Dzień dobry
Szukam wszelkich informacji odnośnie poniższych osób.
- Piotr Sokołowski - zgodnie z aktem zgonu ur. 20.07.1908 r. w Wilnie, zmarł 04.04.1999 r. w m. Kołodziąż-Rybie, gm. Sadowne, pow. węgrowski, woj. mazowieckie. Był żonaty ze Stefanią z d. Szymanik (zm. w 2002 r.).
- Jan Sokołowski - imię ojca podane w akcie zgonu Piotra
- Marcjanna - imię matki z aktu zgonu Piotra, brak informacji o nazwisku panieńskim
Historia rodzinna mówi o tym, że Piotr i jego siostra/kuzynka mieli zostać ewakuowani z Wilna, a jego rodzice mieli zginąć, gdy Piotr miał około 6 lat, W ewakuacji Piotra miał pomóc nieznany z nazwiska ksiądz i w przypadku Piotra miał trafić od razu w rejon miejscowości Sadowne. Zbiega się to z czasami I Wojny Światowej i zajęciem Wilna przez wojska niemieckie, ale nie zbiega się z kierunkiem frontu (podczas ewakuacji musiałby przeciąć front ze strony rosyjskiej na niemiecką). Sam Piotr miał uzyskać kontakt z kuzynką w latach 70/80, niestety nikt z najbliższej mi rodziny nie pamięta imienia tej kuzynki. Prawdopodobnie była ona młodsza od Piotra, ale też nie mam tu pewności.
Piotr miał czwórkę dzieci - Alicję (zmarłą, moją prababcię), Romana (zmarły), Marię (prawdopodobnie po ślubie Dostal) i Janinę (nie posiadam o niej dodatkowych informacji).
Dotychczas przejrzałem większość dostępnych online wileńskich ksiąg parafialnych w zakresie osób urodzonych w Wilnie w latach 1907-1910, niestety bezskutecznie (Geneteka, Epavledas, EAIS, FamilySearch, myHeritage). Nie znalazłem jednak żadnego wpisu, który w pełni odpowiadałby danym z aktu zgonu. Zacząłem poszerzać zakres poszukiwań na całą Wileńszczyznę.
Nie znalazłem również informacji o ślubie Jana i Marcjanny w księgach, jednakże tu moje poszukiwania nie były tak zaawansowane.
Za wszelką pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam
Sokołowski Piotr - Wilno/Wileńszczyzna
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Czy masz akt ślubu Piotra Sokołowskiego ze Stefanią Szymanik? Jeśli brali go w par. Sadowne to warto zapytać w tej parafii o aneksy do ślubu.
Może koperta dowodowa w UM lub UG tam gdzie mieszkał przed śmiercią Piotr?
Moi urodzeni w okolicach Wilna a w Polsce też podawali Wilno jako miejsce urodzenia. W kopercie dowodowej mojego Kresowiaka był jego akt urodzenia.
Może koperta dowodowa w UM lub UG tam gdzie mieszkał przed śmiercią Piotr?
Moi urodzeni w okolicach Wilna a w Polsce też podawali Wilno jako miejsce urodzenia. W kopercie dowodowej mojego Kresowiaka był jego akt urodzenia.
Bożena
Dziękuję za odpowiedź. Aktu ślubu nie mam, ale kontaktowałem się z Urzędami Stanu Cywilnego zarówno w gminie Sadowne, jak i gminie Węgrów skąd pochodził akt zgonu i niestety nie ma tam więcej informacji nt. Piotra i jego rodziców ponad te, które znajdowały się w akcie zgonu. Gmina Sadowne posiada jeszcze akt ślubu, jednak nie ma tam informacji nt. nazwiska panieńskiego matki oraz wieku rodziców Piotra.
Pytałem również w parafii Sadowne, gdzie brał ślub i miał miejsce pogrzeb i stamtąd dostałem informację, że wszystkie informacje które mieli od oficjalnego roku urodzenia do końca lat 20 XX wieku przekazali do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie. Zakładam jednak, że w zakresie ślubu informacje które posiada gmina są tożsame z tymi, które były w posiadaniu parafii.
Pozdrawiam
Przemysław
Pytałem również w parafii Sadowne, gdzie brał ślub i miał miejsce pogrzeb i stamtąd dostałem informację, że wszystkie informacje które mieli od oficjalnego roku urodzenia do końca lat 20 XX wieku przekazali do Archiwum Diecezjalnego w Drohiczynie. Zakładam jednak, że w zakresie ślubu informacje które posiada gmina są tożsame z tymi, które były w posiadaniu parafii.
Pozdrawiam
Przemysław
Re: Sokołowski Piotr - Wilno/Wileńszczyzna
Jaka jest informacja o miejscu ur Piotra w akcie ślubu?mysior pisze:Gmina Sadowne posiada jeszcze akt ślubu, jednak nie ma tam informacji nt. nazwiska panieńskiego matki oraz wieku rodziców Piotra
Bożena
Według telefonicznej informacji z urzędu taka sama jak w akcie zgonu, że urodził się 20.07.1908 r. w Wilnie. Sam ten akt będę chciał jednak obejrzeć, pod koniec tygodnia kiedy będę w tamtych stronach, bo nie znałem dokładnej daty ślubu prapradziadków (1929 rok, parafia Sadowne). Chciałbym myśleć, że może jest tam jakaś dodatkowa adnotacja, ale nie ukrywam, że trochę trace wiarę.
Przeglądałam par. wileńskie pod kątem pary Jan Sokołowski i Marcjanna ale nie znalazłam.
Bożena