Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Choroszewski_Bartosz pisze:Mam skany parafii Augustów, Bargłów, Rajgród - nie starcza mocy przerobowych...

Bartosz Choroszewski
Witaj Bartku,

jeśli masz jeszcze skany z tych terenów, możesz mi przesłać (kiedyś proponowałeś; teraz jestem czasowo bardziej dyspozycyjna ).

Czekam, pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Choroszewski_Bartosz

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Choroszewski_Bartosz »

Ewa_Szczodruch pisze:
Choroszewski_Bartosz pisze:Mam skany parafii Augustów, Bargłów, Rajgród - nie starcza mocy przerobowych...

Bartosz Choroszewski
Witaj Bartku,

jeśli masz jeszcze skany z tych terenów, możesz mi przesłać (kiedyś proponowałeś; teraz jestem czasowo bardziej dyspozycyjna ).

Czekam, pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Dzięki, oczywiście coś się znajdzie, wysłałem wiadomość na priv.
Pozdrawiam
Bartek
EwaChojnowska

Sympatyk

Post autor: EwaChojnowska »

Witam serdecznie!
Zgłaszam swoją chęć indeksowania. Nie gwarantuję oszałamiającego tempa pracy, ale chętnie pomogę. Oczywiście nie powinno się grymasić ale gdyby do zindeksowania były księgi z Krosna i okolic, Grudziądza i okolic oraz Rzepiennika Biskupiego i Nowosiółek Kardynalskich byłabym szczególnie zmotywowana :wink:
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Ewa Chojnowska-Kupiec
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

EwaChojnowska pisze:Witam serdecznie!
Zgłaszam swoją chęć indeksowania. Nie gwarantuję oszałamiającego tempa pracy, ale chętnie pomogę. Oczywiście nie powinno się grymasić ale gdyby do zindeksowania były księgi z Krosna i okolic, Grudziądza i okolic oraz Rzepiennika Biskupiego i Nowosiółek Kardynalskich byłabym szczególnie zmotywowana :wink:
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Ewa Chojnowska-Kupiec
W Pom T.G. mamy do zindeksowania sąsiednie parafie Grudziąza z za Wisły t.j. Sartowice, Jeżewo, Bzowo, Komorsk W. Jeżeli Cię któraś interesuje to proszę o kontakt.

pozdrowienia
Leszek Ćńki
malicki

Sympatyk

Post autor: malicki »

Może to nie akurt to miejsce gdzie powinienem pisac ale mam pytanie przegadam sie od jakiegos czasu takim bazom jak Genetyka Poznan projekt oraz bazie PTG i nigdzie nie moge natrafic na dane ktore obejmowaly by Wloclawek Kutno i okolice Moze ktos z panstwa mogl by mi udzielic informacji gdzie takie dane mozna znalesc i czy wogole dostepne sa w internecie Jesli ktos mial by np skany z interesujacego mnie terenu chetnie moge podjac sie ich indeksacjii
malicki

Sympatyk

Post autor: malicki »

Witam, gotowość dotyczy każdego rodzaju skanu. Choć najbardziej interesuje mnie Chodecz, Przedecz, Lubień kuj. i okolica
Pozdrawiam
EwaChojnowska

Sympatyk

Post autor: EwaChojnowska »

]W Pom T.G. mamy do zindeksowania sąsiednie parafie Grudziąza z za Wisły t.j. Sartowice, Jeżewo, Bzowo, Komorsk W. Jeżeli Cię któraś interesuje to proszę o kontakt.

pozdrowienia
Leszek Ćńki[/quote]
Witam serdecznie!
Żadna z tych parafii nie kojarzy się póki co z miejscem urodzenia moich przodków, ale podtrzymuję swoją deklarację dotyczącą indeksowania. Nadmieniam tylko, że jestem początkująca, więc mam niewielką wprawę. Ale zapał duży :D
Pozdrawiam
Ewa Chojnowska-Kupiec
EwaZuchowska

Sympatyk

Post autor: EwaZuchowska »

Witam serdecznie,
Dzisiaj pierwszy raz zalogowałam się na forum.
Zrozumiałam jak bardzo potrzebna jest pomoc przy indeksacji.
Od kilku miesięcy jestem na emeryturze i mam więcej wolnego czasu, więc chętnie pomogę.
Jeśli istnieje jakikolwiek wybór, to zapewne z większym zapałem pracowałabym nad materiałami z polskich obszarów obecnej Białorusi (okolice Mińska) :) .
Pozdrawiam,
EwaZ
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Witam mińskie korzenie, niestety moje doświadczenia sa niezwykle negatywne pod względem zasobów dostępnych w sieci z obszru mińszczyzny. Wszystkie drogi prowadzą do Archiwum Historycznego w Mińsku i bez tego ani rusz. Przygotowuję obecnie kwerendę w Archiwum może cos mi sie uda wyciągnąć. Trochę pocieszjące jest < że część ksiag metrykalnych wyznania luterańskiego i przede wszystkim kalwińskiego znajduje się w Wilnie i być może będą dostępne po wielkiej digitalizacji jakie przeprowadza obecnie Archiwum Litewskie.
Pozdrawiam
Pawel Jurewicz
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Jestem tu wprawdzie od niedawna, ale chętnie podejmę się indeksacji danych osobowych. Przyznam się, że będę trochę interesowna:), ponieważ chciałabym otrzymać materiały dot. byłej Guberni Kaliskiej (język rosyjski nie jest dla mnie problemem). Chodzi mi o takie parafie jak: Grzegorzew, Koło, Janiszew, Wrząca Wielka, Malanów,Wąsosze, Boleszczyn, Psary, Kościelec, Golina, Rzgów (chyba cały dekanat:)) oraz Mierzyce, Pątnów, Działoszyn, Wierzchlas, a także Gidle i Radomsk. Dużo tego, ale z pewnością podołam. Potem zajmę się innymi. Pozdrawiam E.L.
Choroszewski_Bartosz

Członek PTG
Mistrz

Bargłów: śluby

Post autor: Choroszewski_Bartosz »

Do Geneteki został dodany indeks małżeństw z parafii Bargłów z lat 1808-1881. Owocnych poszukiwań! Za jakiś czas urodzenia...

Bartosz Choroszewski
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

W ramach województwa wielkopolskiego widzę w zasobach geneteki parafię Targoszyce. Co to jest za parafia, w jedynych znanych mi Targoszycach koło Kobylina parafii chyba nie było?

Natomiast Janowiec Wielkopolski wbrew swej nazwie znajduje się w woj. kujawsko-pomorskim.

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Zazwyczaj otrzymuję indeksy z prośbą o umieszczenie ich w Genetece bez dodatkowych informacji dotyczących parafii z której pochodzą. Często brak województwa a wpisanie w mapa.szukacz.pl pokazuje kilka odpowiedzi. W przyszłości chciałbym linkować indeksy również w Katalogu Zasobów Metrykalnych. Niestety na razie to niemożliwe, głównie z powodu braku pełnej informacji o źródle indeksów. Dlatego dziękuję za info.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Targoszyce.
Zapewne zaszła pomyłka gdyż Targoszyce są parafią z pod Katowic.
patrz Katalog Zasobów Metrykalnych.
Stanisław Pieniążek
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Natomiast Gułtowy spod Środy Wlkp. znalazły się w spisie pod woj. pomorskim.

ŁB
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”