Paulina Uszyńska (ale nie Dąbkowska)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jedrzej_uszynski

Sympatyk

Post autor: jedrzej_uszynski »

Dzień dobry,
poszukuję informacji na temat Pauliny Uszyńskiej z Uszy Małej.

Sprawa nie wydaje się taka prosta, na jaką się zapowiada. Po pierwsze, Paulin Uszyńskich z okolic pogranicza Mazowsza i Podlasia jest co najmniej kilka: nie chodzi ani o Paulinę Uszyńską z domu Dąbkowską (1858-1920; to jej synowa), ani o Paulinę Uszyńską z Króli, urodzoną w 1837.

Chodzi o Paulinę urodzoną w 1834 r. w Uszy Małej (aczkolwiek nie dysponuję metryką) , z najprawdopodobniej rodziców Antoniego Uszyńskiego oraz Apolonii Lipińskiej (notabene - oboje też nie dają się "odkryć").

Paulina w 1858 r. została matką mojego prapradziadka Aleksandra (zm. w Kutyłowie-Skupiach w 1894 r.), w 1865 r. - Jana (ten żył z kolei długo, aż do marca 1956 r.), a w 1871 r. - Franciszki (zmarłej z kolei w 1892 r.). W żadnej ze znanych metryk nie występuje jej mąż/partner, więc zakładam, że mogła wieść dość trudne życie i najprawdopodobniej nie wyszła za mąż. Po śmierci Franciszki znika jednak z moich radarów. Czy kiedykolwiek wyszła za mąż (to i tak byłaby słaba wskazówka co do ojcostwa Aleksandra)? Kiedy i gdzie zmarła? Co się stało z jej rodzicami? Tyle pytań..
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

podajemy linki do chrztów dzieci
skąd info o prawdopodobnych rodzicach poszukiwanej Pauliny?
pozdrawiam
BasiaS
jedrzej_uszynski

Sympatyk

Post autor: jedrzej_uszynski »

Niestety, nie mam mozliwowci zamieszczenia linku, dysponuje jedynie otrzymanymi skanami (mogę podesłać na prv).
Info nt. prawdopodobnych rodzicow pochodzi z archiwum diecezjalnego w Łomży, jest zbieżne z danymi ze strony Genpod.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

można uzyskać link np. na zapodaj.net
pozdrawiam
BasiaS
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz