Szukam książki - Lwowska Narodowa Galeria Sztuki

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

mbeelas

Sympatyk

Post autor: mbeelas »

Szukam kogoś kto ma książkę:
"Portrety osobistości polskich i z Polską związanych w Lwowskiej Narodowej Galerii Sztuki imienia B. G. Woźnickiego : katalog zbiorów."

Interesuje mnie nazwisko Eugenia Czerkawska albo Eugenia Popławska.
Malowała obraz dla Ossolineum.

Jeżeli ktoś ma to uprzejmie proszę o pomoc w sprawdzeniu.
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

A sprawdzał Pan czy taka osoba figuruje w kartotece Słownika Biograficznego Artystów Polskich wydawanych przez IHS PAN w Warszawie, jeśli nie mam jej w słoniku lub uzupełnieniach do niego?
mbeelas

Sympatyk

Re: Szukam książki - Lwowska Narodowa Galeria Sztuki

Tomasz_Lenczewski pisze:A sprawdzał Pan czy taka osoba figuruje w kartotece Słownika Biograficznego Artystów Polskich wydawanych przez IHS PAN w Warszawie, jeśli nie mam jej w słoniku lub uzupełnieniach do niego?
Witam. Nie sprawdzałem. Nie mam takiego Słownika a poza tym nie chodzi o jej biografie (tez by sie przydala), ale o to, że ona malowała dla Ossolineum i zastanawiam się czy coś u nich sie zachowało. Z Wrocławiem współpraca jest daremna.
Marcin
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeżeli Wrocław nic nie ma to i tak Panu nic nie pomoźe. Chyba, źe to wymaga jakiejś wielkiej kwerendy. Wielokrotnie współpracowałem z Ossolineum i zazwyczaj pomagali. Owszem pewne działy mają ubogie. Przecież nie przejęli wszystkiego ze Lwowa. Prędzej tam. Moźe Pan napisać do redakcji słownika czy mają coś o takiej osobie. Nie wszyscy mają biogramy w słowniku.
mbeelas

Sympatyk

Tomasz_Lenczewski pisze:Jeżeli Wrocław nic nie ma to i tak Panu nic nie pomoźe. Chyba, źe to wymaga jakiejś wielkiej kwerendy. Wielokrotnie współpracowałem z Ossolineum i zazwyczaj pomagali. Owszem pewne działy mają ubogie. Przecież nie przejęli wszystkiego ze Lwowa. Prędzej tam. Moźe Pan napisać do redakcji słownika czy mają coś o takiej osobie. Nie wszyscy mają biogramy w słowniku.
Kontakt z Ossolineum we Wrocławiu się urwał już 3 raz kiedy proszę o kwerendę. Udało mi się załatwić tylko jedną rzecz o ile wskazałem im sygnatury. Poza tym kompletna klapa i nie uzyskałem nic oprócz obiecywania, a potem ignorowania moich email. Dlatego teraz szukam tej książki, ponieważ gdzieś we Lwowie mogą być jej obrazy.
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”