Akta NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

haniakowalczyk52

Sympatyk

Post autor: haniakowalczyk52 »

Drodzy Forumowicze,

podczas poszukiwań okoliczności zaginięcia mojego wuja w okolicach 1940 roku, udało mi się odnaleźć informacje w serwisie straty.pl, iż został aresztowany w 1940 roku w Białoruskiej SSR - pochodził on z okolic Białej Podlaskiej.

Czy wiecie gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więcej? Serwis straty.pl posiada jedynie informację, iż został on aresztowany lecz późniejszych losów nie widzę.

Na stronie memo.ru niestety nie znalazłam żadnych dodatkowych informacji na temat jego dalszych losów.

W rodzinie nie wiadomo niestety co mogło się z nim stać.

Za każdą pomoc bardzo dziękuję.

Pozdrawiam ciepło
Hania
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Nie podajesz jego danych osobowych.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
haniakowalczyk52

Sympatyk

Pani Elżbieto,

chodzi mi o to, jakie inne źródła warto jest jeszcze sprawdzić w takim przypadku.

Czy jest np. archiwum, które posiada teczki zawierające akta spraw z NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi?

Pozdrawiam
Hania
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Haniu,
Straty.pl dotycza ofiar niemieckich.
Raczej powinnas szukac w indeksie represjonowanych:
https://indeksrepresjonowanych.pl/wyszukiwanie
i tu zapytaj czy maja kopie teczki dotyczacej tej osoby.
lub
https://lists.memo.ru/
Jesli zrodlo to NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi to niestety pisac na Bialorus a najlepiej do Rosji.
Wszystko jest u nich.

Pozdrawiam
Grazyna
haniakowalczyk52

Sympatyk

Re: Akta NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi

Droga Grażyno,

masz całkowitą rację, wkradła się wcześniej drobna pomyłka - dziękuję Ci bardzo.
Informacje odnalazłam nie na "straty.pl" ale na indeksie represjonowanych.

Niestety "lists.memo.ru" nie ma żadnych dodatkowych danych.

W indeksie jest jedno źródło: Wykaz spraw prowadzonych przez organa NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi (wybór z Księgi Rejestracji Spraw Archiwalno-Śledczych NKWD ZSRR), kopia w Archiwum IPN (daw. sygn. ZUB tom, strona, pozycja).

Opis losów: Areszt
Data Początek: 1940
Kraj: Białoruska SRR
Województwo: Brzeska

Rozumiem, że jest to przechowywana lista w IPN - pytanie, czy wiadomo w jakich archiwach w Białorusi lub Rosji mogą znajdować się pełne akta, które mogą pomóc w ustaleniu co się stało z moim krewnym?

Czy jest szansa na otrzymanie kopii tych akt? Domyślam się, że może być aktualnie ciężko...

Poproszę kuzynkę w napisaniu pisma po rosyjsku ale do jakiego archiwum - to może być kluczowe.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Hania
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Re: Akta NKWD Zachodniej Ukrainy i Białorusi

Post autor: Grazyna_Gabi »

Haniu,
Trudna sprawa. Moj dziadek, tam zginal w lagrze w wieku 42 lat, tez aresztowany w 1939. Wiemy tylko, ze zmarl, raczej z wycienczenia, pracowal przy budowie kolei.
Moj ojciec szukal prawie cale zycie, dopiero w latach 80-tych otrzymal info z Rosji kiedy zmarl i gdzie.
I to wszystko, zadnego grobu itp.

Pismo moze do ambasady Rosji w Polsce ?

Poczytaj o NKWD
https://pl.wikipedia.org/wiki/NKWD

Powodzenia
Grazyna
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Przeczytaj to co ustaliłem i jak do tego dochodziłem w trakcie próby ustalenia losów mojego dziadka. Najważniejsze jest na końcu strony.
W czasie gdy funkcjonował "Memoriał" poszukiwania miały większe szanse na dojście do prawdy. Dzisiaj, gdy nawet dostęp do internetu na wschodzie jest problematyczny nikt nie da szans na przeszukiwanie ruskich zasobów okresu II WŚ.
poniżej link: http://www.mm.pl/~wms/kotarbinski.html
Pozdrawiam, Waldemar
Helga2875

Sympatyk

Re: Akta NKWD Zachodniej Ukrainy i Bia³orusi

Post autor: Helga2875 »

haniakowalczyk52 pisze:Drodzy Forumowicze,

podczas poszukiwań okoliczności zaginięcia mojego wuja w okolicach 1940 roku, udało mi się odnaleźć informacje w serwisie straty.pl, iż został aresztowany w 1940 roku w Białoruskiej SSR - pochodził on z okolic Białej Podlaskiej.

Czy wiecie gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więcej? Serwis straty.pl posiada jedynie informację, iż został on aresztowany lecz późniejszych losów nie widzę.

Na stronie memo.ru niestety nie znalazłam żadnych dodatkowych informacji na temat jego dalszych losów.

W rodzinie nie wiadomo niestety co mogło się z nim stać.

Za każdą pomoc bardzo dziękuję.

Pozdrawiam ciepło
Hania
Dzień dobry, piszę z Rosji. Mogę powiedzieć, że wiele danych w Rosji jest nadal tajnych, zwłaszcza dotyczących represjonowanych. Proszę napisać, jak nazywał się Twój dziadek. Postaram się poszukać na rosyjskich stronach, przepraszam, nie mówię dobrze po polsku, ale postaram się pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”