Koligacje rodzinne- krewni, powinowaci...
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Do wyjaśnienia dla Janusza
-------------------------------------
Na pewno w tym czasie niektórzy jechali na własną rękę ,ale mój adwersarz twierdzi ,że jechali transportem kolejowym do Polski i wysiedli w Oławie .Ja z rodziną z Krasnego z stacji kolejowej transportem 23.6.1945 r.
na Opolszczyznę przybyliśmy przy końcu lipca .
A Włodzimierzowi
-----------------------------
Co do repatryjacii teraz się mówi ,że EKSPATRIACJE POLAKÓW Z KRESÓW WSCH . 1944-1959 wg.IPN
A jeżeli chodzi o miejsce załadunku to KRASNE nad rzeczką Gołogórka linia kolejowa Brody -Lwów mapa polski z1925 r.
Tyle w wyjaśnieniu Pozdrawiam
-------------------------------------
Na pewno w tym czasie niektórzy jechali na własną rękę ,ale mój adwersarz twierdzi ,że jechali transportem kolejowym do Polski i wysiedli w Oławie .Ja z rodziną z Krasnego z stacji kolejowej transportem 23.6.1945 r.
na Opolszczyznę przybyliśmy przy końcu lipca .
A Włodzimierzowi
-----------------------------
Co do repatryjacii teraz się mówi ,że EKSPATRIACJE POLAKÓW Z KRESÓW WSCH . 1944-1959 wg.IPN
A jeżeli chodzi o miejsce załadunku to KRASNE nad rzeczką Gołogórka linia kolejowa Brody -Lwów mapa polski z1925 r.
Tyle w wyjaśnieniu Pozdrawiam
Jan C.jr
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Pokrewienstwo i powinowactwo
Co oznacza słowo "wić" używane około 1850 r. na północno-wschodnim Mazowszu?. Spotkałem taki zapis " w przytomności ... lat 63 mającego wicia niżej wymienionej zawarto małżeństwo". Będę zobowiązany za odpowiedź. Tadeusz Dzwonkowski
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 24 times
Re: Pokrewienstwo i powinowactwo
Najlepiej było podać link do takiego aktu, bo nie wiadomo, czy słowo zostało poprawnie odczytane.t.dzwonkowski pisze:" w przytomności ... lat 63 mającego wicia niżej wymienionej zawarto małżeństwo"
Może tam na przykład napisano po prostu „wuia”?
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Re: Pokrewienstwo i powinowactwo
Dystans do informacji zawartych w metrykach.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 479&zoom=1
To jest akt zgonu Maksymiliany, Stefani Jeżyckie/ Jerzyckiej z 1910 roku.
Imiona rodziców się zgadają. Faktycznie ojciec to Michał Chrzanowski i Ludwika z domu Wejsenkop a nie Grabska. Grabska to Antonina babka Maksymiliany. Maksymiliana urodziła się w Chruślinie. Wdowa po Rochu Jerzyckim. Toteż mając tylko informacje z tego aktu wyszukanie wstępnych bardzo trudne, choć możliwe.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 479&zoom=1
To jest akt zgonu Maksymiliany, Stefani Jeżyckie/ Jerzyckiej z 1910 roku.
Imiona rodziców się zgadają. Faktycznie ojciec to Michał Chrzanowski i Ludwika z domu Wejsenkop a nie Grabska. Grabska to Antonina babka Maksymiliany. Maksymiliana urodziła się w Chruślinie. Wdowa po Rochu Jerzyckim. Toteż mając tylko informacje z tego aktu wyszukanie wstępnych bardzo trudne, choć możliwe.
Katarzyna
Powiązanie rodzinne
Dzień dobry
Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu dotyczącego powiązania rodzinnego, a konkretnie jego nazewnictwa. Moja babcia(od strony ojca) ma brata ten brat ma syna, który ma córkę a ta córka ma dzieci. Kim są dla mnie te dzieci i kim jest dla mnie ich matka?
Robert
Od jakiegoś czasu szukam rozwiązania problemu dotyczącego powiązania rodzinnego, a konkretnie jego nazewnictwa. Moja babcia(od strony ojca) ma brata ten brat ma syna, który ma córkę a ta córka ma dzieci. Kim są dla mnie te dzieci i kim jest dla mnie ich matka?
Robert
-
Maślanek_Joanna

Powiązanie rodzinne
Polecam strony typu:
https://polki.pl/rodzina/rodzice/termin ... inowactwa/
Potocznie osoby z Twojego pokolenia będą braćmi/siostrami ciotecznymi, a jeśli wspólni pradziadkowie to cioteczno-ciotecznymi, ew. kuzyn/kami a ich dzieci ciotecznymi bratankami/siostrzeńcami.
A jeśli zgodnie ze staropolskim nazewnictwem to musisz postudiować strony jak przytoczyłam na początku.
Pozdrawiam,
Joanna
https://polki.pl/rodzina/rodzice/termin ... inowactwa/
Potocznie osoby z Twojego pokolenia będą braćmi/siostrami ciotecznymi, a jeśli wspólni pradziadkowie to cioteczno-ciotecznymi, ew. kuzyn/kami a ich dzieci ciotecznymi bratankami/siostrzeńcami.
A jeśli zgodnie ze staropolskim nazewnictwem to musisz postudiować strony jak przytoczyłam na początku.
Pozdrawiam,
Joanna
- kwroblewska

- Podziękował: 12 times
- Otrzymał podziękowania: 31 times
Re: Powiązanie rodzinne
Czytelniej niż tutaj napisano i wyrysowano to się nie da wyjaśnić.robby135 pisze:Dzień dobry
Robert
https://pl.wikipedia.org/wiki/Relacja_rodzinna
-----
Krystyna