Konopka Tomasz - Rozbity Kamień XVII w.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Konopka Tomasz - Rozbity Kamień XVII w.
Witam,
poszukuję wszelkich informacji na temat Tomasza Konopki, którego dane pojawiają się w metrykach par. Rozbity Kamień:
Paczuski Małe 1690 - akt chrztu:
Marcin Paczuski Gogól i Katarzyna
syn: Franciszek Paczóski. Chrzestni: Tomasz Konopka i Dorota Wąż
Węże 1689 - akt chrztu:
Szymon Krasowski i Małgorzata:
syn: Stanisław Krasowski. Chrzestni: Tomasz Konopka i Zuzanna Chrzanowska
Nie wiem czy poszukiwany był mieszkańcem tej parafii. Być może pochodził z jakieś okolicznej. W spisie pogłównego z 1676 r. w Osinach Starych par. Mokobody wymieniony jest np. Krzysztof Konopka.
Będę wdzięczny za każdy trop.
poszukuję wszelkich informacji na temat Tomasza Konopki, którego dane pojawiają się w metrykach par. Rozbity Kamień:
Paczuski Małe 1690 - akt chrztu:
Marcin Paczuski Gogól i Katarzyna
syn: Franciszek Paczóski. Chrzestni: Tomasz Konopka i Dorota Wąż
Węże 1689 - akt chrztu:
Szymon Krasowski i Małgorzata:
syn: Stanisław Krasowski. Chrzestni: Tomasz Konopka i Zuzanna Chrzanowska
Nie wiem czy poszukiwany był mieszkańcem tej parafii. Być może pochodził z jakieś okolicznej. W spisie pogłównego z 1676 r. w Osinach Starych par. Mokobody wymieniony jest np. Krzysztof Konopka.
Będę wdzięczny za każdy trop.
Robert
-
Lech_Niepiekło

Tomasz Konopka - Rozbity Kamień XVII w.
W Osinach Konopka występuje tylko jeden - Krzysztof. W latach 1630-1645 w Rozbitym Kamieniu wymienieni byli Jan i Michał Rucińscy o przydomku "Konopka" - patrz "Parafia R.Kamień i jej mieszkańcy".
Powodzenia
Lech
Powodzenia
Lech
Panie Lechu,
bardzo dziękuję za te informacje. Czy orientuje się Pan jak wielu Konopków mieszkało w par. Mokobody w 2 poł. XVII w. i czy były to tylko Osiny?
Pozdrawiam
bardzo dziękuję za te informacje. Czy orientuje się Pan jak wielu Konopków mieszkało w par. Mokobody w 2 poł. XVII w. i czy były to tylko Osiny?
Pozdrawiam
Robert
-
Lech_Niepiekło

W Mokobodach nie spotkałem innych Konopków.
Lech
Lech
Panie Lechu,
mam ogromną prośbę: czy mógłby Pan podać imiona/imię dzieci Krzysztofa Konopki, imię jego żony (bo zakładam, że nazwisko panieńskie nie padło), dane rodziców chrzestnych i rok lub lata w których miały miejsce chrzty? Jeśli natknął się Pan na jego akt ślubu to również mam prośbę o bliższe informacje.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
mam ogromną prośbę: czy mógłby Pan podać imiona/imię dzieci Krzysztofa Konopki, imię jego żony (bo zakładam, że nazwisko panieńskie nie padło), dane rodziców chrzestnych i rok lub lata w których miały miejsce chrzty? Jeśli natknął się Pan na jego akt ślubu to również mam prośbę o bliższe informacje.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Robert
-
Lech_Niepiekło

Krzysztof i Jadwiga Osińska zapłacili w 1662 i 1676 roku podatek pogłówny z Osin Starych. W 1683 roku Konopka kupił ziemie od Zofii po Wojciechu Krasowskim, żony Szymona Kisielińskiego. Krzysztof i Jadwiga mieli: Macieja (1660), Piotra (1661), Apolonię (1667), Adama (1667), Marynę (1672), Annę (1679), Piotra (1682).
Lech
Lech