Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Panie Edmundzie,
kiedyś wskazał Pan taką informację /miejscowość Włodzimierz Wołyński/:
Załuski Jan i Agnieszka z Kamińskich; dz.: Jerzy Andrzej *28.03.1929/71, Włodzimierz
i, jeśli by to nie był problem, chciałabym dopytać o kilka szczegółów:
1. czy mógłby Pan wskazać, która to parafia? Czy fara?
2. czy są jakiekolwiek informacje nt. Jana?
3. czy jest w wykazie informacja nt. ich ślubu (ta sama parafia, co urodzenie, zakładam, że między 1916 a 1923, ale raczej bliżej 1923)
4. czy istniałaby możliwość sprawdzenia czy w tej samej parafii w 1925, 1927 lub 1928r. urodziło im się dziecko?
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc mnie, i w ogóle wszystkim poszukującym.
Pozdrawiam
Danka
EDIT:
Dziękuję za odpowiedź! I podpowiedź, co do parafii!
Załuski Jan i Agnieszka z Kamińskich; dz.: Jerzy Andrzej *28.03.1929/71, Włodzimierz
3. czy jest w wykazie informacja nt. ich ślubu (ta sama parafia, co urodzenie, zakładam, że między 1916 a 1923, ale raczej bliżej 1923)
4. czy istniałaby możliwość sprawdzenia czy w tej samej parafii w 1925, 1927 lub 1928r. urodziło im się dziecko?
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc mnie, i w ogóle wszystkim poszukującym.
Pozdrawiam
Danka
EDIT:
Dziękuję za odpowiedź! I podpowiedź, co do parafii!
Ostatnio zmieniony pn 26 maja 2025, 11:06 przez kanna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Goś_Edmund

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Staram się dość dokładnie wyszukiwać rozpatrując również wiele ubocznych możliwości. Niestety w tym przypadku jest tylko jeden wypis - który jest już znany. Jedynie dopowiem, że jest to wypis z parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa (NSPJ) we Włodzimierzu. Był to kościół pojezuicki). Jednocześnie informuję, że tomy ks. Żurka (Dwanaście tomów) to tylko ok. 25% wszystkich metrykalii Diecezji Łuckiej. Niestety wiele ksiąg uległo zniszczeniu, część znajduje się na terenie Wołynia (Łuck, Równe) ale też są w AGAD Warszawa.kanna pisze:Panie Edmundzie,
Pozdrawiam
Danka
Edmund
Szanowny Panie Edmundzie!
Serdecznie dziękuję za tę wspaniałą propozycję. Tutaj z zagranicy, nie mam dostępu do polskich bibliotek.
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia stron zawierających informacje o osobach o nazwisku Koksanowicz(/Koksa/Koksy).
Koksanowiczowie mieszkali głównie w par. Kołki (NP, kol. Marianówka), pow. łucki, ale częściowo również w par. Ołyka & Wiszenki.
Byłbym również bardzo wdzięczny poprostu za podanie konkretnych numerów tomów (I-XII) i stron, na których znajdują się te informacje.
Wraz z krewnymi koordynuję wspólne drzewo genealogiczne, ponieważ wszystkie osoby o tym nazwisku z okolic pow. łuckiego wywodzą się z jednego rodu.
W wiadomości prywatnej mogę przesłać mój adres e-mail.
Z góry serdecznie dziękuję za ewentualną pomoc!
Pozdr.
Mateusz
Serdecznie dziękuję za tę wspaniałą propozycję. Tutaj z zagranicy, nie mam dostępu do polskich bibliotek.
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia stron zawierających informacje o osobach o nazwisku Koksanowicz(/Koksa/Koksy).
Koksanowiczowie mieszkali głównie w par. Kołki (NP, kol. Marianówka), pow. łucki, ale częściowo również w par. Ołyka & Wiszenki.
Byłbym również bardzo wdzięczny poprostu za podanie konkretnych numerów tomów (I-XII) i stron, na których znajdują się te informacje.
Wraz z krewnymi koordynuję wspólne drzewo genealogiczne, ponieważ wszystkie osoby o tym nazwisku z okolic pow. łuckiego wywodzą się z jednego rodu.
Pozdr.
Mateusz
- Goś_Edmund

Postaram się wyszukać wspomnianych nazwisk i dać info za dwa dni. Proszę podać na priv. swój email to wyślę fotki stron wypisów - jeżeli takowe będą oczywiście.Jaszczolt pisze:Szanowny Panie Edmundzie!
Pozdr.
Mateusz
Edmund
- Goś_Edmund

Proszę spojrzeć na link:Jaszczolt pisze:Szanowny Panie Edmundzie!
Pozdr.
Mateusz
https://wolynskie.pl/miejsca-m/marianowka-07.html
są tam informacje o mieszkańcach w miejscowości Marianówka.
Wyszukałem trochę i pójdzie emailem. Gdyby było niezbyt czytelne proszę dać znać. Nie chcę zbyt mocno wyginać tomy aby się nie rozpadły tzn. uszkodziły jak zdarzyło mi się z tomem I.
Edmund
-
Pietkiewicz_Monika
-
Świętczak_Sebastian

W skorowidzu parafii w Łucku za lata 1919-1939 znalazłem:Pietkiewicz_Monika pisze:Dzień dobry. Uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy w parafii Łuck lub Targowica znajduje się nazwiska Ogrodowicz, Grzegorzewski, Nowak (małżeństwo Franciszek i Honorata). Z góry dziękuję za pomoc.
Ogrodowicz Jan ur. 1920, Andrzeja i Michaliny Pułkownik
Ogrodowicz Tadeusz ur. 1922 Andrzeja i Michaliny Pułkownik
Ogrodowicz Helena ur. 1924, Andrzeja i Michaliny Pułkownik
--
Sebastian
Sebastian
- Goś_Edmund

Sprawdziłem parafię Targowica (tom V i VI) i niestety nic nie znalazłem. Natomiast podczas przeszukiwania parafii w Łucku (tomy I,II,III,V,VI,XII) trochę znalazłem i znajduje się poniżej:Pietkiewicz_Monika pisze:Dzień dobry. Uprzejmie proszę o sprawdzenie, czy w parafii Łuck lub Targowica znajduje się nazwiska Ogrodowicz, Grzegorzewski, Nowak (małżeństwo Franciszek i Honorata). Z góry dziękuję za pomoc.
Parafie w Łucku
-zaślubieni i urodzeni
Grzegorzewski Piotr i Janina Koreniuk; dz.: Alina *15.06.1929/177
Parafia Katedralna w Łucku
-wykazy zaślubionych i urodzonych
Nowak Andrzej (r.: Franciszek i Honorata z Rogulów) i Feliksa Stempel; zw. mał. w 1906r. (1906/6)
Nowak Andrzej, wdowiec (r.: Franciszek i Honorata z Rogulów) i Michalina Grodzka; zw. mał. w 1908r. (1908/35); dz.: Feliksa*4.11.1909/233, Stanisław *15.03.1911/59, matka Grocka, Anna *24.07.1913/173, matka; Grocka, Władysław *13.01.1916/4, brak nazwiska panieńskiego matki, Feliksa *5.01.1917.3, matka: Gryka, Mieczysław *7.10.1921/223, m. Grocka
Nowak Jan (r.: Franciszek i Honorata z Rogulów) i Anna Pawlakówna; zw. mał. w 1902r. (1902/1)dz.: Antonina *11.12.1902/215, Waleria *9.09.1904/179, Maria *12.09.1907/219, Zofia *1.04.1910/75, Maria *21.07.1912/169, Antoni *10.05.1915/109, zmarł 16.05.1915, Stanisław *17.08.1918/145
Nowak Jan, wdowiec, (r.: Franciszek i Honorata z Rogulów) i Paulina Kossakowska; zw. mał. w 1919r. (1919/64); dz.: Zygmunt *31.05.1920/92, matka zapisana jako Żmijewska; występuje też jako Paulina Korsowska żona Jana
Ogrodowicz Andrzej (r.: Karol i Agnieszka z Nowaków) i Michalina Pułkownik; zw. mał. w 1897r. (1897/22)
Ogrodowicz Józef (r.: Karol i Agnieszka z Żugonczewskich) i Marcelina Wyrycz; zw. mał. w 1893r. (1893/33)
Ogrodowicz Józef, wdowiec (r.: Karol i Agnieszka z Grzeszkiewiczów) i Maria Nowak; zw. mał. w 1904r. (190425)
Ogrodowicz Tomasz (Karol i Agnieszka z Grzegorzewskich) i Anna z Zimowych Kołosowska-Hołowczyc, wdowa; zw. mał. w 1910r. (1910/56
-urodzeni i ochrzczeni
Ogrodowicz Teresa Waleria, c. Władysława i Marii z Kamińskich, zam. w Łucku, zawód ojca: funkcjonariusz straży więziennej, ur. 17.05.1938 w Łucku, ochrz. 28.05.1938 przez ks. Mariana Sokołowskiego, proboszcza, chrzestni: Henryk Witold Wasilewski i Maria Rochmankowska, panna, nr aktu 143/1938
-„spis dusz” 1922-1924- przedmieścia: Jarowica, Krasne, Wólka, Dworzec
Ogrodowicz Tomasz (1910), żona Anna zd. Zimowa (1-voto Kołosowska-Hołowczyc)
Edmund
- Goś_Edmund

Sprawdziłem dostępne parafie z dekanatu dubieńskiego: Dubno, Ptycza, Radziwiłłów, Młynów, Poryck i niestety nie napotkałem wskazanego nazwiska.jaroooo pisze:Dzień dobry Panie Edmundzie
Czy w wolnej chwili mógłby Pan sprawdzić czy w dekanacie Dubno (prawdopodobnie chodzi o parafię św. Jana Nepomucena) były jakieś zapiski o rodzinie Łukanowicz?
Dziękuję i pozdrawiam,
Jarek
Edmund
-
JoannaSz123

- Podziękował: 1 time
- Goś_Edmund

Joachimówka była w parafii Turzysk dekanatu kowelskiego. Turzysk jest tylko dostępny z lat 1724-1873 i tam nic nie znalazłem. Przeszukałem wtedy dostępne parafie w dekanacie kowelskim: Kowel, Hołoby, Mielnica i tam też nic nie znalazłem. Ale zadziałał przypadek i ....znalazłem:JoannaSz123 pisze:Dzień dobry.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie Joachimówki pod kątem rodziny Buda.
Poszukuję przede wszystkim wszelkich informacji dotyczących Tadeusza Buda syna Józefa i Feliksy, ale wszelkie informacje o osobach o tym nazwisku będą pomocne. :)
parafia Międzyrzec Korecki
Buda Józef, wdowiec, lat 62, kaliska gubernia (r.: Magdalena Buda) i Marianna z Wilczków Pawź, wdowa, lat 42, kaliska gubernia; zw. mał. w 1898r. (1898/8)
Edmund
-
JoannaSz123

- Podziękował: 1 time
-
Dobrzynski_Pawel

- Goś_Edmund

Szatkowski Ignacy i Honorata Drzewowska; dz.: Maria ur.1893/48Dobrzynski_Pawel pisze:Dobry wieczór,
jeśli byłoby to możliwe, to proszę o sprawdzenie, czy w danych z parafii Łokacze znajdują się jakieś informacje o urodzeniach dzieci pary Ignacy Szatkowski/Szadkowski i Honorata Drzewoska.
Pozdrawiam,
Paweł
Oprócz Ignacego są też Jan, Konstanty, Piotr, Sebastian, Władysław, Antoni - wszyscy z żonami i dziećmi w XIXw.
Edmund