Akt zgonu Podhajce po 1924
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Książkiewicz_Maria
Akt zgonu Podhajce po 1924
Dzień dobry, czy ktoś ma dostęp do aktów zgonów z Podhajców po 1924 roku (najlepiej pewnie do ok. 1945 roku, nie wiem, kiedy zmarła osoba, o której szukam informacji, właśnie tego chcę się dowiedzieć)?
-
liverpoolczyk02

-
Książkiewicz_Maria
Dziękuję. Poszukać to chciałabym sama. Znam tylko imię i nazwisko, dane rodziców, męża i dzieci i wiem ze zdjęcia, kiedy ta osoba jeszcze żyła. A czy te księgi są gdzieś dostępne online? Nie mogę ich niestety znaleźć. A na stronie USC widzę taki napis:
"Zgodnie z art. 83 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 161 poz. 1688 z późniejszymi zmianami) osobami uprawnionymi do uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego oprócz osoby, której akt dotyczy są członkowie jego najbliższej rodziny (rodzice, rodzeństwo, dzieci, wnuki, prawnuki) oraz osoby, które wykażą interes prawny do uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego."
"Urzędy Stanu Cywilnego nie są biurami poszukiwawczymi i nie prowadzą ewidencji osób ze sobą spokrewnionych."
Nie wiem, czy mam rozumieć, że stamtąd ciężko będzie uzyskać dokument o mojej 3x prababci i powinnam czekać aż skany pojawią się online (jeżeli ich nie ma)?
"Zgodnie z art. 83 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 2004 r. Nr 161 poz. 1688 z późniejszymi zmianami) osobami uprawnionymi do uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego oprócz osoby, której akt dotyczy są członkowie jego najbliższej rodziny (rodzice, rodzeństwo, dzieci, wnuki, prawnuki) oraz osoby, które wykażą interes prawny do uzyskania odpisów aktów stanu cywilnego."
"Urzędy Stanu Cywilnego nie są biurami poszukiwawczymi i nie prowadzą ewidencji osób ze sobą spokrewnionych."
Nie wiem, czy mam rozumieć, że stamtąd ciężko będzie uzyskać dokument o mojej 3x prababci i powinnam czekać aż skany pojawią się online (jeżeli ich nie ma)?
-
Piotr_Romanowski

Jedz do USC i sfotografuj sumariusze albo akty zgonów. Wcześniej wyślij im w tej sprawie pismo.Książkiewicz_Maria pisze:Dziękuję. Poszukać to chciałabym sama. Znam tylko imię i nazwisko, dane rodziców, męża i dzieci i wiem ze zdjęcia, kiedy ta osoba jeszcze żyła. A czy te księgi są gdzieś dostępne online? Nie mogę ich niestety znaleźć. A na stronie USC widzę taki napis:
To.co jest u nich na stronie nie dotyczy aktów zgonu i małżeństw sprzed 1945 roku.
-
Książkiewicz_Maria