Mikulscy z Łodzi (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
- Komentarze

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=966&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Fantastyczna mrówcza praca, gratuluję wytrwałości i cierpliwości w poszukiwaniach. Metryki to kopalnie wiedzy o naszych przodkach, ich życiu, pracy, wędrówkach, powiązaniach. Jednak trzeba się wczytać, analizować i wysnuwać wnioski. A jaka piękna powstaje później opowieść - saga rodu... Pozdrawiam A.
Z serdecznym pozdrowieniem
Anna Kos
Anna Kos
Gratulacje Pani Janino.
Fachowe i dokładne opracowanie .
Kawał Historii rodziny .
Pozdrawiam
Kamil
Fachowe i dokładne opracowanie .
Kawał Historii rodziny .
Pozdrawiam
Kamil
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Kawał dobrej roboty, zwłaszcza, że przemieszczali się z "prędkością światła" 
Dorzucę, że ślub Magdaleny z Teofilem Jankowskim był w parafii Chełmno 1871 (wg Basia Famula)
oraz, że byli jeszcze zmarli w dzieciństwie Michał i Weronika
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Dorzucę, że ślub Magdaleny z Teofilem Jankowskim był w parafii Chełmno 1871 (wg Basia Famula)
oraz, że byli jeszcze zmarli w dzieciństwie Michał i Weronika
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
-
Janiszewska_Janka

Dziękuję wszystkim komentującym za miłe słowa.
Praca nad Mikulskimi była stosunkowo łatwa przy tej ilości indeksów z Łodzi i bardzo dziękuję wszystkim za tę pracę. Mam takie "zrywy genealogiczne" powodowana ciekawością i praca idzie mi wtedy bardzo szybko, bo robię to z przyjemnością. Tak było z pochodzeniem Jana Karskiego, z którym łączyły mnie odległe powiązania z łowickiego i wielkopolskiego. Niestety gorzej mi idzie opracowanie tak wielkiego materiału jaki zgromadziłam na temat mojej rozległej rodziny. Mam cały schemat powiązań, ale pisanie przerasta moje oczy i ogólnie siły fizyczne.
Dodam tu taką konkluzję, że zrobienie czegoś nie tylko dla siebie procentuje znalezieniem dokumentu bardzo poszukiwanego. W trakcie poszukiwań w metrykach łódzkich odnalazłam akt zgonu mojego pradziadka Józefa Lachowicza, który zmarł w 1935r w otoczeniu rodziny w Łodzi przy Bałuckim Rynku 11. To takie wynagrodzenie za pracę
i wystarczająca satysfakcja, bo mój pradziadek miał trudne i skomplikowane dzieciństwo, ciężko pracował jako kowal i utrzymywał liczną rodzinę, a był potomkiem rodu młynarskiego. Przeżył 91 lat, w tym ostatnie lata w Łodzi, gdzie w 1913 roku zmarła jego żona, którą poślubił 31.01.1866 w Żychlinie gdy miała 17 lat, a on 22. Stanowili z żoną Florentyną z Galskich małżeństwo pełne miłości, wychowujące dzieci w duchu miłości i szacunku, a pierwszą ich córką była moja babcia Stanisława z Lachowiczów Janiszewska, która urodziła się 08.11.1866 r w Żychlinie i zmarła 23.10.1945 r w Głownie, na krótko przed moimi urodzinami. Przez całe życie brakowało mi tej babci i dziadka więc z tym większą radością odkrywam ich życie.
Jeszcze raz dziękuję za komentarze i zachęcam do przyglądania się życiu naszych przodków w szerszym kontekście.
Janina Władysława Janiszewska
Praca nad Mikulskimi była stosunkowo łatwa przy tej ilości indeksów z Łodzi i bardzo dziękuję wszystkim za tę pracę. Mam takie "zrywy genealogiczne" powodowana ciekawością i praca idzie mi wtedy bardzo szybko, bo robię to z przyjemnością. Tak było z pochodzeniem Jana Karskiego, z którym łączyły mnie odległe powiązania z łowickiego i wielkopolskiego. Niestety gorzej mi idzie opracowanie tak wielkiego materiału jaki zgromadziłam na temat mojej rozległej rodziny. Mam cały schemat powiązań, ale pisanie przerasta moje oczy i ogólnie siły fizyczne.
Dodam tu taką konkluzję, że zrobienie czegoś nie tylko dla siebie procentuje znalezieniem dokumentu bardzo poszukiwanego. W trakcie poszukiwań w metrykach łódzkich odnalazłam akt zgonu mojego pradziadka Józefa Lachowicza, który zmarł w 1935r w otoczeniu rodziny w Łodzi przy Bałuckim Rynku 11. To takie wynagrodzenie za pracę
Jeszcze raz dziękuję za komentarze i zachęcam do przyglądania się życiu naszych przodków w szerszym kontekście.
Janina Władysława Janiszewska
-
PiotrPieniazek

Tak w związku z miejscem zamieszkania Józefa Lachowicza, to warto pamiętać, iż ulica Długa została w 1920 przemianowana na ulicę Gdańską 
-
Janiszewska_Janka

Re: Mikulscy z Łodzi (komentarz)
Dziękuję za informację. Czyli dłużej mieszkał pod tym samym adresem przy Gdańskiej, ale najdłużej rodzina pozostała przy Bałuckim Rynku nr 11. Wszystkie informacje związane z Łodzią są dla mnie istotne, bo to miejsce moich urodzin.PiotrPieniazek pisze:Tak w związku z miejscem zamieszkania Józefa Lachowicza, to warto pamiętać, iż ulica Długa została w 1920 przemianowana na ulicę Gdańską
Pozdrawiam
Janka
-
Tylingo_Bozena

Brawo Janeczko !
Świetnie napisałaś. Przeczytałam z zainteresowaniem.
Bożena
Bożena
-
Janiszewska_Janka

Dziękuję Bożenko. Po opublikowaniu artykułu pomyślałam, że jest zbyt długi i zbyt nudny dla czytających, ale okazuje się, iż da się to przeczytaćTylingo_Bozena pisze:Brawo Janeczko !
Bożena
Łatwo i szybko można odszukać i opisać gdy jest tyle indeksów w genetece i skanów w internecie. To zasługa wszystkich indeksujących od lat, w tym Twoja Bożenko. Dziękuję za Twoją pracę i serdecznie pozdrawiam.
Janka