Parafia Rzgów, pow. koniński

Zgłaszanie i pomoc w rozwiązywaniu problemów technicznych na naszej stronie w tym Rejestracja - brak hasła

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Parafia Rzgów, pow. koniński

Post autor: zefir454 »

Mam problem natury chyba technicznej związany z metrykami z parafii Rzgów w powiecie konińskim. Otóż w Genetece są metryki z tej parafii od 1814 roku wraz z ikoną skanu, czyli teoretycznie powinien być odnośnik prowadzący do skanu metryki. Tak jednak nie jest i link prowadzi wprawdzie do akt tej parafii, ale już bez skanów.
Czy może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak się dzieje? Może proboszcz z tej parafii zablokował dostęp do skanów z tej parafii? Jak dla mnie to nietypowa sytuacja.
Pozdrawiam
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
janusch

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: janusch »

Dobry wieczór, indeksowałem parafie Rzgów na podstawie mikrofilmów wykonanych przez mormonów i będących w posiadaniu AP w Poznaniu. Potem rozszerzałem indeksy na podstawie skanów wykonanych z tych mikrofilmów. Nie wiem, kto wykonał skany, ale jak przypuszczam są one nadal objęte prawami autorskimi mormonów i są dostępne na FS wśród zasobów "pod kłódką". Tylko część rocznikow jest przeskanowana przez AP na podstawie ksiąg i te są dostępne. Niestety, ich jakość jest fatalna. O dalsze decyzje w sprawie skanów trzeba pytać w AP Poznań, które prowadzi jakieś pertraktacje z mormonami. Pozdrawiam- Janusz Kucharczyk
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: zefir454 »

Dziękuję za odpowiedź. Trochę szkoda że nie są dostępne.
Pozdrawiam serdecznie
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”