Petersburg akt urodzenia Zofia Massalska 1892r

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Ola.K80

Sympatyk

Post autor: Ola.K80 »

Witam serdecznie po przerwie ;) Sprawa adopcji prababki Zofii Eleny Massalskiej nie dała mi spokoju. Dzięki wam dotarłam do wpisu, że Elena Zofia została adoptowana przez Ksawerego Massalskiego w 1906r. Czy ktoś mi podpowie, czy jest szansa na poznanie nazwiska osoby, która oddała do adopcji Zofię?
Znalazłam pamiętnik babci Aleksandry Kołłątaj (z domu Staden), w którym babcia opisuje, że jej mama (Zofia) już w wieku 5 lat uczyła się gry na fortepianie, a w wieku 7 lat dawała "koncerty" dla biedniejszej społeczności...
Drugie pytanie - babcia Ola miała siostrę Halusię, która była od niej starsza o rok (babcia urodziła się w 1916r. ). Temat siostry mojej babci jest mi mało znany. Z pamiętnika wynika, że urodziła się w majątku Owsianiszki parafia Jewie, gdzie pradziadkowie mieszkali (otrzymali dworek od rodziny pradziadka Fiorentini). Gdzie mogłabym zacząć poszukiwania aktu urodzenia siostry babci? Jewie? Troki? Był to rok prawdopodobnie 1914 lub 1915
Aleksandra K.
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Alina Idalia ur. 4.12.1914 w Wilnie i tam ochrzczona 8.01.1915r. w par. Wszystkich Świętych
Akt 397
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 08&lang=pl
Pozdrawiam
Marta
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Ola.K80 pisze:Sprawa adopcji prababki Zofii Eleny Massalskiej nie dała mi spokoju.
Ale jest to proste - zamowienie teki z archiwa w Petersburgu.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Z kilku adopcji rodów szlacheckich jakie znam (Druccy Lubeccy, Buchowieccy) były to albo dzieci nieślubne jednego z małżonków lub z poprzedniego związku. Obejściem adopcji było sporządzenie metryki urodzenia dziecka na innych bezdzietnych małżonków przy czym zdarzało się, że przy takim sporządzonym akcie naturalna matka była chrzestną swego naturalnego dziecka …
Ola.K80

Sympatyk

Post autor: Ola.K80 »

Tomasz_Lenczewski pisze:Z kilku adopcji rodów szlacheckich jakie znam (Druccy Lubeccy, Buchowieccy) były to albo dzieci nieślubne jednego z małżonków lub z poprzedniego związku. Obejściem adopcji było sporządzenie metryki urodzenia dziecka na innych bezdzietnych małżonków przy czym zdarzało się, że przy takim sporządzonym akcie naturalna matka była chrzestną swego naturalnego dziecka …
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Ciekawa sprawa, pójdę tym tropem. Natomiast co jeszcze mnie zastanawia to w księdze Genealogisches Handbuch der Balitisches Ritterschaften jest zapis przy Stadenie, że brał ślub, ale z niejaką Marią...(lub źle to interpretuję) albo to zły trop i po prostu błąd w księdze: Teil: Livland, Bd. 1-2, S. 957-964.

Pozdrawiam,
Aleksandra K.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Przecież to błąd. Tym bardziej, że uśmiercono ją w 1918 r. … Trzeba napisać do Związku Szlachty Nadbałtyckiej z zapytaniem, co mają w swoich materiałach i na podstawie czego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”