Kaczyńscy - szlachta? Poździeń i Szydłów - gdzie szukać?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Może ktoś będzie w stanie pomóc. Pod koniec XVIII wieku w Szydłowie, a następnie we wsi "Poździeń" (w par. Szydłów lub Gnojno?) pojawia się rodzina Kaczyńskich/Kaczeńskich. Sławetny Jan, stolarz, i Jacek, bednarz, a także Bartłomiej (również stolarz). Żony Jana i Jacka wyglądają na miejscowe chłopki. Ich siostra wyszła za Wielochowicza (rodzina z par. Szczaworyż). Z późniejszych ślubów wiem, ze część metryk tej rodziny znajdowała się w księgach parafii szydłowskiej.

W 1807 umiera w Pozdzieniu szlachetny Mateusz Kaczeński lat 78.

Próbowałem szukać informacji o miejscowości Poździeń ale jest ich niewiele. W miejscowości znajdował się folwark i młyn. Była chyba w jakiś sposób powiązana z Grabkami. Stanowiła własność Rupniewskiego lub część starostwa szydłowskiego (Rupniewski był też starostą szydłowskim).

Może ktoś orientuje się czy zachowały się gdzieś metryki z par. Szydłów albo księgi miejskie (jeśli metryki uległy zniszczeniu) lub byłby w stanie powiedzieć coś więcej o historii miejscowości Poździeń?

Gdzie mógłbym szukać dalszych informacji o Kaczyńskich? Czy możliwe, że to jakiś odłam mazowieckiej rodziny herbu Pomian?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrowienia!

Witek
Ostatnio zmieniony sob 22 paź 2016, 14:35 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Witku,
Ksiegi metrykalne parafii Szydlow az do lat 1870-1880-tych sa definitywnie stracone. Spalily sie z kosciolem w czasie II wojny.
Zachowaly sie niektore akty notariusza staszowskiego (Staszów).
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Kaczyńscy - szlachta? Poździeń i Szydłów - gdzie szukać?

Bozenna pisze:Witku,
Ksiegi metrykalne parafii Szydlow az do lat 1870-1880-tych sa definitywnie stracone. Spalily sie z kosciolem w czasie II wojny.
Zachowaly sie niektore akty notariusza staszowskiego (Staszów).
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Dziękuję za pomoc. Pożdżeń i Grabki nie należały jednak do starostwa ale do szlachty i stanowiły część par. Gnojno. Jednak rodzina Kaczyńskich przeprowadziła się tam tylko częściowo i po 1800 roku. Okolicą Szydłowa zajmuje, a przynajmniej zajmował się Pan Maciej Terek. Z informacji na jego stronie wynikałoby. że zachowała się częściowo miejska dokumentacja. Wymienia np. "Rejestr Pomiarowy Miasta Narodowego Szydłów w Województwie Krakowskim w Obwodzie Stopnickim" gdzie m.in. figurują Kaczyńscy. Może uda mi się skontaktować z Panem Maciejem.

Serdeczne pozdrowienia,
Witek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Fakt zapisania kogoś w metryce XIX w., jako szlachetnie urodzonego o niczym przeważnie nie świadczy, jak o dobrych intencjach księdza proboszcza. Takie przykłady znam z parafii. Musiałby Pan znaleźć metryki XVIII w. tejże osoby lub jego przodków. Zapisy XIX w. o pochodzeniu w księgach metrykalnych już w XIX w. nie mają żadnej mocy dowodowej. Tak samo, jak wpisanie kogoś z tytułem hrabiego.
Oprócz Kaczyńskich na Mazowszu (gubernia siedlecka, płocka, łomżyńska) pochodzących z Kaczyna pod Ostrołęką wylegitymowanych z herbem swoim Pomian (lub odrzuconych przez Heroldię z powodu niespełnienia wymogów określonych prawem) byli również Kaczyńscy podlascy herbu Kownaty (wylegitymowani nieprawidłowo z herbem Pomian). Z tych ostatnich pochodzą bracia-bliźniacy.
Pozdrawiam TL
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

Tomasz_Lenczewski pisze:F
Oprócz Kaczyńskich na Mazowszu (gubernia siedlecka, płocka, łomżyńska) pochodzących z Kaczyna pod Ostrołęką wylegitymowanych z herbem swoim Pomian (lub odrzuconych przez Heroldię z powodu niespełnienia wymogów określonych prawem) byli również Kaczyńscy podlascy herbu Kownaty (wylegitymowani nieprawidłowo z herbem Pomian). Z tych ostatnich pochodzą bracia-bliźniacy.
Pozdrawiam TL
Może to nie jest miejsce na to pytanie, ale wszędzie w biografii bliźniaków piszą, że są herbu Pomian i ich przodkowie pochodzą z Kaczyna. Czyli to nie prawda?
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Tomasz_Lenczewski pisze:Fakt zapisania kogoś w metryce XIX w., jako szlachetnie urodzonego o niczym przeważnie nie świadczy, jak o dobrych intencjach księdza proboszcza. Takie przykłady znam z parafii. Musiałby Pan znaleźć metryki XVIII w. tejże osoby lub jego przodków. Zapisy XIX w. o pochodzeniu w księgach metrykalnych już w XIX w. nie mają żadnej mocy dowodowej. Tak samo, jak wpisanie kogoś z tytułem hrabiego.
Pozdrawiam TL
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, bo nie takie "kwiatki" widywałem w metrykach. Zapis o którym mowa to rok 1807. Jak było w XVIII wieku? Tego nie wiem, bo nie ma metryk z Szydłowa. Oczywiście nawet wpis z XVIII wieku w księdze parafialnej nie ma "mocy dowodowej", bo na własne oczy widziałem wpisy na Mazowszu gdzie sporadycznie tytułowano organistów. O ile dobrze pamiętam, chyba w Długosiodle, trafiłem na rocznik gdzie utytułowano nawet zwykłych kmieci. Dlatego po cichu liczę na to, że może ktoś zna szydłowskie realia z własnego doświadczenia.

Pozdrowienia! Witek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

sowa73 pisze:
Tomasz_Lenczewski pisze:F
Pozdrawiam TL
Może to nie jest miejsce na to pytanie, ale wszędzie w biografii bliźniaków piszą, że są herbu Pomian i ich przodkowie pochodzą z Kaczyna. Czyli to nie prawda?
http://www.szlachta.org.pl/pub/Kaczynski_Genealogia.pdf
Tu jest genealogia Kaczyńskich podlaskich, z której się wywodzą. To nie Kaczyn spod Ostrołęki

A herb jest podany na stronie szlachta podlaska w ziemi drohickiej. Chodzi o stary herb tego rodu, który został zarzucony. Nie ma w tym nic dziwnego, bo tak wiele rodzin postępowało. Prawnie są Pomian, a historycznie Suchekownaty
Pozdrawiam Tomasz
dobrychemik

Sympatyk

Post autor: dobrychemik »

vitoo pisze:Sławetny Jan, stolarz, i Jacek, bednarz, a także Bartłomiej (również stolarz). Żony Jana i Jacka wyglądają na miejscowe chłopki. Ich siostra wyszła za Wielochowicza (rodzina z par. Szczaworyż). Z późniejszych ślubów wiem, ze część metryk tej rodziny znajdowała się w księgach parafii szydłowskiej.

W 1807 umiera w Pozdzieniu szlachetny Mateusz Kaczeński lat 78.
Wygląda na to, że szukamy tych samych Kaczyńskich. Jestem potomkiem rzeczonej siostry, która wyszła za Wielochowicza (Józefa Kaczyńska + Józef Wielochowicz). Jej rodzicami byli Mateusz Kaczyński i Maria Kwiatkowska. Niestety nic więcej o wcześniejszych ani o późniejszych pokoleniach Kaczyńskich nie wiem. Bardzo proszę o kontakt - będę wdzięczny za wszelkie informacje.

-Oskar
vitoo

Sympatyk
Ekspert

dobrychemik pisze:[Bardzo proszę o kontakt - będę wdzięczny za wszelkie informacje.

-Oskar

Dziękuję i zarazem pozdrawiam dalekiego kuzyna. Napisałem na PW.

Witold
Ostatnio zmieniony pn 14 maja 2018, 20:38 przez vitoo, łącznie zmieniany 1 raz.
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

vitoo pisze: Okolicą Szydłowa zajmuje, a przynajmniej zajmował się Pan Maciej Terek. Z informacji na jego stronie wynikałoby. że zachowała się częściowo miejska dokumentacja. Wymienia np. "Rejestr Pomiarowy Miasta Narodowego Szydłów w Województwie Krakowskim w Obwodzie Stopnickim" gdzie m.in. figurują Kaczyńscy.
Proszę napisać do mnie na prv. to prześlę Panu rejestr wraz z mapą.
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję! Napisałem na PW.

Pozdrowienia,

Witold
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Proszę napisać do mnie na prv. to prześlę Panu namiary na dodatkowe informacje dostępne.
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Z ktorego roku jest ten rejestr Szydlowa, Jurku?
Pozdrawiam,
Bozenna
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Bozenna pisze:Z ktorego roku jest ten rejestr Szydlowa, Jurku?
Pozdrawiam,
Bozenna
1823

Ja pisze o innym dostępnym dokumencie
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje Jurku,
Bozenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”