Kłębek Ignacy - Proszowice pocz. XIX wieku zaginiony

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Ignacy

Post autor: Andrzej75 »

marzanna62 pisze:Juz sprawdziłam Rozalia urodzona w Dziemięrzycach córka "malarzy dworskich".
wolarzy dworskich
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Ignacy

Post autor: marzanna62 »

A kto to jest "wolarz" nie znam takiego zawodu? Musze sie dokształcic.
Juz doczytałam o wolarzu:

Wolarz zajmował się hodowlą i wytrenowaniem wołów do prac polowych. Często także sam w nie orał. Jednak już od końca XIX wieku w Polsce coraz rzadziej zaprzęgano woły do prac polowych, a na początku XX zaprzestano w ogóle i chyba mało kto jeszcze pamięta, o zawodzie wolarza.

Jakos nigdzie do tej pory w metrykach nie napotkałam wolarza. Zaskoczyłes mnie. Wydawało mi się ze ogarniam troche te "ginące zawody" ale byłam w błędzie. Dziwił mnie ten "malarz dworski" ale pomyslałam pewnie fanaberia Jasnie Państwa. Wolarz jest bardzo konkretny. Az dziwne ze przy tej profesji ze Ignacy był tak mobilny.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Andrzej75

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Andrzej75 »

Owczarze bardzo często przenosili się z jednego dworu do drugiego.
Podobnie mogło być i z wolarzami.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Ciekawa informacja Andrzeju. Mam w wywodzie jednego owczarza 4xpra ale on był osiadły przez kilka pokolen w Racławicach.

Ciesze sie ze ten moj wolarz był tak mobilny i mam trochę w tym tez satysfakcji bo w nowym dworze miał chyba lepsze warunki "płacowe"
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”