Cmentarze w Wiedniu - uzyskanie protokołów pogrzebowych

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mariusz_reyman

Sympatyk

Cmentarze w Wiedniu - uzyskanie protokołów pogrzebowych

Post autor: mariusz_reyman »

Witam,

Mam takie pytanie do osób mających doświadczenie w kontaktach z cmentarzami w Austrii. Udało mi się ustalić, że moi krewni są pochowani na Friedhof Döbling w Wiedniu.
Musiałem trochę ich przycisnąć, bo miałem dowody, że na pewno zostali tam pochowani, ale nie było ich w ogólnodostępnej wyszukiwarce.
Udało się odnaleźć moich krewnych, ale groby już nie istnieją, bo nie miał się kto nimi opiekować i w miejscu zostały postawione nagrobki dla osób później pochowanych.
Byłem wdzieczny administracji cmentarza, że poświęcili czas na wykonanie dokładnej kwerendy.
Aby dowiedzieć się więcej poprosiłem o kopie Bestattungsprotokolle (Bestattungsunterlagen) - protokołów pogrzebowych (dokumentów pogrzebowych).
Otrzymałem odpowiedź:
aus Datenschutzgründen ist es leider nicht möglich in diese Unterlagen Einsicht zu nehmen. - Ze względów ochrony danych niestety nie ma możliwości wglądu do tych dokumentów.

Wnioskuję, że chodzi o dane osobowe... Z jednej strony nie chcę antagonizować administracji, która mi pomogła, z drugiej, jeżeli jednak jest możliwość prawna otrzymania kopii tych dokumentów to chciałbym jednak w dyplomatyczny sposób ich "nacisnąć".
Ma może ktoś doświadczenie w takich sprawach w Austrii ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”