Kraków Lwów nazwisko Gablenz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Kraków Lwów nazwisko Gablenz

Post autor: pestkam »

Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Gablenz

Juliusz Wincenty Gablenz urodził się w 1827 r. we Lwowie i ożenił się ze Stefanią Joanną Julią Klein (urodzoną również we Lwowie). Zmarł śmiercią samobójczą w 1881 roku. Jego żona zmarła w 1912 r. Mieli czworo dzieci:
1. Juliusz Gablenz 1855-1860
2. Ernest Gablenz 1858-1868
3. Wiktor Adolf Gablenz 1862-1931
4. Maria Regina Gablenz 1866-?

Rudolf Ludwik Gablenz urodził się w 1831 r. we Lwowie i ożenił się z Heleną z d. Kosch

Z dostępnych mi danych mam najwięcej informacji o Wiktorze Adolfie, który osiedlił się w Krakowie gdzie odkupił od Jana Lenesteina fabrykę octu i musztardy na Zwierzyńcu i był ojcem kompozytora Jerzego Gablenza (1888-1937)

Wszelkie ścieżki badania nazwiska prowadzą do Troppau, gdzie urodził się ojciec Juliusza Wincentego i Rudolfa Ludwika - który pojął za żonę Alojzę z d. Breuer urodzoną we Lwowie w 1812 roku.

Szukam osób, które w swoich drzewach genealogicznych posiadają te osoby lub ich dalszych krewnych albo informacje o nich.

Będę wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Małgorzata

-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz
gigglehoarse

Re: Kraków Lwów nazwisko Gablenz

Post autor: gigglehoarse »

pestkam pisze:Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Gablenz

Juliusz Wincenty Gablenz urodził się w 1827 r. we Lwowie i ożenił się ze Stefanią Joanną Julią Klein (urodzoną również we Lwowie). Zmarł śmiercią samobójczą w 1881 roku. Jego żona zmarła w 1912 r. Mieli czworo dzieci:
1. Juliusz Gablenz 1855-1860
2. Ernest Gablenz 1858-1868
3. Wiktor Adolf Gablenz 1862-1931
4. Maria Regina Gablenz 1866-?

Rudolf Ludwik Gablenz urodził się w 1831 r. we Lwowie i ożenił się z Heleną z d. Kosch

Z dostępnych mi danych mam najwięcej informacji o Wiktorze Adolfie, który osiedlił się w Krakowie gdzie odkupił od Jana Lenesteina fabrykę octu i musztardy na Zwierzyńcu i był ojcem kompozytora Jerzego Gablenza (1888-1937)

Wszelkie ścieżki badania nazwiska prowadzą do Troppau, gdzie urodził się ojciec Juliusza Wincentego i Rudolfa Ludwika - który pojął za żonę Alojzę z d. Breuer urodzoną we Lwowie w 1812 roku.

Szukam osób, które w swoich drzewach genealogicznych posiadają te osoby lub ich dalszych krewnych albo informacje o nich.

Będę wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Małgorzato, Twoje poszukiwania warto zamieścić na forach genealogicznych, np. GenPol, MyHeritage, lub Facebook grupach typu "Genealogia Polska"; spróbuj też szukać w archiwach Lwowa i Krakowa — szczególnie akt metrykalnych i ksiąg adresowych. Powodzenia!
Melon Sandbox distinguishes itself with an extensive array of features designed for both casual and experienced gamers.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

pestkam pisze: Wszelkie ścieżki badania nazwiska prowadzą do Troppau
Tu chyba warto się rozejrzeć
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-759.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
pestkam

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pestkam »

Małgorzato, Twoje poszukiwania warto zamieścić na forach genealogicznych, np. GenPol, MyHeritage, lub Facebook grupach typu "Genealogia Polska"; spróbuj też szukać w archiwach Lwowa i Krakowa — szczególnie akt metrykalnych i ksiąg adresowych. Powodzenia!
Dzięki za podpowiedzi, z większości tych rozwiązań już skorzystałam.
Z akt metrykalnych, adresowych, spisów ludności i spisów poborowych udało mi się wyciągnąć sporo danych z XIX i początku XX wieku.
W serwisie MyHeritage osoby o nazwisku Gablenz "współdzielę" z kilkoma innymi osobami - ale to powiązania rodzinne więc kręcimy się w kółko :)

W tej chwili moje poszukiwania skupiają się na tym aby wejść w wiek XVIII - i dokopać się do informacji o przodkach 4xpra.
Jedyne czego mogę się uchwycić to akt małżeństwa Edwarda Gablenza i Alojzy z d. Breuer. Z niego mogę wyciągnąć, że Edward był synem Józefa i Józefy z d. Gebhardt urodzonej w Troppau. Małżeństwo Edwarda i Alojzy zostało zawarte w 1827 roku we Lwowie. Tyle z aktu.

Na logikę - powinnam poszukać zdaje się ksiąg urodzeń z Opawy gdzieś po 1760 r. jeśli takowe istnieją i stamtąd ewentualnie wydłubać Józefę Gebhardt :)

http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 7_0104.jpg
Małgorzata

-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”