Biblioteka zasobów kresowych

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wiszniewska

Post autor: wiszniewska »

Dziękuję, powalczę:))
wilku1967

Sympatyk

Post autor: wilku1967 »

Czy w gazecie policyjnej znajdują się dane imienne osób, które wyjechały z Warszawy po 1912r. ?
Ponieważ poszukuję małżonków Michała Wilkowskiego urodzonego we wsi Sewerynów 31 sierpnia 1884r.oraz Julii Dreli ( Wilkowskiej ) urodzonej 25 października 1884r. w parafii Brzóza
Piotr Wilkowski
Wacki

Post autor: Wacki »

Witam wszystkich

Poszukuję ksiąk metrykalnych z Kamieńskiego (Ukraina) za ZSRR Dnieprodzierżyński. Ktoś pomoże?

Pozdrawiam
Łukasz
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Mam "lek" na problemy z otwieraniem DjVu :)

https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 9271.phtml
Pozdrawiam
Robert
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Dobry wieczór ,
biblioteka kresowa zawiera bardzo ciekawe łącza ,ale
niestety z poziomu Androida niektóre pliki lądują się tylko po kilkaset oktetow i nic nie widać.
Zastanawiałem się nawet czy pliki znajdują się fizycznie na stronie , ponieważ problem ten
nie występuje z normalną biblioteką cyfrową.Czy ktoś znalazł rozwiązanie ?
pozdrawiam
poz_marecki
Wirzinkiewicz

Post autor: Wirzinkiewicz »

Pawel_Jurewicz pisze:Miło mi poinformować, iż Litwini "powiesili" kolejne skany ksiąg parafialnych, interesujący jest fakt, iż oprósz parafii Litwy kowieńskiej pojawiły się także zapewne dla wielu bardziej interesujące z rejonu wileńskiego i sołecznickiego.
Waldek Stankiewicz umieścił ściągę na stronie Biblioteki Kresowej
http://kresy.genealodzy.pl/gub_wil_87/ap_litwa_V.html (aktualizacja-26.10.2014)
Spora część ksiąg , nawet ze Żmudzi do 1860r jest po polsku lub łacinie.
Pozdrowienia
Paweł Jurewicz
Witam! W powiązaniu z moimi przodkami znalazłem KAZIMIERZ JUREWICZ, Wilno 1814 rok. Czy ta osoba jest Panu znana?
Szymanska_Maria

nieotwieralne pliki w Biobliotece Kresowej

Post autor: Szymanska_Maria »

Na żadnym sprzęcie, mimo wielu prób, od wielu miesięcy nie mogę otworzyć pliku djvu. zawartego w Bibliotece Kresy, dotyczącego spisu parafian z Kobrynia z 1913 roku. Czy ktoś z Was może mi w tym pomóc?

Pozdrawiam
Małgorzata Szymańska
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Może to kwestia przeglądarki. Kiedyś miałem z tym problem, poszło w chrome. A może to herezją dla speców IT :)?
authentic

Sympatyk

Post autor: authentic »

W Bibliotece Kresowej jest taka zakładka :
Spis Rodzin Szlacheckich Nowogródzkich 1796 r. f.391 op.6 d.4 Archiwum Historyczne Litwy.
Nie otwiera się.
Proszę podpowiedzieć, jak się tam dostać. Czy to jest martwa zakładka?
Authentic
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Plik zawarty w tym linku do pobrania w formacie PDF.

Pozdrawiam Waldemar
authentic

Sympatyk

Post autor: authentic »

Szanowny Panie Waldemarze.
Dziękuję przepięknie.
Wyrazy szacunku
authentic

moderacja (choirek)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276.
Filozofka

Biblioteka kresowa nie mogę otworzyć pliku

Post autor: Filozofka »

Mam problem z otwieraniem załączonych plików . Pojawia się informacja że Adobe Acrobat teaser nie może otworzyć pliku ponieważ nie jest to obsługiwany typ pliku lub jest on uszkodzony . Czy to jest problem mojego komputera ? Próbowałam otwierać na komputerze,laptopie i telefonie . Wszędzie ten sam problem .

moderacja (elgra)
Witamy na forum!
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276

Połączyłam z istniejącym już tematem
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Biblioteka kresowa nie mogę otworzyć pliku

Post autor: Maślanek_Joanna »

Panie Waldemarze,
składam OGROMNE podziękowania za "Bibliotekę kresową" - naprawdę wspaniała sprawa, że zebrał Pan tyle źródeł w jednym miejscu. Niesamowicie ułatwia to szukanie. Korzystałam z niej wielokrotnie szukając przodków na Podolu, a teraz wróciłam, bo otworzyły mi się opcje poszukiwań na grodzieńszczyźnie i po raz kolejny doceniam Pańską pracę :)
Jedynym utrudnieniem są pliki djvu, które ciężko się przegląda, ale i tak SZACUN. Ważne, że są i to zebrane w jednym miejscu.
Pozdrawiam
Joanna z kresowymi przodkami :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”