Projekt DNA Polaków z Kresów

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Domen

Sympatyk

Projekt DNA Polaków z Kresów

Post autor: Domen »

Złożyłem właśnie wniosek o założenie na Family Tree DNA (FTDNA) projektu "Poles from Kresy" ("Polacy z Kresów"), którego będę głównym administratorem. Celem projektu będzie zbadanie pochodzenia genetycznego Polaków z Kresów, z uwzględnieniem przeanalizowania w jakich proporcjach wywodzą się oni od kolonistów z ziem na zachód od Bugu, a w jakich proporcjach od spolonizowanych Rusinów, Bałtów, Niemców bałtyckich, Żydów, Tatarów, Ormian, itd., etc. - oraz jak te proporcje pochodzenia wyglądały w poszczególnych podregionach Kresów. Docelowo członkami projektu będą mogły zostać tylko te spośród osób wywodzących się z Kresów, które identyfikują się jako Polacy, a nie każda osoba z tego obszaru, ale kryterium będzie tutaj samoidentyfikacja. Projekt będzie obejmował zarówno haplogrupy Y-DNA jak i haplogrupy mtDNA, a w miarę możliwości także dane autosomalne. Zakres terytorialny Projektu to: Galicja Wschodnia (część poza granicami obecnej Polski), Bukowina, Gubernia Suwalska (część poza granicami obecnej Polski), Gubernia Grodzieńska (bez Obwodu Białostockiego, czyli część poza granicami obecnej Polski), Gubernie Wileńska, Mińska, Witebska, Kowieńska, Mohylewska, Kurlandzka, Inflancka, Smoleńska, Wołyńska, Podolska, Kijowska, Czernihowska, Połtawska, Besarabska i Chersońska. Zakres terytorialny wraz z przybliżonymi procentami ludności etnicznie polskiej w poszczególnych powiatach Kresów Wschodnich w II połowie XIX wieku pokazuje mapa:

https://i.postimg.cc/0vHZV8zs/Polacy-Kresy.png

Mapa zrobiona przeze mnie na podstawie następujących źródeł:

Krzysztof Zamorski, "Informator statystyczny do dziejów Galicji"
W. Studnicki, "Zarys statystyczno-ekonomiczny ziem północno-wschodnich"
A. Tichomirow, "Skład wyznaniowy ludności Guberni Mińskiej w latach 50-60. XIX wieku"
A. Tichomirow, "Struktura wyznaniowa i etniczna Guberni Witebskiej w pierwszej połowie lat 60. XIX w."
A. Tichomirow, "Polacy w Guberni Mohylewskiej w XIX i na początku XX wieku w świetle statystyk"
Algirdas Budreckis, "Etnografines Lietuvos rytines ir pietines sienos"
Włodzimierz Wakar, "Rozwój terytorialny narodowości polskiej", część 3
Rosyjski spis powszechny ludności z 1897 roku, dane o wyznaniach i językach
Dla Bukowiny dane o językach z austriackiego spisu powszechnego ludności
Lucjusz Dura, "Mapa rozsiedlenia ludności polskiej"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Litwie"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Białorusi"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Ukrainie XX wieku"
Ostatnio zmieniony śr 06 sie 2025, 12:34 przez Domen, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Dzień dobry.

Myślę, że to ciekawy projekt, przyczynek do szerszej analizy.

Moi Kresowi przodkowie, jak najbardziej identyfikowali się z polską narodowością - zarówno ci po mieczu mojego ojca ( agromiasteczko Dworzec koło Mołczadzi i Nowogródka), jak i po kądzieli ( parafia Wsielub).

Y DNA ojczyste to I2 1b3 L621, gałązka I-CTS 10228

mtDNA T2

Pozdrawiam,
Julia.
yousarian

Sympatyk

Post autor: yousarian »

Cześć.

Jakie rodzaj testu i gdzie polecacie zrobić? Posiadam tylko z myheritage - czy coś się przyda?

Mój dziadek pochodził z Bortkowa okolice Złoczowa

Pzdr Paweł Ż
Domen

Sympatyk

Cześć Paweł,

Jeśli chcesz dołączyć do mojego Projektu to powinieneś przetestować się w firmie FTDNA.
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

yousarian pisze:Cześć.

Jakie rodzaj testu i gdzie polecacie zrobić? Posiadam tylko z myheritage - czy coś się przyda?

Mój dziadek pochodził z Bortkowa okolice Złoczowa

Pzdr Paweł Ż
Test autosomalny zrobiony w MH można wgrać do FTDNA i tam uruchomić pełną wersję DNA (ok. 10 USD w czasie promocji), pokaże wtedy także haplogrupę Y-DNA.
W FTDNA można zamówić testy Y-DNA (najtańszy Y-37, najdroższy BIG-Y), tak samo test mtDNA można zamówić (mniej przydatne).
Ale to wgranie jak się uda to koniecznie, warto, zwłaszcza dla męskich testów, z uwagi na tę haplogrupę zwłaszcza.

Łucja

Łucja
Domen

Sympatyk

Projekt właśnie wystartował, można się zapisywać:

https://www.familytreedna.com/groups/polesfrom-kresy
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
mbeelas

Sympatyk

Re: Projekt DNA Polaków z Kresów

Post autor: mbeelas »

Domen pisze:Złożyłem właśnie wniosek o założenie na Family Tree DNA (FTDNA) projektu "Poles from Kresy" ("Polacy z Kresów"), którego będę głównym administratorem. Celem projektu będzie zbadanie pochodzenia genetycznego Polaków z Kresów, z uwzględnieniem przeanalizowania w jakich proporcjach wywodzą się oni od kolonistów z ziem na zachód od Bugu, a w jakich proporcjach od spolonizowanych Rusinów, Bałtów, Niemców bałtyckich, Żydów, Tatarów, Ormian, itd., etc. - oraz jak te proporcje pochodzenia wyglądały w poszczególnych podregionach Kresów. Docelowo członkami projektu będą mogły zostać tylko te spośród osób wywodzących się z Kresów, które identyfikują się jako Polacy, a nie każda osoba z tego obszaru, ale kryterium będzie tutaj samoidentyfikacja. Projekt będzie obejmował zarówno haplogrupy Y-DNA jak i haplogrupy mtDNA, a w miarę możliwości także dane autosomalne. Zakres terytorialny Projektu to: Galicja Wschodnia (część poza granicami obecnej Polski), Bukowina, Gubernia Suwalska (część poza granicami obecnej Polski), Gubernia Grodzieńska (bez Obwodu Białostockiego, czyli część poza granicami obecnej Polski), Gubernie Wileńska, Mińska, Witebska, Kowieńska, Mohylewska, Kurlandzka, Inflancka, Smoleńska, Wołyńska, Podolska, Kijowska, Czernihowska, Połtawska, Besarabska i Chersońska. Zakres terytorialny wraz z przybliżonymi procentami ludności etnicznie polskiej w poszczególnych powiatach Kresów Wschodnich w II połowie XIX wieku pokazuje mapa:

https://i.postimg.cc/0vHZV8zs/Polacy-Kresy.png

Mapa zrobiona przeze mnie na podstawie następujących źródeł:

Krzysztof Zamorski, "Informator statystyczny do dziejów Galicji"
W. Studnicki, "Zarys statystyczno-ekonomiczny ziem północno-wschodnich"
A. Tichomirow, "Skład wyznaniowy ludności Guberni Mińskiej w latach 50-60. XIX wieku"
A. Tichomirow, "Struktura wyznaniowa i etniczna Guberni Witebskiej w pierwszej połowie lat 60. XIX w."
A. Tichomirow, "Polacy w Guberni Mohylewskiej w XIX i na początku XX wieku w świetle statystyk"
Algirdas Budreckis, "Etnografines Lietuvos rytines ir pietines sienos"
Włodzimierz Wakar, "Rozwój terytorialny narodowości polskiej", część 3
Rosyjski spis powszechny ludności z 1897 roku, dane o wyznaniach i językach
Dla Bukowiny dane o językach z austriackiego spisu powszechnego ludności
Lucjusz Dura, "Mapa rozsiedlenia ludności polskiej"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Litwie"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Białorusi"
Piotr Eberhardt, "Przemiany narodowościowe na Ukrainie XX wieku"
Czyli Pan po prostu handluje testami z tego co widzę. Mapa jest tak zrobiona, że pomimo powiększenia nic na niej nie widac.
Marcin
Domen

Sympatyk

mbeelas pisze:Czyli Pan po prostu handluje testami z tego co widzę.
Nie handluję testami.
mbeelas pisze:Mapa jest tak zrobiona, że pomimo powiększenia nic na niej nie widac.
Tu powinno być okej:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... entury.png
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

Może warto byłoby uwzględnić szkic statystyczny dra Lesława Borońskiego pt. Polacy na Bukowinie?

A tak na marginesie, co tymi Ormianami? Polskimi Ormianami. Polacy oni czy Ormianie?

e.
mbeelas

Sympatyk

Domen pisze:
Nie handluję testami.
mbeelas pisze:Mapa jest tak zrobiona, że pomimo powiększenia nic na niej nie widac.
Tu powinno być okej:

Sa na sprzedaž na Pana stronie.
Niestety mapa jest kiepska. Nie widac czy moja miejscowosc jest w rejonie który Pana interesuje.
Marcin
Domen

Sympatyk

ewa_marciniak pisze:Może warto byłoby uwzględnić szkic statystyczny dra Lesława Borońskiego pt. Polacy na Bukowinie?
Dziękuję za podsunięcie ciekawej lektury, na pewno przeczytam!

Dane o Polakach dla Bukowiny wziąłem bezpośrednio ze spisu.
ewa_marciniak pisze:A tak na marginesie, co tymi Ormianami? Polskimi Ormianami. Polacy oni czy Ormianie?
Jak się spolonizowali kulturowo i językowo to już Polacy, a wcześniej Ormianie.
mbeelas pisze:Sa na sprzedaž na Pana stronie.
To jest projekt genealogiczny FTDNA ale ja nie jestem pracownikiem FTDNA, jestem tylko administratorem projektu.

Żeby dołączyć do projektu trzeba oczywiście mieć kupiony test od FTDNA albo mieć wgrany na FTDNA test innej firmy.
mbeelas pisze:Niestety mapa jest kiepska. Nie widac czy moja miejscowosc jest w rejonie który Pana interesuje.
Na mapie są zaznaczone i podpisane powiaty, może Pan sprawdzić w którym powiecie znajdowała się ta miejscowość.

Poza tym interesują mnie całe Kresy Wschodnie więc jeśli miejscowość jest na Kresach to na pewno mnie interesuje.

Tutaj jest jeszcze druga mapa którą też wykonałem:

(można włączyć sobie warstwy z dawnymi granicami)

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit? ... sp=sharing
Pozdrawiam,
Piotr Kapuściński
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

mbeelas pisze:
Domen pisze:
Nie handluję testami.
Tu powinno być okej:

Niestety mapa jest kiepska. Nie widac czy moja miejscowosc jest w rejonie który Pana interesuje.
Projekt jest osadzony w portalu FTDNA, który oferuje do kupienia testy DNA. To chyba jasne jak słońce - co w tym dziwnego? Piotr robi świetną robotę rozpoczynając taką inicjatywę. Teorie spiskowe są tutaj zbędne Marcinie. Nie każdy na świecie próbuje Cię naciągnąć na kasę.
Robert
mbeelas

Sympatyk

lokman pisze:
mbeelas pisze:
Domen pisze: Nie handluję testami.
Tu powinno być okej:

Projekt jest osadzony w portalu FTDNA, który oferuje do kupienia testy DNA. To chyba jasne jak słońce - co w tym dziwnego? Piotr robi świetną robotę rozpoczynając taką inicjatywę. Teorie spiskowe są tutaj zbędne Marcinie. Nie każdy na świecie próbuje Cię naciągnąć na kasę.
Proszę sobie wziać coś na uspokojenie. Ewidentnie cierpi Pan na mitomanię, ale co gorsza - Pan w to wierzy.Teorie spiskowe sa tutaj zbędne. Nikt nie chce Pana skrzywdzić.
Pozdrawiam
Marcin
lokman

Sympatyk

Post autor: lokman »

mbeelas pisze:
lokman pisze:
mbeelas pisze: Sa na sprzedaž na Pana stronie.
Proszę sobie wziać coś na uspokojenie. Ewidentnie cierpi Pan na mitomanię, ale co gorsza - Pan w to wierzy.Teorie spiskowe sa tutaj zbędne. Nikt nie chce Pana skrzywdzić.
Pozdrawiam
Od razu widać, że genealogia oraz badania genetyczne same w sobie cię nie interesują. Zanim więc zaczniesz się bawić w doktora i udzielać porad medycznych zajmij się może czym innym i gdzie indziej.
Robert
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Tak, temat jest w Genealogii Genetycznej. Dotyczy tych, którzy wykonali testy DNA w FTDNA (czy wgrali tam test autosomalny), a zwłaszcza tych, którzy wykonali tam test Y-DNA w maksymalnej wersji BIG-Y. W wymogach projektu tego nie ma (ujęte bardzo szeroko jest), ale chyba o to chodzi?
Pan Marcin prawdopodobnie testu DNA nie wykonał i nie wie w związku z tym o co chodzi w tzw. projektach FTDNA. A chodzi o to, że poza otrzymaniem indywidualnych wyników testów można zapisać się do projektu tematycznego w FTDNA i dyskutować z innymi uczestnikami (tylko dla członków projektu) i prezentować swoje wyniki (to przede wszystkim i jest to jawne).
Szablony projektów na FTDNA są uniwersalne i w tym szablonie jest możliwość zbierania pieniędzy. Z projektów w których uczestniczę wynika, że te pieniądze, jeśli są w ogóle zbierane, są przeznaczane na sponsorowanie wykonania droższych testów dla osób, które są projekcie, ale np. ich nie stać na zakup droższego testu, a mają wynik budzący zainteresowanie, jakiś ciekawy. Widziałam takie akcje, ale przyznam, że rzadko, chyba to sponsorowanie nie działa jakoś prężnie, ale w szablonie jest. Przyznam, że nie śledzę tego sponsorowania. Ale podejrzewam, że może p. Marcinowi o to chodzi?
Projekt ma zwykle kilku/kilkunastu administratorów/moderatorów bo jak się rozrasta to jest tam sporo roboty, ale nie słyszałam jeszcze, żeby jacyś administratorzy/moderatorzy na tym zarabiali. To tak gwoli wyjaśnienia, może nie całkiem w punkt.
Projektów w FTDNA jest bardzo dużo, jedna z cenniejszych inicjatyw firmy, a raczej cenniejszych pomysłów jak rozmawiać o DNA i prezentować wyniki. Są projekty bardzo liczne i bardzo nieliczne (liczba członków). Te dotyczące haplogrup Y-DNA uważam za bardzo cenne bo pozwalają spojrzeć na swój wynik szerzej niż otrzymujemy to w swoich indywidualnych wynikach. Chociaż niestety nie wszyscy zapisują się do projektów.

Łucja

Linki do informacji o projektach w FTDNA:

https://www.familytreedna.com/group-project
https://www.familytreedna.com/my/group-join

Projekt "Poles from Kresy" znalazłam w kategorii Dual (Y-DNA and mtDNA) geographical projects. Czyli jest to projekt geograficzny (=terytorialny). Może jest również w innych kategoriach, nie sprawdzałam.
Ostatnio zmieniony czw 07 sie 2025, 14:41 przez Łucja, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”