Iwona02 pisze:Dzień dobry,
czy orientują się Państwo czy ktoś wykonuje kwerendy w Archiwum w Lwowie?
pozdrawiam
Iwona
Archiwum we Lwowie wykonuje kwerendy jakby co.
A mnie interesują ciekawostki jakie można znaleźć tam odnośnie mieszkańców: spisy, indeksy, wnioski o wydanie dowodu, prawo jazdy itd.
Może ktoś doradzi o co pytać
Wysyłałam już do nich zapytanie o akt urodzenia i zgonu, otrzymałam formularz do wypełnienia dla każdego zapytania osobno. Otrzymałam rachunek do zapłaty. Wpłaciłam 8 dolarów, i po tygodniu napisali, że nic nie znaleźli. Wyszukałam w wykazie numery ksiąg metrykalnych, które mają i mogłam je dodać do czytelni na zamówienie, ale trzeba założyć konto i z tym należy się zwrócić do pracownika archiwum. Więc znów napisałam do Pani czy mogę taki dostęp uzyskać to Pani mi napisała, ze jeśli nie ma skanów to nie i życzyła owocnych poszukiwań... tylko gdzie tego już nie napisała. Dlatego się zastanawiam czy ktoś na miejscu tam nie wykonuje takich kwerent. Znalazłam stronę pamięc o bliskich, napisałam, ale niestety nie mam odpowiedzi
pozdrawiam
Iwona
Dzień dobry,
Tez próbowałem się skontaktować ze stroną "Pamięć o bliskich" w tym roku i po 3 miesiącach dostałem od nich odpowiedź ze w związku z trwającą wojną na Ukrainie nie prowadzą poszukiwań w zakresie ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Witam , potrzebuję porady .
16.03 tego roku napisałem o metryki józefińskie i franciszkańskie dla miejscowości Skawa .
Dostałem odpowiedź 14.04.25r. , że je posiadają i podali ewentualny koszt wykonania skanów . Odpowiedziałem jeszcze tego samego dnia , że zgadzam się na na koszt i proszę o podanie nr. konta bankowego oraz czy jest możliwość zapłacenia w USD.
14.05. zapytałem czy otrzymali moje potwierdzenie zamówienia .
Do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi .
Ma ktoś może pomysł jak się dowiedzieć czy pracują nad tym ? Czy może sam sobie mam znaleźć nr. konta i zapłacić z tytułem nr. sygnatury odpowiedzi ?
Z własnego doświadczenia chociaż w trochę innej sytuacji. Prosiłem dwukrotnie o kopię konkretnego aktu zgonu i otrzymywałem pismo z kwota do zapłacenia w USD (bez wypisanego rachunku), ale podawali mi numer konta bankowego w USD. Wolałem zapłacić karta w UAH poprzez Privatbank (link jest na ich głównej stronie) i wtedy przysyłali mi wypisany rachunek w UAH który opłacałem karta. Za każdym razem czekałem kilka dni na odpowiedz mailem. Przypuszczam ze nie mogą wystawić rachunku/faktury w USD.
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Archiwum we Lwowie informuje o opublikowaniu nowych skanów ksiąg metrykalnych.
ф. 201, оп. 4а - Греко-католицька митрополича консисторія, м. Львів - колекція метричних книг греко-католицького віросповідання. 500 справ (7401-7900).
ф. 618, оп. 2 - Римо-католицька митрополича консисторія, м. Львів - колекція метричних книг римо-католицького віросповідання 40 справ (3644-3683).
Świętczak_Sebastian pisze:Archiwum we Lwowie informuje o opublikowaniu nowych skanów ksiąg metrykalnych.
ф. 201, оп. 4а - Греко-католицька митрополича консисторія, м. Львів - колекція метричних книг греко-католицького віросповідання. 500 справ (7401-7900).
ф. 618, оп. 2 - Римо-католицька митрополича консисторія, м. Львів - колекція метричних книг римо-католицького віросповідання 40 справ (3644-3683).
Dziękuję za info, a gdzie mogę je podejrzeć bo niestety nie umiem ich namierzyć na stronie archiwum, ukraiński to nie koniecznie coś co rozumiem
pozdrawiam
Iwona
Zastanawiam się, dlaczego za każdym razem ilość zeskanowanych ksiąg grekokat. jest ponad10 razy większa niż rzymskokat.? W najnowszym komunikacie to kolejno 500 i 40.
Pomimo tego wielkie podziękowania dla zespółu skanującego te księgi archiwum lwowskiego.
A pro pos - czy może ktoś wie, kiedy ruszy skanowanie ksiąg archiwum Baziaka, bo jak na razie to dinozaury ?
Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
Przez dłuższy okres czasu były skanowane tylko księgi rzymsko katolickie. „Ukraińskie wyznanie” … Proszę sobie przeczytać https://pbc.biaman.pl/dlibra/publicatio ... anguage=en i prześledzić ciąg dalszy. Kościół greko-katolicki z czasem stał się jednolity narodowościowo
Jozwiak_Bartlomiej pisze:Dzień dobry,
Tez próbowałem się skontaktować ze stroną "Pamięć o bliskich" w tym roku i po 3 miesiącach dostałem od nich odpowiedź ze w związku z trwającą wojną na Ukrainie nie prowadzą poszukiwań w zakresie ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Nie dzialaja oni co najmniej od czasu Covidu - nie widzialem wlascicela tej strony a ni jego zony w archiwum od 2020 roku - znam ich osobiscie
Jozwiak_Bartlomiej pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Nie dzialaja oni co najmniej od czasu Covidu - nie widzialem wlascicela tej strony a ni jego zony w archiwum od 2020 roku - znam ich osobiscie
Potwierdzam, że nie działają. Kontaktowalem się przez dane podane na stronie i nawet nie dostałem odpowiedzi. Z 1,5, może 2 lata temu.