Szeligowscy / Szelągowscy / Szelingowscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mwysocki

Sympatyk

Szeligowscy / Szelągowscy / Szelingowscy

Post autor: mwysocki »

Witam wszystkich,
Poszukiwania na Ukrainie (gdzie ostatecznie znalezli sie moi przodkowie) zawiodly mnie na Podkarpacie. Tutaj u konca XVIII w. w Grodzisku Dolnym pojawiają się pierwsze uchwytne slady Szeligowskich/Szelągowskich (Sebastian i Katarzyna Tolmajer/Telmajer, c. Michała). Część ich dzieci zostaje na Podkarpaciu (Sanok, Przemyśl, Wołkowyja), a oni chyba z najstarszym (Karol urodzony ok 1794 nie wiem gdzie) ok 1810 jadą na teren dzisiejszej Ukrainy (Sambor/Krystynopol/Parchacz). Ktoś może spotkał nazwisko Szeligowski/Szelągowski na Podkarpaciu?

Kwestią do rozwiązania i póki co zagadką jest powiązanie moich Szeligowskich/Szelągowskich z Szeligowskimi h. Szeliga, których potomkiem jest Tadeusz Szeligowski kompozytor. W mojej rodzinie jest opowieść, że był jakiś kompozytor... Co ciekawe dziadek Tadeusza przychodzi na świat w Sieniawie (rzut beretem od Grodziska Dolnego), gdzie rodzi się starszy syn Mirosław, a ojciec Tadeusza - Stanisław - bierze slub w Jaśle, choć rodzi sie w Zatorze (k. Oświęcimia). Brat Tadeusza rodzi się w Nowym Żmigrodzie, a on sam we Lwowie. Część tych podróży wynika z pracy ojca Tadeusza (pocztowiec). Kręcą się zatem po Galicji.
Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”