Zaścianek Powiarśnia

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

seweryn626

Sympatyk

Zaścianek Powiarśnia

Post autor: seweryn626 »

Mój prapradziadek zmarł w zaścianku Powiarśnia w 1890 roku. To było w parafii Niemenczyn, gdzie też został pochowany.
Mogę wyszukać tę miejscowość w Bazie Kresowej na kami.net i też radzima.net
potwierdza jej istnienie. Niemniej chciałbym dokładniej zlokalizować gdzie ten zaścianek się mieścił. W żadnym z tych źródeł nie ma dostępnej mapki z zaznaczoną Powiarśnią.
W publikacji "Skorowidz Miejscowości Rzeczpospolitej Polskiej z oznaczeniem terytorialnie im właściwych władz i urzedów 1933 r." znalazłem informację, że najbliższą stacją kolejową była Santoka, a najbliższą linia autobusową Podbrodzie - Niemenczyn.

Czy ktoś byłby w stanie podać mi cos więcej o lokalizacji tego zaścianka lub wskazać może jakąś mapkę gdzie byłby uwidoczniony ?
Seweryn Walentynowicz
LenkaW

Sympatyk

zaścianek Powiarśnia

Post autor: LenkaW »

W spisie miejscowości do map, wydanych w latach 30. przez Wojskowy Instytut Geograficzny ( reprint Wyd. Marpress, Gdańsk ) Twojej miejscowości nie ma. W pobliżu Niemenczyna są zaścianki, ale nie ten. Może zwyczajowo ta nazwa pozostała, ale w oficjalnych spisach miejscowość została "wchłonięta"? To tylko moje gdybanie niczym nie poparte.
Powodzenia w poszukiwaniach
pozdrawiam, Helena
Awatar użytkownika
Dąb_Henryk

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

zaścianek Powiarśnia

Post autor: Dąb_Henryk »

Jest taka strona, z którą wcześniej nie miałem do czynienia
i nie znam jej.
https://www.radzima.net/pl/miejsce/powiarsnia.html
Pozdrawiam
Henryk
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

zaścianek Powiarśnia

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
seweryn626

Sympatyk

zaścianek Powiarśnia

Post autor: seweryn626 »

Bardzo dziękuję. Strona na radzima.net upewniła mnie, że taka miejscowość istniała, ale nie wiedziałem gdzie. Mapę P29-S41-E_SWIETNIKI_WT_1937 nawet miałem w swoich zbiorach, ale nie potrafiłem tam samodzielnie znaleźć. Dzięki wskazówce Małgorzaty wszystko jest dla mnie już jasne.
W indeksie mogło nie być, bo widzę, że na mapie jest nazwa Powiarśmia ( przez "m" ), podobnie jak w oryginalnym rosyjskim zapisie metryki, a w Skorowidzu Miejscowości Rzeczpospolitej Polskiej z 1933 i na stronie radzima.net występuje pod nazwą Powiarśnia.
Seweryn Walentynowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”