Niezgodność w legitymacji szlacheckiej rodu Stankiewiczów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Selivan_Jan

Szanowni Państwo!
Mam pytanie dotyczące legitymacji szlacheckiej.
Brat mojego przodka, Jan Stankiewicz, 1820 roku zwrócił się do Wysokiego Sejmu z prośbą o wydanie ekstraktu z metryki, potwierdzającej, że jest synem Józefa Stankiewicza herbu Mogiła, który – według jego twierdzenia – został wcześniej zalegitymowany jako szlachcic i wpisany do akt stanu szlacheckiego.
Ekstrakt został wydany, jednak według mojej wiedzy ojciec Jana, Józef Stankiewicz, urodził się w latach 1770-tych i w momencie znanej mi legitymacji miałby zaledwie 10–15 lat. W tym akcie wymienieni są inni Stankiewiczowie: Józef (też), Ludwik, Jan i Jakub (1782 r., akt grodzki lwowski z dnia 12.09.1782).
Pytania:
Z jakiego wieku można było zostać formalnie zalegitymowanym jako szlachcic?
Czy możliwe było, że dzieci legitymowano razem z ojcem, nawet jeśli miały mniej niż 18 lat?
Czy wszystkie akta legitymacji z tamtego okresu (koniec XVIII w.) znajdują się obecnie w Archiwum we Lwowie, czy też część mogła zaginąć lub być przechowywana gdzie indziej?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje lub sugestie!
Załączniki:
List z prośbą Jana Stankiewicza o wydanie metryki potwierdzającej pochodzenie szlacheckie
Ekstrakt metrykalny potwierdzający synostwo Jana Stankiewicza względem Józefa Stankiewicza herbu Mogiła
Mam pytanie dotyczące legitymacji szlacheckiej.
Brat mojego przodka, Jan Stankiewicz, 1820 roku zwrócił się do Wysokiego Sejmu z prośbą o wydanie ekstraktu z metryki, potwierdzającej, że jest synem Józefa Stankiewicza herbu Mogiła, który – według jego twierdzenia – został wcześniej zalegitymowany jako szlachcic i wpisany do akt stanu szlacheckiego.
Ekstrakt został wydany, jednak według mojej wiedzy ojciec Jana, Józef Stankiewicz, urodził się w latach 1770-tych i w momencie znanej mi legitymacji miałby zaledwie 10–15 lat. W tym akcie wymienieni są inni Stankiewiczowie: Józef (też), Ludwik, Jan i Jakub (1782 r., akt grodzki lwowski z dnia 12.09.1782).
Pytania:
Z jakiego wieku można było zostać formalnie zalegitymowanym jako szlachcic?
Czy możliwe było, że dzieci legitymowano razem z ojcem, nawet jeśli miały mniej niż 18 lat?
Czy wszystkie akta legitymacji z tamtego okresu (koniec XVIII w.) znajdują się obecnie w Archiwum we Lwowie, czy też część mogła zaginąć lub być przechowywana gdzie indziej?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje lub sugestie!
Załączniki:
List z prośbą Jana Stankiewicza o wydanie metryki potwierdzającej pochodzenie szlacheckie
Ekstrakt metrykalny potwierdzający synostwo Jana Stankiewicza względem Józefa Stankiewicza herbu Mogiła
szlachcicem jest się od urodzenia, czyli mógł być zgłoszony nawet w swoje urodziny 
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Selivan_Jan

Rozumiem, czyli wychodzi na to, że ojciec wnioskodawcy wypisu z metryki, Józef Stankiewicz, już nie żył w 1820 roku – czy tak?
a skąd takie założenie, że nie żyje?
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Selivan_Jan

Szczerze mówiąc, nie wiem — po prostu pomyślałem, że skoro pojawiła się potrzeba potwierdzenia legitymacji u syna, to ojciec musiał już nie żyć.
-
Robert_Kostecki

Nieletnie dzieci, także bywały legitymowane wraz z ojcem. W GENETECE są zindeksowane metryki parafii Czukiew, zarówno rzymskokatolickie jak i grekokatolickie. Te ostatnie sięgają 2 połowy XVIII wieku i tam odnotowano narodziny dzieci Marii z domu Stankiewicz. Warto zorientować się, czy zachowały się metryki rzymskokatolickie z XVIII wieku z parafii Czukiew.
-
Selivan_Jan

Czy legitymacja szlachecka mogła zostać wpisana omyłkowo?
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Re: Niezgodność w legitymacji szlacheckiej rodu Stankiewiczó
Legitymację szlacheckie w Galicji w porównaniu z Rosją czy Królestwem Polskim były bardzo uproszczone i w istocie były to tylko rejestracje szlachectwa. Tutaj w istocie chodzi o wydanie poświadczenia, że było się synem już wylegitymowanego. Do tego wystarczała metryka.Selivan_Jan pisze:Czy legitymacja szlachecka mogła zostać wpisana omyłkowo?
-
Selivan_Jan

Dziękuję za odpowiedzi, ale samej legitymacji ojca (Józefa Stankiewicza) nie znalazłem
-
Robert_Kostecki

"W tym akcie wymienieni są inni Stankiewiczowie: Józef (też), Ludwik, Jan i Jakub (1782 r., akt grodzki lwowski z dnia 12.09.1782).":
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 18/content (s.236)
A, skąd wiadomo, że to nie jest właśnie ten Józef Stankiewicz?
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 18/content (s.236)
A, skąd wiadomo, że to nie jest właśnie ten Józef Stankiewicz?
-
Selivan_Jan

Rzecz w tym, że żoną legitymowanego Józefa Stankiewicza była Domicylla Smolska, natomiast żoną mojego przodka Józefa Stankiewicza była Maria Sielecka — i wśród ich dzieci nie występuje Jan.
Rodowód Stankiewiczów
Rodowód Stankiewiczów