Co to za wydarzenie na zdjęciu.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

rkonik

Co to za wydarzenie na zdjęciu.

Post autor: rkonik »

Mam gorącą prośbę o bezinteresowną prośbę. W zdjęciach po dziadku znalazłem zdjęcia które staram się odkryć kiedy mogły być i gdzie mogły być. Generalnie staram się odkryć jego całą służbę podczas II wojny światowej.
Jednak by nie mieszać wątków mam prośbę do osób które zajmują się tym okresem czy są w stanie powiedzieć co to może być za wydarzenie na zdjęciu?
Może ktoś wie gdzie to było?

Plotka niesie że to Anders ale nie mam żadnego dowodu. Moja wiedza w tym zakresie jest bardzo ogólna dlatego szukam jakichkolwiek informacji i pomocy w tej sprawie. Posiadam więcej zdjęć. Wszelka pomoc mile widziana.
Obrazek

pełna rozdzielczość skanu pod linkiem
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Tak, to Anders. Na 100 %.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
rkonik

Dziękuję za potwierdzenie.
A jakieś spostrzeżenia? Czy to jest czas wojny czy tuż po wojnie? Może miejsce wykonania zdjęcia.
Mimo że mam fizycznie to i inne zdjęcia jest mi ciężko określić te rzeczy. Mimo że posiadam podpisane zdjęcia lub z dokumentacji wiem że np zostało wykonane w Rzymie czy w innym miejscu. Akurat to stanowi największą zagadkę.
Bernadetta

Sympatyk

Post autor: Bernadetta »

Witam,
mam zdjęcia mojego dziadka z Włoch wraz z kolegami jego, mają na sobie podobne mundury. Stąd też moje przypuszczenie, że to zdjęcie może było zrobione we Włoszech.

Pozdrawiam
Bernadetta
rkonik

Mam też zdjęcia z tamtego okresu i przykładowo to zdjęcie poniżej:
Obrazek
To zdjęcie jest podpisane jako kwiecień 1946r Watykan
W archiwach też znalazłem że w tamtym okresie mój dziadek dostał przepustkę na wyjazd do Rzymu. Nie pamiętam czy to był urlop czy jakoś inaczej to nazwali w dokumentach ale zakładam że to jest to.

Też mam inne zdjęcie domyślam się że z tamtego okresu. Gdzie zdjęcie jest bardziej wyraźne.
Obrazek

I tak jak na pierwszym i drugim zdjęciu są inne mundury. Jednak to co starałem się ustalić i dowiedzieć to są to mundury Brytyjskie ponieważ UK zaopatrywało w mundury naszych żołnierzy.

Ale w podobnym ubraniu mam inne zdjęcie:
Obrazek

Jak widzisz część jest ubrana dokładnie w takie mundury jak na zdjęciu o które pytam ale część jest ubrana w mundury podobne do tych co pokazałem z Watykanu. To też nie jest mi dokładnie znane zdjęcie i okres wykonania mamy parę informacji na zdjęciu ale nie ustaliłem dokładniejszych informacji. Owszem dziadek był we Włoszech i był też w innych krajach jednak wydaje mi się że po samym mundurze nie można określić miejsca. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawiać. Niestety nie jestem ekspertem z tamtego okresu a tym bardziej w kwesti militarnej. Jako amator staram się odkryć historię swoich przodków.
Może ktoś rozpozna coś na dodatkowych zdjęciach i zechciałby się podzielić wiedzą lub informacją to też będzie mile widziane.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Super życzliwych fachowców znajdziecie na wojskowym forum.
Jest tam dział: Mundury, odznaczenia i oznaki
https://www.dws.org.pl/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mbeelas

Sympatyk

Re: Co to za wydarzenie na zdjęciu.

Post autor: mbeelas »

rkonik pisze:Mam gorącą prośbę o bezinteresowną prośbę. W zdjęciach po dziadku znalazłem zdjęcia które staram się odkryć kiedy mogły być i gdzie mogły być. Generalnie staram się odkryć jego całą służbę podczas II wojny światowej.
Jednak by nie mieszać wątków mam prośbę do osób które zajmują się tym okresem czy są w stanie powiedzieć co to może być za wydarzenie na zdjęciu?

Plotka niesie że to Anders ale nie mam żadnego dowodu. Moja wiedza w tym zakresie jest bardzo ogólna dlatego szukam jakichkolwiek informacji i pomocy w tej sprawie. Posiadam więcej zdjęć. Wszelka pomoc mile widziana.
Obrazek

Nie ma żadnej pewności, że to Anders. Nic na zdjęciu nie potwierdza jego tożsamości. Proszę nie słuchać takich komentarzy.
Marcin
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

mbeelas pisze:
rkonik pisze:Mam gorącą prośbę o bezinteresowną prośbę. W zdjęciach po dziadku znalazłem zdjęcia które staram się odkryć kiedy mogły być i gdzie mogły być. Generalnie staram się odkryć jego całą służbę podczas II wojny światowej.

Obrazek

Nie ma żadnej pewności, że to Anders. Nic na zdjęciu nie potwierdza jego tożsamości. Proszę nie słuchać takich komentarzy.
Ależ jest pewność.
Sylwetka, charakterystyczne rysy twarzy.
zmundur i dystynkcje - pagony i beret.
Akurat interesuje się frontem włókien, więc sporo fotek gen widziałem.
co do miejsca to z pewnością Włochy i pewnie okolice Rzymu. rok 45-46. po wojnie raczej napewno.
Marcin
______
mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

marcin_kowal pisze:
mbeelas pisze:

Obrazek

Ależ jest pewność.
co do miejsca to z pewnością Włochy i pewnie okolice Rzymu. rok 45-46. po wojnie raczej napewno.
Jest to tylko i wyłącznie gdybanie. To może być każdy i proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Zdjęcie jest bardzo rozmazane, a Pan pisze, że to na 100% Anders. Nie wiem czy to jest żart, ale nie wierzę że pan coś takiego napisał na poważnie.
Marcin
rkonik

Przykro mi ale robiłem wszystko aby najlepiej zrobić skan zdjęcia które ma mniej więcej 9x6,5 cm. Jak na tamte czasy to zdjęcie jest naprawdę dobrze wykonane.
Uważam że tak ostre dyskusje można pominąć, mi zależy na ustaleniu faktów. Dużo osób którym pokazałem fizycznie zdjęcie też wyraziło opinię że to Anders. Nie jestem specjalistą w tym zakresie więc tylko mogę polegać na opinii wszystkich którzy są zaangażowani w temat z tamtego okresu.
Jednak nie wiem na jakiej podstawie @marcin_kowal określiłeś miejsce? Czy dodanie moich innych zdjęć to zasugerowały? Z opowieści rodzinnej dziadek wrócił do Polski z Anglii. Jednak to tylko opowieść, a osób, które mogłyby to potwierdzić, już nie ma wśród nas.
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

mbeelas pisze:
marcin_kowal pisze:
mbeelas pisze: Nie ma żadnej pewności, że to Anders. Nic na zdjęciu nie potwierdza jego tożsamości. Proszę nie słuchać takich komentarzy.
Ależ jest pewność.
Jest to tylko i wyłącznie gdybanie. To może być każdy i proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Zdjęcie jest bardzo rozmazane, a Pan pisze, że to na 100% Anders. Nie wiem czy to jest żart, ale nie wierzę że pan coś takiego napisał na poważnie.
ależ nie jest rozmazane!!!!!
jest bardzo ostre i wyraźne. dokładnie widać dystynkcje na pagonach i berecie.

polecam okulary.
Marcin
______
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”