Indeks do ksiąg Inscriptiones (Castr Crac) 388-405

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kamil_Reszczyk

Sympatyk

Post autor: Kamil_Reszczyk »

Jak przekładają się poniższe indeksy:

https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... =11&zoom=1

Na sygnatury zespołów:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/34752

Gdzieś chyba nastąpiłą zmiana numeracji tych ksiąg, bo indeks pokazuję moim zdaniem błędne dane.

Indeks L382, P393, N299 nie mogę znaleźć w 29/5/0/1/383
Inscriptiones (inducta)
merdigon

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: merdigon »

Na początku księgi, na okładce, znajduje się tłumaczenie numeracji z księgi na sygnaturę dawną. Dawna sygnatura to jest ta, która zaczyna się od "Castr. Crac.". Każda jednostka z ksiąg grodzkich na szukaju ma w opisie wpisaną sygnaturę dawną, więc najpierw trzeba znaleźć numer w księdze z indeksami, potem rozpiską na początkowej okładce dostać numer sygnatury dawnej, a potem znaleźć taką jednostkę, która w opisie ma tą dawną sygnaturę.
Generalnie sygnatura dawna i obecna idą po kolei, są po prostu "przesunięte" względem siebie, czyli nie jest to aż tak czasochłonne jak może brzmieć.
Pozdrawiam,
Szymon
Kamil_Reszczyk

Sympatyk

Post autor: Kamil_Reszczyk »

Dzięki,

Wystarczy więc dodać +26 do tego co w indeksie, aby mieć numer sygnatury w SA.

Księga która mnie interesuje L382 ma więc sygnaturę z końcówką, 408 a więc jeszcze nie mam jej skanów na SA.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”