Kajetan Kowalewski ur. 1780-84 w powiecie tarnowskim

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

Kajetan Kowalewski ur. 1780-84 w powiecie tarnowskim

Post autor: kk110 »

Witam,
proszę o pomoc, bo utknąłem w trakcie budowania drzewa genealogicznego mojej rodziny. Posiadam akt ślubu KAJETAN KOWALEWSKI - MARIANNA DE GOSZCZEŃSKA DUSZYŃSKA z 28.02.1808 w Chabielicach. Oto tłumaczenie z łaciny:
"W dniu 29 miesiąca lutego, ja Walenty Michał Łopieński prepozyt w mieście królewskim Szczercowie, także pisarz Dekanatu Szadek, w kościele parafialnym chabielickim, poprzedzając trzema ogłoszeniami w kolejne niedziele ludowi zgromadzonemu przed Bogiem, nie wykrywając przeszkód kanonicznych, zapytałem szlachetne i dostojne osoby, mianowicie Kajetana Kowalewskiego, młodzieńca z województwa krakowskiego powiatu tarnowskiego i Mariannę Goszczeńską, pannę, o ich obopólną zgodę i potwierdziłem ich związek małżeński w obliczu Kościoła oraz pobłogosławiłem go według Rytuału Rzymskiego. W obecności świadków; Urodzonego Pana Stanisława Popiela z miasta Szczerców i Sławetnego Tomasza Labiszewskiego burmistrza, a także Wielebnego księdza Jakuba Nerczyńskiego proboszcza chabielickiego i innych godnych zaufania."
W akcie ślubu, także w aktach urodzeń dzieci oraz w akcie małżeństwa, nie ma informacji na temat rodziców Kajetana Kowalewskiego oraz jego dokładnej daty urodzin. Z aktów wynika, że mógł się urodzić w latach 1780-1784 i był związany z parafiami Chojne i Strońsko, gdzie był organistą, Korczew itp. Natomiast w akcie ślubu jest wzmianka, że to "kawaler z województwa krakowskiego, powiatu tarnowskiego, czyli z terenu mocno oddalonego od miejsca rodziny Kowalewskich mieszkających na terenie sieradzkiego, zduńskowolskiego od kilku wieków.
W Genetece niestety nie odnalazłem w powiecie tarnowskim aktu urodzenia takiej osoby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”