Jozwiak_Bartlomiej pisze:Dzień dobry,
Tez próbowałem się skontaktować ze stroną "Pamięć o bliskich" w tym roku i po 3 miesiącach dostałem od nich odpowiedź ze w związku z trwającą wojną na Ukrainie nie prowadzą poszukiwań w zakresie ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Nie dzialaja oni co najmniej od czasu Covidu - nie widzialem wlascicela tej strony a ni jego zony w archiwum od 2020 roku - znam ich osobiscie
A czy zna Pan może kogoś innego kto zajmuje się takimi rzeczami w Lwowie?
pozdrawiam
Iwona
Słowo ukraińskie napisałam w cudzysłowie.
Chodziło mi o to, że wśród grekokatolików Polacy zawsze stanowili mniejszość.
Tyle i tylko tyle.
Lektura bardzo ciekawa, dziękuję.
Iwona02 - widziałaś mój post z 22-05-2025 - 15:12?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Krystyna.waw pisze:Słowo ukraińskie napisałam w cudzysłowie.
Chodziło mi o to, że wśród grekokatolików Polacy zawsze stanowili mniejszość.
Tyle i tylko tyle.
Lektura bardzo ciekawa, dziękuję.
Iwona02 - widziałaś mój post z 22-05-2025 - 15:12?
Gdzieś go przeoczyłam, ale dziękuję za przypomnienie, będę szukać. Choć zaczynam się już poddawać
pozdrawiam serdecznie
Iwona
Archiwum Państwowe we Lwowie opublikowało kolejne skany ksiąg metrykalnych. Ku mojemu zaskoczeniu tym razem nie ma ani jednej sprawy kościoła greckokatolickiego. Ostatnio były publikowane paczki po 500 spraw i miałem nadzieję, że tym razem uda mi się dotrzeć do kilku interesujących skanów. Niestety - wielkie rozczarowanie.
Opublikowano 40 spraw ksiąg rzymskokatolickich z zespołu 618 opis 2, sprawy 3684-3723 oraz 75 spraw ksiąg izraelickich z zespołu 701, opis 1, sprawy 76-151.
Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
pawik74 pisze:Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
pawik74 pisze:Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
Miałam podobie, otrzymałam rachunek na 8 dolarów plus oczywiście opłata i po przesłaniu potwierdzenia po tygodniu odpisali, że nic nie znaleźli.
pozdrawiam
Iwona
A jaka to miejscowość? Czy to nie jest tajemnica?
Szukam przodków w miejscowości Sambor i Korytniki koło Przemyśla
Wszystko zależy od banku wielokrotnie wykonywałem przelewy na ich konto - wczoraj również i mój bank nie nalicza żadnych opłat. może warto rozejrzeć się za kontem z lepszą ofertą na międzynarodowe przelewy?
W ubiegły czwartek byłem również osobiście we lwowskim archiwum i niestety częściowo metryka józefińska oraz franciszkańska ma być w konserwacji
mkossakowska pisze:Szukam Józefa Krzeczewskiego ur w Ordów w 1864, później zam. w Obroszyn. Jego ojciec Adam zam. Ordów. Córka Józefa Zofia Krzeczewska .
Dziękuję.
Jaka ja jestem szczęśliwa, dziękuję, dziękuję. To jest najpiękniejsza informacja od dawna. Szkoda, że Zofia córka Józefa i Marii ur. 22.12.1893 r. nie ma. Chyba że się mylę. Tez urodziła się w Obroszynie. Ja mam bardzo dużo takich zagwostek. Nie mam dostępu na familisearch do wszystkich scanów. No nie wiem, może opowiadam głupoty. ? W każdym bądź razie bardzo, bardzo dziękuję .
Bardzo by się przydało znależć Adama - ojca Józefa, jego dwie żony (jedna już jest Anna Sz) i dzieci, czy mogę prosić o pomoc?
mkossakowska pisze:Jaka ja jestem szczęśliwa, dziękuję, dziękuję. To jest najpiękniejsza informacja od dawna. Szkoda, że Zofia córka Józefa i Marii ur. 22.12.1893 r. nie ma. Chyba że się mylę. Tez urodziła się w Obroszynie. Ja mam bardzo dużo takich zagwostek. Nie mam dostępu na familisearch do wszystkich scanów. No nie wiem, może opowiadam głupoty. ? W każdym bądź razie bardzo, bardzo dziękuję .
Bardzo by się przydało znależć Adama - ojca Józefa, jego dwie żony (jedna już jest Anna Sz) i dzieci, czy mogę prosić o pomoc?
Zwróć uwagę na ten ślub 1893r./par. Korczyna (podkarpackie) to chyba Twój Józef zapisany jako Krzeczkowski. Niżej ślub brata Marii Michaliny Góralik - Antoniego w 1903r./par. Humnisko https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1903
Ostatnio zmieniony czw 10 lip 2025, 12:36 przez puszek, łącznie zmieniany 1 raz.