Dzień dobry,
szukam aktów urodzeń/aktu ślubu Mikołaja Kołodyńskiego/Kołodzińskiego i Katarzyny Bakiery/Bakierzyńskiej, gdzie mogą być informacje o ich pochodzeniu i rodzicach.
Małżeństwo to często zmieniało miejsce zamieszkania. Wg tego, co ustaliłem, ich pierwszym dzieckiem była Barbara Kołodzińska, urodzona w 1830 roku w Krasewie, par. Ulan. Mikołaj miał wtedy 23 lata, a Katarzyna 26.
Wg aktów ślubów ich dzieci, około roku 1831 w Kocku na świat przyszedł Andrzej, a w 1835 roku w Zawitale par. Nowodwór - Agata
W 1844 rodzi się w Czarnej par. Serokomla syn Władysław.
Mikołaj umiera w 1853 w Chudowoli par. Rudno, a Katarzyna w 1879 w Kocku.
Proszę o pomoc w odszukaniu albo aktu ślubu Mikołaja i Katarzyny, albo ich aktów urodzeń.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Tomek
Akty ślubu/urodzeń - Kołodyński i Bakiera
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szkoda, że nie podajesz żadnych linków.
Z tego, co się zorientowałam, to Mikołaj jak i jego żona Katarzyna zmarli pod nazwiskiem Kołodziejczyk. A nie wspominasz o tym. Ich syn Andrzej też żeni się jako Kołodziejczyk.
Z tego, co się zorientowałam, to Mikołaj jak i jego żona Katarzyna zmarli pod nazwiskiem Kołodziejczyk. A nie wspominasz o tym. Ich syn Andrzej też żeni się jako Kołodziejczyk.
Bożena
Tak, to prawda, była też trzecia wersja tego nazwiska. To jest strasznie skomplikowane. Ich syn Władysław, mój 3xpradziadek, urodził się jako Kołodziński, pod takim nazwiskiem brał ślub, ale jego dzieci już znów rodziły się jako Kołodyńscy...
Tomek
Tomek
-
Irena_Skuła

Dużo informacji znajdziesz na Baza indeksów lubelszczyzny. ale trzeba poświęcić dużo czasu i szukać
Mikołaj Kołodyński ur. się chyba w 1810r w parafii Rudno syn Macieja i Rozalii Domińskiej a zmarł pod nazwiskiem Kołodziejczyk 1853 akt 159 Chudowola , żona Katarzyna Bakier. Zgon zgłosił Ignacy Kołodyński syn tych samych rodziców
Barbara Kołodzińska ur. się 21.11.1830 akt 158 Krasew Ulan i tam zapisano oj.1807 m 1804
Musisz szukac o Katarzynie Bakier na razie nic nie znalazłam Irena
Mikołaj Kołodyński ur. się chyba w 1810r w parafii Rudno syn Macieja i Rozalii Domińskiej a zmarł pod nazwiskiem Kołodziejczyk 1853 akt 159 Chudowola , żona Katarzyna Bakier. Zgon zgłosił Ignacy Kołodyński syn tych samych rodziców
Barbara Kołodzińska ur. się 21.11.1830 akt 158 Krasew Ulan i tam zapisano oj.1807 m 1804
Musisz szukac o Katarzynie Bakier na razie nic nie znalazłam Irena
Ireno, ten Mikołaj Kołodyński, o którym napisałaś, zmarł w wieku 6 lat w 1817r. (akt 18)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 67a620e2af
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 67a620e2af
Bożena
-
Irena_Skuła

Nie mogłam nigdzie znaleźć Mikołaja ur. w 1807r i nic na temat Katarzyny Bakier
Irena
Irena