów.
Niemniej jednak w języku polskim, ukraińskim oraz białoruskim sufiks -ko ma utrwaloną pozycję w systemie słowotwórczym.

Według zasady połączenia om, on, em, en piszemy w wyrazach rodzimych przed przyrostkami -ka, -ko, np. tomko, poziomko, astronomko, żonko, gronko, pasemko, pisemko, itd. Moim zdaniem taka sama zasada występuje w nazwisku Kuzi-om-ko.

Temat słowotwórczy Kuzi-. W języku polskim występuje nazwisko Kuzio oraz Kuzia. Internetowy słownik nazwisk w Polsce Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie podaje pochodzenie, prawdopodobne etymologie i motywacje nazwy osobowej:
1. Kuzio: od nazwy osobowej – odimienne Kuzi-o, od miana Kuzia. Nazwisko to jest derywatem z końcówką fleksyjną w funkcji formatu [ Kuzi-o ];
2. Kuzia: od wyrazu pospolitego – przezwiskowe – Kuzia, od gwarowego kuzia ‘przekleństwo’.

Justyna Łopatka w artykule pt. „Przezwiska ludowe we współczesnej komunikacji” między innymi pisała [cytuję ]: „Przezwiska utworzone od różnych powiedzonek i sposobu mówienia: (…), Kuzia/ Kuzik (bo mówił kuzia mać ), (…)”[ koniec cytatu ].

Zatem, z jakimś prawdopodobieństwem można przyjąć, że nazwisko Kuziomko pochodzi od nazwy osobowej Kuzia [ Kuzio ] a ono od przezwiska Kuzia, które wywodzi się od gwarowego kuzia ‘przekleństwo’.

Litwinus, to tylko moja robocza hipoteza o genezie nazwiska Kuziomko.

Pozdrawiam – Roman.

Łopatka J., Przezwiska ludowe we współczesnej komunikacji, [w:] Kreatywność językowa w przestrzeni medialnej, Red. Burska K., Cieśla B., Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2014, s. 247-254,
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Kuziomko

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Litwinus pisze:Dzień dobry. Czy ktoś z Państwa wie jakie pochodzenie może mieć nazwisko Kuziomko?
Witam,
Pani Ewa przytoczyla według prof. K. Rymują przedimek “ku -“ kiedyś kreatywnie uzywany w tworzeniu nazwań/nazwisk przez naszych przodków.

Jednym z najstarszych nazwan/nazwisk polskich jest “Kuran” , czyli kopiec usypany nad pochowanym zmarłym i nazwanie osoby organizującej takie prace. ‘Ku - ran” znaczyło, że szczyt kopca był blisko, bliżej do porannych promieni słońca, niż groby innych zmarłych chowanych w ziemi, przez co chowający tym wyróżnieniem, składali wieloletni hołd temu zmarłemu
Obecnie używamy nazwania scytyjskiego “kurchan” , chociaż nazwania prapolskie “kopec” i zmiękczone “kopiec” są o wiele starsze.

Po tej “przed-mowie” omówię powstanie nazwania/nazwiska “Ku-ziomko”.
Mamy w Polsce nazwisko Ziomek - dosyć liczne i nazwiska Ziomka i Ziomko.
Skoro według Słownika IJP PAN słowo “ziomek “ to rodak, zatem Kuziomka to jest bliska rodaczka, a Kuziomko to bliski rodak.
Według anglojęzycznej strony genealogicznej Forebears = Przodkowie , w 2014 roku , nazwisko Kuziomka nosiło 17 osób tylko w Polsce [ i nigdzie więcej w świecie], natomiast nazwisko Kuziomko nosiło 87 osób w Polsce, 29 w USA i 26 w Kanadzie.
Kuziomka i Kuziomko, to unikalne polskie nazwiska w skali światowej.

Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwisk Ziomek, Ziomko i Kuziomko.

Witaj Litwinusie, teraz wykladam karty na stół.

Jeżeli na stronie;
Rozkład występowania nazwisk w powiatach, nlp.actaforte.pl
wpiszesz nazwisko Ziomek, zauważysz , że nazwisko to nosiło wtedy 4780 osób w Polsce, głównie od Mińska Mazowieckigo do Jasła. Porównaj też mapy nazwisk Ziomko i Kuziomko.

Nazwiska Ziomek, Ziomko i Kuziomko około 2500 lat temu z im znanych powodów, przyjęli ludzie mówiących tym samym językiem, ale noszących inne, własne nazwania/nazwiska.
Generalnie nazywali siebie Skub, Skuba i podobnie ;- prof K.Rymut w 1990 roku wyliczył w Polsce ponad 80 nazwisk z rdzeniem “Skub-“, takich jak [te liczniejsze] Skuba, Skubała, Skubik, Skubis, Skubisz, Skubiszewski.

Te nazwania/ nazwiska kiedyś wskazywały, że noszący je skubiac, naciągając cięciwę celnie strzela z małego łuku kompozytowego nawet w czasie jazdy na koniu.
Problem jest, że historycy, archeologowie i za nimi media nazywają ich po grecku … Scytami.

Tak , grodzisko w Chotyncu było wspólne przez setki lat [ ponad 2000 lat ] temu dla Prapolakow i Praukraincow [wschodnich Skubow] mówiących tym samym językiem.
Nawet w 107 roku przed nową erą, po śmierci króla Scytów Skilura, panował jego syn Palakos = Palak-nasz, a nazwisko Palak jest polskim nazwiskiem [w 2014 roku nosiło je 977 osób w Polsce ], a nie ukraińskim [ 9 osob].

Zatem Twój nik “ Litwin-nasz”, powinieneś zmienić na swoje nazwisko Kuziomko i być dumny z niego, tak jak to zrobili kilkaset lat temu przodkowie i zachowali go do dziś.

Wojciechowski_Robert

Pochodzenie nazwiska Maguder

Post autor: Wojciechowski_Robert »

Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa wie jakie pochodzenie może mieć nazwisko Maguder?
Rodzina pochodziła z województwa podkarpackiego potwierdziłem, że pochodzili z parafii Frysztak być może również spokrewnieni z Maguderami z Gogołowa(tego nie udało mi się potwierdzić).
Pozdrawiam,
Robert

[Edit]
Ok
Ostatnio zmieniony pn 05 maja 2025, 11:55 przez Wojciechowski_Robert, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Maguder to jest po łacinie ‘głąb (kapusty)’.
https://books.google.pl/books?hl=pl&id= ... &q=maguder
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Maguder.

Post autor: ROMAN_B »

Robercie, dzień dobry.

Rozważania o genezie nazwiska Maguder.

Na obszarze Polski, w jej obecnych granicach, mieszka 40 mężczyzn o nazwisku Maguder [ stan na dzień 24 lutego 2025 roku ] . Mężczyźni ci zamieszkują w 5 województwach:
1. Dolnośląskie – 8,
2. Małopolskie – 2,
3. Opolskie – 8,
4. Podkarpackie – 17,
5. Pomorskie – 5.
Na dzień 24 lutego 2025 roku w Polsce, w jej obecnych granicach, zameldowanych na pobyt stały jest 39 kobiet o nazwisku Maguder. Zamieszkują one w 5 województwach:
1. Dolnośląskie – 10,
2. Małopolskie – 4,
3. Opolskie – 11,
4. Podkarpackie – 12,
5. Pomorskie – 2.
W sumie na dzień 24.02.2025 roku w Polsce mieszka 79 osób o nazwisku Maguder. Zatem, jest to rzadkie nazwisko.
[ Dane pochodzą ze strony Serwis Rzeczypospolitej Polskiej – Rejestr PESEL ]

Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk w roku 1908 w Poznaniu wydało XXXIV tom Rocznika Towarzystwa Przyjaciół Nauk Poznańskiego. W roczniku tym od strony 1 do strony 139 została zamieszczona publikacja dr Bolesława Erzepki, która nosi tytuł „Przyczynki do średniowiecznego słownictwa polskiego. I. Glosy Polskie wpisane do Łacińsko – Niemieckiego Słownika (Vocabularius Ex quo) drukowanego w roku 1490.”. Na stronie 19 widnieje hasło [ cytuję ]:
• głąb (kapusty): maguder, glab.

Bartłomiej z Bydgoszczy; Słownik łacińsko – polski; Instytut Badań Literackich PAN. [ Biblioteka źródeł Słownika polszczyzny XVI wieku Repozytorium cyfrowe tekstów szesnastowiecznych (w jednolitej transliteracji zgodnej z Zasadami wydawania tekstów staropolskich (projekt), Wrocław 1955) – red. P. Potoniec, K. Opaliński Słowniki i gramatyki oprac. Anna Nath-Dokurno, Patrycja Potoniec, Piotr Małek ] Na stronie 85, kolumna: b, wers 3 widnieje hasło [ cytuję ]:
• Maguderis, maguder, tirsus abscisus a caulibus, gląmb.

Biorąc pod uwagę cytowane przeze mnie informacje, z jakimś prawdopodobieństwem nazwisko Maguder pochodzi od przezwiska Maguder a ono od łacińskiego wyrazu pospolitego maguder ‘głąb, głąb kapusty’.

To tylko moja robocza hipoteza o ewentualnej genezie nazwiska Maguder.

Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Słownik języka polskiego PWN
Głąb:
1. 1. krótka, gruba łodyga roślin kapustnych,
2. 2. obraźliwie - człowiek niezdolny, nieinteligentny.
Miłosz_Komsta

Pochodzenie nazwiska Komsta

Post autor: Miłosz_Komsta »

Dzień dobry,
Chciałbym się spytać jaka jest etymologia nazwiska Komsta.
Słyszałem historie, iż może być to nazwisko niemieckie pochodzące od słowa Kommst albo Kumst czy coś w ten deseń, aczkolwiek wątpię w takie pochodzenie, gdyż większość Komstów pochodzi z okolic Lublina, czyli zaboru Rosyjskiego.
Bardzo proszę o pomoc jeżeli ktoś coś może wiedzieć na ten temat.

Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Maguder

Wojciechowski_Robert pisze:Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa wie jakie pochodzenie może mieć nazwisko Maguder?
Rodzina pochodziła z województwa podkarpackiego potwierdziłem, że pochodzili z parafii Frysztak być może również spokrewnieni z Maguderami z Gogołowa(tego nie udało mi się potwierdzić).
Pozdrawiam,
Robert

[Edit]
Ok
Robert, z którego roku masz najstarsze informacje o nazwisku Maguder?.

Pan Roman przytoczył dane o rozkładzie nazwiska wg województwa i wynika, że nazwisko występuje na południu Polski, gdzie od stuleci był wpływ języka niemieckiego. Równocześnie zaznaczył , że jest to nazwisko rzadkie, zatem trudno podać jego jednoznaczne pochodzenie.

Strona genealogiczna w j angielskim Forebears = Przodkowie podaje, że w 2014 roku nazwisko Maguder nosiło 107 osób w USA, 93 w Polsce, 24 w Anglii, 3 w Szwecji i 1 w Kanadzie.

Sądzę, ze nazwisko powstało na ziemiach obecnej Polski i nosiciele tego nazwiska nie byli “kapuścianymi głabami” skoro roznieśli nazwisko po Europie i Ameryce.
Według mojej hipotezy, nazwanie/nazwisko ma dwuczłonowy słowiański skład, który wyraża zniemczony zapis “ magu der”, a w niemieckim i hebrajskim , także kiedys prapolskim znaczy “magik ten”.

Pozdrawiam - Władysław
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Witaj

Według słownika nazwisk w Polsce, dla tego nazwiska brak źródeł historycznych.

Jest przypuszczenie, że pochodzi od niem. Komstell, co z kolei może pochodzić od nazwy miejscowej Kompostella i być związane z pielgrzymowaniem do Kompostelli szlakiem św. Jakuba.
Inne przypuszczenie, że od niem. Kompst, Komst - pochodzącego od łac. compositum.
Ostatnio zmieniony śr 07 maja 2025, 09:52 przez Theofilos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Theofilos
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Koms, Komsa, Komst i Komsta.

Witam,

jesli wpiszesz na stronie “Rozkład występowania nazwisk w powiatach” nazwisko Koms, zobaczysz skupienie tego nazwiska pomiędzy Warszawą i Łodzią.
Na dole strony masz informacje o nazwiskach powstałych od nazwiska Koms.
Wpisując nazwisko Komsa, zgrupowanie nazwisk jest w byłej Puszczy Sandomierskiej, moich ojczystych stronach.
Nazwisko Komst też pomiędzy Łodzią i Warszawą.
Nazwisko Komsta, stosunkowo liczne Twoje nazwisko jest zgrupowane na północ od Puszczy Sandomierskiej ale też jest rozproszone po Polsce.

Wiem ze źródeł historycznych, że król Burebista [82 - 44 rok p.n.e.], król Getow i Dacians walczył z Celtami [ zobacz w Wikipedii ] i na mapie widać jak przez Przełęcz Dukielska napłynęli Celtowie na ziemie prapolskie.

Zatem nazwanie/nazwisko Komsta jest celtycko-polskie.
Później dodam znaczenie nazwiska.

Miłosz_Komsta

Pochodzenie nazwisk Koms, Komsa, Komst i Komsta.

Post autor: Miłosz_Komsta »

Bardzo dziękuję Panie Władysławie!
Z tego co mi wiadomo to dużo, jak nie wszyscy Komstowie wywodzą się z okolic Lublina/Lubelszczyzny, sam nawet mam w domu akt śmierci mojego 3*pra-dziadka który urodził się w Michowie pod Lublinem, niestety w tym akcie brakuje danych ojca. A jak przeglądałem na tej stronie akta małżeństw i urodzeń pod imię i nazwisko jego matki to żadna osoba mi nie wychodziła. Najciekawsze jednak jest to, iż ten mój przodek miał nazwisko po matce (Grenda) i po tym "vel Komsta", a potem jego syn już miał normalnie nazwisko Komsta bez "Grenda vel".

Niestety nie mogę znaleźć w wikipedii informacji o tej wojnie, czy mógłbyś proszę podać link albo hiperłącze do tej strony?

Bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie od dawna pytanie. Czekam z zainteresowaniem na kontynuację!

Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwisk Koms, Komsa, Komst i Komsta.

Miłosz_Komsta pisze:Bardzo dziękuję Panie Władysławie!

Niestety nie mogę znaleźć w wikipedii informacji o tej wojnie, czy mógłbyś proszę podać link albo hiperłącze do tej strony?

Bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc w znalezieniu odpowiedzi na nurtujące mnie od dawna pytanie. Czekam z zainteresowaniem na kontynuację!

Pozdrawiam,
Miłosz Komsta
Witam,
uzywam system Apple, wpisuje w Google;
Wikipedia Burebista
ukazuje się informacja w języku angielskim
Burebista 42 languages
kliknij na 42 i wybierz polski
ukaże się skrót strony angielskiej
Jest tam zdanie;
Pokonał (Burebista) w długiej wojnie federacje plemion celtyckich w Panonii [ m.in. Bojów, niszcząc ich główny ośrodek w rejonie Bratyslawy].
Strona angielska zawiera mapy obrazujące wielkość posiadłości Burebisty.

Władysław
Awatar użytkownika
Nater_Stanislaw

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Nater_Stanislaw »

Cześć Miłosz,
Jeżeli Twój przodek to Władysław Komsta v. Grenda to mam takie wyjaśnienie odnośnie podwójnego nazwiska, urodził się 24.02.1896 r. w Michowie jako syn wdowy Małgorzaty Komsta z d. Grenda. Małgorzata Komsta owdowiała w 1894 r. (I – szy mąż Feliks Komsta – brak aktu zgonu) jak zapisano w akcie powtórnego małżeństwa z Kobusińskim Kacprem dn. 20.05.1902 r. Ksiądz w akcie urodzenia Władysława nie podał ojca ponieważ był nieznany, a w drugim akcie małżeństwa nie ma wzmianki o uznaniu ojcostwa przez Kobusińskiego Kacpra. Wg dokumentów ojciec Władysława nieznany.
Akta dostępne przez stronę lubelskie korzenie. Wystarczy wpisać nazwisko w wyszukiwarce.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Oczywiście to nie wyjaśnia pochodzenia nazwiska Komsta.
Pozdrawiam
Stanisław
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam,
- nazwisko Koms według anglojęzycznej strony genealogicznej Forebears=Przodkowie nosiło w 2014 roku tylko 26 osób w Polsce i nigdzie więcej na całym świecie,
- nazwisko Komsa nosiło 356 osób w Polsce, 158 w Białorusi, 109 w Rumunii, 58 w Rosji, 43 na Węgrzech, 26 we Francji, 24 w Finlandii, 9 na Ukrainie, 6 w Czechach, 3 w Łotwie i 2 w Niemczech, tym samym nie ma ono korzeni niemieckich, a Rumunia i Węgry to Panonia,
- nazwisko Komst nosiły 34 osoby w USA, 28 w Holandii,14 w Polsce, 2 w Kanadzie i 1 w Belgii, jest tu ważna konekcja z Holandią i brak powiązań z Niemcami,
- nazwisko Komsta nosiło w Polsce 1164 osób, 26 w USA, 20 w Anglii, 8 w Rosji, 7 na Ukrainie, 5 we Francji, 4 w Niemczech, 3 w Australii, 3 w Kanadzie i 1 w Irlandii.

Holendersko-polskie powiązania nazwiska Komst, pozwoliły mi znaleźć znaczeni wyżej wymienionych nazwisk. W języku holenderskim słowo “komst” to ‘przyjazd’ w języku polskim.
Ale także w poceltyckim języku angielskim słowo w zapisie “come” ma wiele znaczeń ;-przyjść, przybyć, przyjechać, przywędrować, zatem kiedyś polsko-celtyckie słowo “koms” wskazywało na…. przybysza !!

Apple AI wstawiła słowo “konfekcja” przy nazwisku Komst w zdaniu; jest tu ważna “konfekcja” z Holandią,nie zauważyłem, musiałem wprowadzić słowo ‘konekcja’, tylko to słowo.
Władysław
Ostatnio zmieniony czw 08 maja 2025, 00:00 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”