Garwolin, parafia Przemienienia Pańskiego

Wątki tworzone z pozycji Moduł Katalog Zasobów Metrykalnych > Dodaj Parafię ... ; pozycja „Nasze parafie” (Poszukuję w Parafii..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=1854&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... n_parafia/
sprawdzone, braki uzupełnione
zapraszam do dalszych prac przy publikacji ww plików
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Dostępne są do indeksacji następujące księgi metrykalne z parafii Garwolin:

UM 1610-1687
U 1625-1652
U 1662-1711
U 1668-1643
U 1684-1719
U 1701-1706
U 1766-1777
U 1777-1810
U 1810-1826
M 1777-1824
M 1941-1944
Z 1732-1770
Z 1826-1836
Z 1836-1857

Część skanów kiepskiej jakości. Skany są dostępne wyłącznie do indeksacji, nie będą publikowane i nie będą przesyłane osobom nieindeksującym. Chętni do indeksacji mogą zgłaszać się do mnie: michal.zielinski (a) genealodzy.pl
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Do Skanoteki zostały dodane skany ksiąg przechowywanych w USC Garwolin:

parafia Garwolin:
U 1916-1921
U 1921-1923
M 1942-1944
Z 1942-1944

parafia Marianów
Z 1926-1944

Zapraszamy do korzystania i do indeksacji.
Pozdrawiam,
Michał
DzikiZdeb

Sympatyk

Post autor: DzikiZdeb »

Michał_Zieliński pisze:Skany są dostępne wyłącznie do indeksacji, nie będą publikowane i nie będą przesyłane osobom nieindeksującym.
Na czym polega blokada publikacji tych skanów? Rozumiem, że nie na tym kto się z kim pokłócił i kto się na kogo obraził w byłej Garwolińskiej Grupie Indeksacyjnej (to mnie zupełnie nie interesuje), tylko jest jakaś konkretna przyczyna prawna, której chwilowo nie da się zwalczyć?

W tych księgach mam najstarszy ślad mojej rodziny (konkretnie jest to urodzenie z 1801). Nie sądzę, żeby było tam coś więcej niż było w opublikowanych przez GGI indeksach, ale mimo wszystko chętnie bym skan obejrzał.

Mam nadzieję że doczekam normalnej publikacji tych ksiąg.

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

DzikiZdeb pisze:Na czym polega blokada publikacji tych skanów? Rozumiem, że nie na tym kto się z kim pokłócił i kto się na kogo obraził w byłej Garwolińskiej Grupie Indeksacyjnej (to mnie zupełnie nie interesuje), tylko jest jakaś konkretna przyczyna prawna, której chwilowo nie da się zwalczyć?

W tych księgach mam najstarszy ślad mojej rodziny (konkretnie jest to urodzenie z 1801). Nie sądzę, żeby było tam coś więcej niż było w opublikowanych przez GGI indeksach, ale mimo wszystko chętnie bym skan obejrzał.

Mam nadzieję że doczekam normalnej publikacji tych ksiąg.

Pozdrawiam,
Paweł
Problem polega na braku zgody właściciela ksiąg (czyli parafii) na publikację zdjęć, jak w każdym przypadku braku publikacji ksiąg z zasobu kościelnego.

Na pewno w metrykach jest więcej niż w indeksach GGI. Choćby dane chrzestnych, które często mogą być pomocną wskazówką przy poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Michał
DzikiZdeb

Sympatyk

Post autor: DzikiZdeb »

Michał_Zieliński pisze: Problem polega na braku zgody właściciela ksiąg (czyli parafii) na publikację zdjęć, jak w każdym przypadku braku publikacji ksiąg z zasobu kościelnego.
Dziękuję.

Nie rozumiem, ale przyjmuję do wiadomości. Dłużej klasztora niż przeora, więc może doczekam się innej decyzji.
Michał_Zieliński pisze: Na pewno w metrykach jest więcej niż w indeksach GGI. Choćby dane chrzestnych, które często mogą być pomocną wskazówką przy poszukiwaniach.
Raczej nie w tym wypadku. To rodzina wędrownego tracza, mojego 3x pradziadka. Co 3-4 lata zmieniali miejsce pobytu i z tego co widzę jakiejś dalszej rodziny na chrzestnych nie ściągali. Przynajmniej tak robili dwie parafie dalej, w Wodyniach, do których zawitali w 1807 lub 1808 roku i w których nie ma żadnego problemu z publikacją ksiąg - wszystko co jest na parafii zostało zeskanowane i wystawione na parafialnej stronie.

Pozdrawiam,
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Katalog Zasobów Metrykalnych - Nasze Parafie”