Dzień dobry,
może ktoś podpowie, jak i gdzie mogę szukać przodków "mojego" Kazimierza Bylewskiego, a potomków Bylewskich, podanych przez Wielądka.
Moja (jak przypuszczam) linia Bylewskich, opisana przez Wielądka wygląda tak:
Iwan Samson Bylewski h. Watta w 2 poł XVI w. przeniósł się z Wielkiej Polski "na Litwę" - 1577 miejscowość Witkowicze
Jego syn Piotr Samson Bylewski 1610 i 1618 "w okolicy małych Eysymontach Paszewiczach parafii przedtem Kryńskiej a dziś w mała Brzostowickiej w Powiecie Grodzieńskim"
Jego syn Kazimierz, po którym
Mateusz Regent Grodzki Pow. Grodzieńskiego. Występuje w latach: 1684 (gdy ma już "kilkunastoletnie zasługi") - 1717. Otrzymał nadanie miejscowości Koszowniki w ekonomii grodzieńskiej.
Jego synowie Józef i Kazimierz w Powiecie Lidzkim (…) dziedzictwa nabywszy posługom obywatelstwa i kraju poświęcają siebie.
Tyle Wielądek - wydaje mi się, że na podstawie powyższych informacji Mateusz urodził się bardzo około 1640-60, więc Józef i Kazimierz urodziliby się 1660-1700.
Natomiast w 1765 roku podczas popisu szlachty grodzieńskiej staje z okolicy Eysymonty par Krynki Imć pan Kazimierz Bylewski na koniu gniadym, przy szabli z pistoletami.
Nie był to Kazimierz syn Mateusza (wiek!), natomiast prawdopodobnie jest to "mój" Kazimierz, znaleziony niejako od tyłu.
Ur. 1720-30, żonaty z Marianną, w latach 1790-tych mieszkał w par. Nowy Dwór pow. Lidzki i tamże zmarł w 1799 roku. Miał syna Antoniego, ur. ok.1775 roku, który jako 20 latek służył na dworze w par. Zabłockiej, a później "wżenił się" w Andruszowszczyznę par. Dziembrów - wszystko to w powiecie LIDZKIM.
Przypuszczam, że mój Kazimierz ur. 1720-30 to syn lub wnuk któregoś z synów Mateusza - JAK TO ZWERYFIKOWAĆ?! Jak znaleźć to powiązanie w 1 połowie XVIII wieku? Pomóżcie...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie pomysły/podpowiedzi.
Joanna
Bylewscy - Wielądek i co dalej?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Maślanek_Joanna

- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Wielądko to tylko herbarz prywatny z dość płynnymi datami i hipotetyczną genealogią, który trzeba weryfikować na podstawie zapisów źródłowych. Tymi źródłami będą taryfy, popisy, a przede wszystkim AGZ danych ziem. Oczywiście czasem można jeszcze skorzystać z metryk, zwłaszcza z tych zachowanych po Potopie szwedzkim.
-
Maślanek_Joanna

Dziękuję - oczywiście masz rację Tomku - Wielądek zresztą odwołuje się do ksiąg Brzeskich i Grodzieńskich:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=17927139
str.74-76
W tym problem, że są one "mało dostępne" - chyba, że tylko ja nie umiem ich znaleźć.
Co do taryff, popisów i skazek to właśnie z nich pochodzą informacje o tym moim Kazimierzu i jego synu, ale to już koniec XVIII w. (popis z 1765), więc te źródła nie pozwalają mi podłączyć mojego Kazimierza pod któregoś z synów Mateusza od Wielądka.
Co do rzetelności Wielądka, to inne linie Bylewskich opisane dalej, niż do przełomu XVII i XVIII wieku znajdują potwierdzenie w metrykach, więc w miarę mu wierzę
Tylko czemu linii "lidzkiej" nie zechciał pociągnąć przez XVIII wiek?...
Pozdrawiam
Joanna
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=17927139
str.74-76
W tym problem, że są one "mało dostępne" - chyba, że tylko ja nie umiem ich znaleźć.
Co do taryff, popisów i skazek to właśnie z nich pochodzą informacje o tym moim Kazimierzu i jego synu, ale to już koniec XVIII w. (popis z 1765), więc te źródła nie pozwalają mi podłączyć mojego Kazimierza pod któregoś z synów Mateusza od Wielądka.
Co do rzetelności Wielądka, to inne linie Bylewskich opisane dalej, niż do przełomu XVII i XVIII wieku znajdują potwierdzenie w metrykach, więc w miarę mu wierzę
Pozdrawiam
Joanna
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Moje generalizowanie Wielądka opiera się na własnych doświadczeniach. W teczce pewnego znanego rodu spotkałem aż trzy wersje genealogii, a herb przypisali sobie po wymarłym rodzie senatorskim … Jednak miałem sygnały, że z grubsza genealogia się sprawdzała. AGZ z interesującego Cię terenu są w NIAB. Białoruś to ciągle trudno osiągalny teren. Może w przyszłości.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Re: Bylewscy - Wielądek i co dalej?
Zobaczyc, co podawali w wywodach. Ogladac teku/teki rodowe w archiwum w Wilnie.Maślanek_Joanna pisze: Jak znaleźć to powiązanie w 1 połowie XVIII wieku?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/