Archiwum Państwowe we Lwowie - Ukraina

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Iwona02

Sympatyk

Re: kwerenda Archwium Lwów

Post autor: Iwona02 »

AleksLviv pisze:
Jozwiak_Bartlomiej pisze:Dzień dobry,
Tez próbowałem się skontaktować ze stroną "Pamięć o bliskich" w tym roku i po 3 miesiącach dostałem od nich odpowiedź ze w związku z trwającą wojną na Ukrainie nie prowadzą poszukiwań w zakresie ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam,
Bartlomiej
Nie dzialaja oni co najmniej od czasu Covidu - nie widzialem wlascicela tej strony a ni jego zony w archiwum od 2020 roku - znam ich osobiscie
A czy zna Pan może kogoś innego kto zajmuje się takimi rzeczami w Lwowie?
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Słowo ukraińskie napisałam w cudzysłowie.
Chodziło mi o to, że wśród grekokatolików Polacy zawsze stanowili mniejszość.
Tyle i tylko tyle.
Lektura bardzo ciekawa, dziękuję.

Iwona02 - widziałaś mój post z 22-05-2025 - 15:12?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Iwona02

Sympatyk

Krystyna.waw pisze:Słowo ukraińskie napisałam w cudzysłowie.
Chodziło mi o to, że wśród grekokatolików Polacy zawsze stanowili mniejszość.
Tyle i tylko tyle.
Lektura bardzo ciekawa, dziękuję.

Iwona02 - widziałaś mój post z 22-05-2025 - 15:12?
Gdzieś go przeoczyłam, ale dziękuję za przypomnienie, będę szukać. Choć zaczynam się już poddawać :-(
pozdrawiam serdecznie
Iwona
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Archiwum Państwowe we Lwowie opublikowało kolejne skany ksiąg metrykalnych. Ku mojemu zaskoczeniu tym razem nie ma ani jednej sprawy kościoła greckokatolickiego. Ostatnio były publikowane paczki po 500 spraw i miałem nadzieję, że tym razem uda mi się dotrzeć do kilku interesujących skanów. Niestety - wielkie rozczarowanie.

Opublikowano 40 spraw ksiąg rzymskokatolickich z zespołu 618 opis 2, sprawy 3684-3723 oraz 75 spraw ksiąg izraelickich z zespołu 701, opis 1, sprawy 76-151.
--
Sebastian
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarekf20 »

Witam,
ma ktoś dostęp do tego zasobu :
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/files/145652/
szukam jednego aktu.
z góry dzięki
Jarek
pawik74

Sympatyk
Podziękował: 1 time

TSDIAL

Post autor: pawik74 »

Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

TSDIAL

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Witam
Polecam moj wczesniejszy wpis z 24 maja.
Pozdrawiam
Bartlomiej Jozwiak
mbeelas

Sympatyk

Re: TSDIAL

Post autor: mbeelas »

pawik74 pisze:Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
A jaka to miejscowość? Czy to nie jest tajemnica?
Marcin
Iwona02

Sympatyk

pawik74 pisze:Dzień dobry. Zwróciłem sie do TSDIAL o sprawdzenie jednej miejscowości w księgach józefińskich i franciszkańskich pod kątem występowania nazwiska przodka. Po ponad miesiącu przesłali skan pisma z numerem rachunku do wpłacenia za ich pracę 1USD. Nie napisali nic na temat tego, czy coś znaleźli. Ponadto wpłata 1USD na ich konto wiąże się z dodatkowymi opłatami bankowymi od 30-100zł. Czy ktoś miał podobną sytuację lub wie jak wpłacić tego 1USD bez dodatkowych kosztów? Próbowałem różnych platform typu WISE, REVOLUT, TRANSFERGO i sprawa wygląda podobnie jak w naszych bankach (dodatkowe opłaty lub min. kwota do wpłaty to 10USD).
Miałam podobie, otrzymałam rachunek na 8 dolarów plus oczywiście opłata i po przesłaniu potwierdzenia po tygodniu odpisali, że nic nie znaleźli.
pozdrawiam
Iwona
pawik74

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: pawik74 »

mbeelas pisze:
A jaka to miejscowość? Czy to nie jest tajemnica?
Szukam przodków w miejscowości Sambor i Korytniki koło Przemyśla
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Wszystko zależy od banku ;) wielokrotnie wykonywałem przelewy na ich konto - wczoraj również i mój bank nie nalicza żadnych opłat. może warto rozejrzeć się za kontem z lepszą ofertą na międzynarodowe przelewy?

W ubiegły czwartek byłem również osobiście we lwowskim archiwum i niestety częściowo metryka józefińska oraz franciszkańska ma być w konserwacji
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
mkossakowska

Sympatyk

Post autor: mkossakowska »

Szukam Józefa Krzeczewskiego ur w Ordów w 1864, później zam. w Obroszyn. Jego ojciec Adam zam. Ordów. Córka Józefa Zofia Krzeczewska .
Dziękuję.
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

mkossakowska pisze:Szukam Józefa Krzeczewskiego ur w Ordów w 1864, później zam. w Obroszyn. Jego ojciec Adam zam. Ordów. Córka Józefa Zofia Krzeczewska .
Dziękuję.
Józef Krzeczewski (29 lat kawaler ur Ordów, syn Adama i Anny Szpaczyńskiej) i Maria Michalina Goralik śl 23.VII.1893r./par. Obroszyn
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=86
Ich syn Józef Kazimierz ur 20.I.1895r./Obroszyn (akt 2)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=99
Bożena
mkossakowska

Sympatyk

Post autor: mkossakowska »

Jaka ja jestem szczęśliwa, dziękuję, dziękuję. To jest najpiękniejsza informacja od dawna. Szkoda, że Zofia córka Józefa i Marii ur. 22.12.1893 r. nie ma. Chyba że się mylę. Tez urodziła się w Obroszynie. Ja mam bardzo dużo takich zagwostek. Nie mam dostępu na familisearch do wszystkich scanów. No nie wiem, może opowiadam głupoty. ? W każdym bądź razie bardzo, bardzo dziękuję .
Bardzo by się przydało znależć Adama - ojca Józefa, jego dwie żony (jedna już jest Anna Sz) i dzieci, czy mogę prosić o pomoc?
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

mkossakowska pisze:Jaka ja jestem szczęśliwa, dziękuję, dziękuję. To jest najpiękniejsza informacja od dawna. Szkoda, że Zofia córka Józefa i Marii ur. 22.12.1893 r. nie ma. Chyba że się mylę. Tez urodziła się w Obroszynie. Ja mam bardzo dużo takich zagwostek. Nie mam dostępu na familisearch do wszystkich scanów. No nie wiem, może opowiadam głupoty. ? W każdym bądź razie bardzo, bardzo dziękuję .
Bardzo by się przydało znależć Adama - ojca Józefa, jego dwie żony (jedna już jest Anna Sz) i dzieci, czy mogę prosić o pomoc?
Urodzenia z 1893r./par. Obroszyn są ale Zofii nie widzę. Czy data ur Zofii jest pewna (5 miesięcy po ślubie jej rodziców)?
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=81
Józef Krzeczewski ur 5.II.1864r./Ordów/par. Stojanów
Adam Krzeczewski (syn Ludwika i Marii Kamińskiej) i Anna Szpaczyńska (córka Michała i Anastazji Łozińskiej, jej nazwiska nie jestem pewna)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ng=pl&i=78

Zwróć uwagę na ten ślub 1893r./par. Korczyna (podkarpackie) to chyba Twój Józef zapisany jako Krzeczkowski. Niżej ślub brata Marii Michaliny Góralik - Antoniego w 1903r./par. Humnisko
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1903
Ostatnio zmieniony czw 10 lip 2025, 12:36 przez puszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”