USC zwleka z przekazaniem ksiąg AP

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

USC zwleka z przekazaniem ksiąg AP

Post autor: k_skrzyp »

Jakie skuteczne środki przeczyszczające polecacie na obstrukcję w USC? :?
- Innymi słowy: Co można począć, gdy USC uparcie trzyma księgi UMZ jeszcze z 1916, a nie pozwala na swobodne przeglądanie nawet spisów rocznych?
Z lektury art. 128 PASC: Minęło ponad 100 lat i księgi powinny być w AP, ale może gdzieś na emigracji wciąż żyje 107-latka, której należy się ochrona danych i taka wątpliwość wystarcza, by USC mogło spławiać genealogów?
Jakie prawa ma tu petent, jakie obowiązki USC? Może wypracowano jakieś rozwiązanie, które działa w 2025, niezależnie od widzimisię poszczególnych urzędów, bez wikłania się w procesowanie przed NSA?
Kamil
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

A nie są to księgi zbiorcze zawierające wpisy po 1916.
Wczoraj dzwoniłem do USC w Małopolsce z prośbą o akt zgonu z 1922 roku a archiwistka powiedziała że księga zawiera zgony do 1945 roku, a więc dopiero za 3 lata minie 80 lat od ostatniego zapisanego zgonu i wtedy przekażą do AP.
Ryszard Drąg
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Nie, to wszystko właśnie "roczniki" - rejestracja UMZ z danego roku.
Kamil
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Może, ktoś z tej księgi jeszcze żyje. A na poważnie proszę się zwrócić do USC oficjalnie o dostęp do aktu danej osoby na zasadach archiwalnych.
--
Sebastian
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Jednak żeby było to skuteczne, na jaki przepis PASC powinienem się powołać?
Ponadto jeśli na zasadach archiwalnych, to już przecież niekoniecznie do aktu konkretnej osoby.
Interesuje mnie treść aktów urodzeń rodzeństwa z przedziału 1916 - 1924 i właśnie to, że nie znam dokł. dat i że osób jest kilka, najbardziej zirytowało urzędniczkę na miejscu i odmówiła - "bo byśmy się zarobili", "tu nie archiwum, a USC", "zaraz mam wyjazd" itp.
Kamil
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wielokrotnie otrzymywałem kopie akt metrykalnych z ksiąg jeszcze nie zamkniętych z roczników nieobjętych już ochroną. Nadmieniam, że nie dotyczyło to mojej rodziny. Wszystko to jednak nie w Małopolsce, a na tym obszarze urzędy stanu cywilnego kierują się inną interpretacją, aby nie psuć sobie komfortu pracy codziennej jakimiś nagabywaniami genealogów.
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Też kilka razy uzyskałem w USC dostęp do akt, dla których ochrona minęła. To pierwsza odmowa i w ogóle pierwsza sytuacja, gdy widzę, że aż tyle roczników pozostaje wciąż w USC.
Przy znajomości imion i nazwiska sprawdzenie 9 spisów rocznych z małej parafii załatwiłoby tę sprawę w kwadrans, dodatkowo dla ochrony danych kilka odnalezionych osób mogli sprawdzić w bazach, czy zmarły. Ale nie...
Celowo chyba kilkanaście dni ignorowali mail, nie chcąc zajmować stanowiska na piśmie; przy kontakcie tel. rzucali słuchawką (bo urlop, wybory i jeśli, to po), gdy przyjechałem tam po (w godzinach urzędowania), usłyszałem, że ...teraz mają pilny wyjazd. :D
Gdy w końcu rzuciłem, że tych ksiąg od lat nie powinno być w USC i przyda się tam kontrola z AP, kierowniczka zripostowała, może szczerze, może buńczucznie, że kontrolę archiwalną już mają zaplanowaną w czerwcu i jeśli ma coś zmienić to zmieni beze mnie.
Ostatnio zmieniony wt 03 cze 2025, 12:35 przez k_skrzyp, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

k_skrzyp pisze:Jednak żeby było to skuteczne, na jaki przepis PASC powinienem się powołać?
Ponadto jeśli na zasadach archiwalnych, to już przecież niekoniecznie do aktu konkretnej osoby.
Interesuje mnie treść aktów urodzeń rodzeństwa z przedziału 1916 - 1924 i właśnie to, że nie znam dokł. dat i że osób jest kilka, najbardziej zirytowało urzędniczkę na miejscu i odmówiła - "bo byśmy się zarobili", "tu nie archiwum, a USC", "zaraz mam wyjazd" itp.
Oto wzór takiego wniosku. Jeśli nie składamy osobiście/nie wysyłamy pocztą, to trzeba podpisać podpisem kwalifikowanym lub zaufanym i wysłać do USC przez ePUAP.

[miejsce podpisania wniosku], [data]

OD:
Imię i nazwisko
adres
adres

DO:
Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego
w [xxx]
adres
adres

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE AKT STANU CYWILNEGO DO SKANOWANIA/PRZEJRZENIA

Ja, niżej podpisany, działając na podstawie art. art. 16a ust. 1, art. 16b ust. 2 pkt. 1 oraz art. 16d ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach („Ustawa NZA”), w związku z art. 130 ust. 4 ustawy z 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego („Ustawa PASC”) wnoszę o udostępnienie niżej wymienionych ksiąg akt metrykalnych w celu ich sfotografowania/przejrzenia:

Lp.
Miejscowość/parafia
Lata i zdarzenia, które obejmuje księga
Lata i zdarzenia księgi, które obejmuje niniejszy wniosek o udostępnienie

Uzasadnienie

Zgodnie z art. 130 ust. 4 Ustawy PASC udostępnianie akt stanu cywilnego, dla których minęły okresy przechowywania określone w art. 128 ust. 1 i 1a Ustawy PASC, tj. 100 lat dla aktów urodzeń, 80 lat dla aktów małżeństw i zgonów, a które jeszcze nie zostały przekazane do właściwego archiwum państwowego, odbywa się na zasadach określonych w Ustawie NZA.
Stosownie do art. 16a ust. 1 Ustawy NZA „każdemu przysługuje prawo dostępu do materiałów archiwalnych”. Art. 16d ust. 1 pkt 1 Ustawy NZA stanowi z kolei: „podmioty zobowiązane udostępniają zainteresowanym lub ich upoważnionym przedstawicielom materiały archiwalne przez umożliwienie osobistego (a) zapoznania się z tymi materiałami, (b) utrwalenia w postaci (..) odwzorowań cyfrowych”. Zgodnie z art. 16b ust. 2 pkt 1 Ustawy NZA akta stanu cywilnego podlegają udostępnieniu po upływie 100 lat w przypadku urodzeń oraz 80 lat w przypadku małżeństw i zgonów.
Należy podkreślić, że w niniejszej sprawie nie zachodzi żadna okoliczność ograniczająca dostęp do wnioskowanych materiałów, określona w art. 16b Ustawy NZA. W szczególności nie może takiej okoliczności stanowić powoływanie się na okoliczność, że księga, w której znajdują się akty objęte wnioskiem zawiera także akty, dla których okres, o którym mowa w art. 128 ust. 1 i 1a Ustawy PASC jeszcze nie upłynął. Te akta nie są bowiem objęte wnioskiem (wnioskodawca nie będzie ich ani przeglądał, ani fotografował), a okoliczność czysto techniczna, że znajdują się fizycznie w jednej księdze z aktami objętymi wnioskiem nie może być przyczyną wyłączenia stosowania art. 130 ust. 4 Ustawy PASC. Taka interpretacja jest zgodna z wykładnią gramatyczną i celowościową art. 130 ust. 4 Ustawy PASC i jest potwierdzona jednolitym orzecznictwem sądów administracyjnych (np. wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z 1 marca 2023 r., sygn. sygn. II OSK 192/22, wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Rzeszowie z 19 października 2022 r., sygn. II SA/Rz 578/22, wyrokiem WSA w Gliwicach z 4 września 2017 r., sygn. II SA/Gl 468/17, wyrokiem WSA w Krakowie z 5 listopada 2019 r., sygn. III SA/Kr 925/19). W tym ostatnim wyroku czytamy: „brak jest podstaw do uznania, że trudności techniczne w udostępnieniu materiałów archiwalnych, w szczególności w sytuacji, gdy objęte okresem ochronnym akty urodzenia, znajdują się w tej samej księdze co akty małżeństwa i zgonu – stanowiące zgodnie z art. 28 ust. 1 pkt 2 ustawy z 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego materiał archiwalny, mogą wprowadzać ograniczenia w obowiązującej zasadzie powszechnego dostępu. Sposób prowadzenia ksiąg nie może bowiem ograniczać zasady powszechnego dostępu wynikającej z art. 16a ust. 1 ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.”
W związku z powyższym wnoszę jak na wstępie.
Gdyby pomimo przedstawionej powyżej argumentacji prawnej USC zamierzał odmówić udostępnienia ksiąg, to zgodnie z art. 16e Ustawy NZA oraz art. 104 kodeksu postępowania administracyjnego odmowa musi mieć formę decyzji administracyjnej.

………………………………..
[imię i nazwisko]
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję!
Skorzystam ze wzoru
Kamil
braszyns

Sympatyk

Post autor: braszyns »

Witam. Z tego co się wiem wcale nie jest tak że USC nie chce przekazać metyki do Archiwum Państwowego tylko archiwum nie ma miejsca na te metryki. Pozdrawiam Bogusław Raszyński
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

W zeszłym tygodniu otrzymałam decyzję odmawiającą udostępnienia mi aktu zgonu krewnej zmarłej w 1937 roku. Akt zgonu jest w tzw. księdze łączonej. Pani naczelnik zażądała ode mnie wykazania interesu prawnego. Odmówiłam uzasadniając, że nie muszę wykazywać jakiegokolwiek interesu. Powołałam się przy tym na wszelkie przepisy popierające moje stanowisko. Poinformowałam także, że w takiej samej sprawie wygrałam z innym USC spór przed Naczelnym Sądem Administracyjnym. Moje argumenty nie trafiły pani naczelnik do przekonania i otrzymałam odmowną decyzję administracyjną. Oczywiście zaskarżę ją do wojewody. Ręce opadają i wszystko co może.
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Właściwy miejscowo oddz. we Włocławku przyjmuje dopływy z innych USC z tego co wiem.
W mojej sprawie niespodziewany zwrot - po wczorajszych pyskówkach dostałem odpowiedź na zignorowany mail, że udostępniają możliwość zrobienie fotokopii, a przeszukiwanie może odbyć się po uzgodnieniu wizyty.
Przyszło przed momentem, zanim jeszcze wysłałem ww. wniosek. Widać naradzili się i uradzili całkiem po myśli ;)
Kamil
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Miałeś problem w AP we Włocławku?? Dziwne. Od 2008 byłem tam dziesiątki razy i zawsze wszystko na medal.
Pozdrawiam.
Andrzej
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

k_skrzyp pisze:Właściwy miejscowo oddz. we Włocławku przyjmuje dopływy z innych USC z tego co wiem.
W mojej sprawie niespodziewany zwrot - po wczorajszych pyskówkach dostałem odpowiedź na zignorowany mail, że udostępniają możliwość zrobienie fotokopii, a przeszukiwanie może odbyć się po uzgodnieniu wizyty.
Przyszło przed momentem, zanim jeszcze wysłałem ww. wniosek. Widać naradzili się i uradzili całkiem po myśli ;)
Witam,
wiem , że oddział we Włocławku też w mojej sprawie wtrącił swoje trzy grosze ( najprawdopodobniej był przeciwny udostępnianiu !?) , gdy boksowałem się z USC w Nieszawie w kwietniu tego roku o udostępnienie aktów metrykalnych z okresu międzywojennego.Na początku w ogóle nie było mowy o udostępnieniu , koniec końców stanęło na tym ,że też mi zaproponowano to samo , czyli mam uzgodnić termin i oni mi to udostępnią. A ja im na to , że jaki jest sens takiego działania , żebym ja musiał do nich jechać przez całą Polskę , zajmę im niemal cały dzień , bo na zrobienie jednego , dwóch roczników to nie ma sensu jechać , i jakiś pracownik będzie musiał mnie nadzorować czyli patrzeć mi na ręce , abym nie przeglądał , skanował zawartych w tych jednorocznych księgach aktów urodzeń ? Zaproponowałem im , żeby ten pracownik , który miałby mnie nadzorować przez cały dzień sam zrobił kopie ksiąg w dogodnym dla siebie czasie . Rezultat : mniej więcej co dwa tygodnie otrzymuję porcję skanów po 2 roczniki . Hurrra , logika zwyciężyła. Problem w tym , że u niektórych z logiką nietęgo,
Bogusław
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz

Eder pisze:Miałeś problem w AP we Włocławku?? Dziwne. Od 2008 byłem tam dziesiątki razy i zawsze wszystko na medal.
Muszę sprostować:
Nie zrozumieliśmy się - wyżej nie zacytowałem, do czego dokładnie piję, wspominając o Włocławku; a nawiązywałem do:
braszyns pisze: Z tego co się wiem wcale nie jest tak że USC nie chce przekazać metyki do Archiwum Państwowego tylko archiwum nie ma miejsca na te metryki.
Skomentowałem, że akurat włocławski oddz. AP Toruń gromadzi dopływy z wielu USC. W mojej sprawie brak miejsca w AP nie był więc problemem, a zdecydowanie jest nim opieszałość USC.
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”