Czy na podstawie rocznej kwoty podatku gruntowego za rok 1938 można ustalić wielkość gruntów rolnych gospodarstwa? Wiem, że płaciło się go w dwóch ratach ( do 30.06 i do 30.09 ).
Podatek gruntowy II RP
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Podatek gruntowy II RP
Witam. Nie znalazłem tematu ( jeśli przeoczyłem, to proszę o moderację), więc pozwoliłem sobie go stworzyć. Pytanie moje jest następujące 
Czy na podstawie rocznej kwoty podatku gruntowego za rok 1938 można ustalić wielkość gruntów rolnych gospodarstwa? Wiem, że płaciło się go w dwóch ratach ( do 30.06 i do 30.09 ).
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
krzysztof_moś

Podatek gruntowy II RP
Jeżeli podatek obliczany był podobnie jak teraz, to się nie da. Warto poszukać dokumentów dotyczących scalania gruntów w latach 20 i 30 ubiegłego wieku.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Podstawowe pytanie skąd masz dane o wysokości podatku?
Moim zdaniem istniały arkusze, w których zapisywano np. w czasach Galicji rozmiar gruntu i dopiero na tej podstawie
wyliczano podatek zatem należy odszukać takie tabele , zapewne w stosownym archiwum dla danej miejscowości zapewne nie są dostępne w internecie.
Zatem pytanie o jaką miejscowość chodzi i wtedy poszukamy ewentualnie archiwum
Moim zdaniem istniały arkusze, w których zapisywano np. w czasach Galicji rozmiar gruntu i dopiero na tej podstawie
wyliczano podatek zatem należy odszukać takie tabele , zapewne w stosownym archiwum dla danej miejscowości zapewne nie są dostępne w internecie.
Zatem pytanie o jaką miejscowość chodzi i wtedy poszukamy ewentualnie archiwum
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan
Witam serdecznie. Wybaczcie, ale nie dostałem powiadomienia, że ktoś odpowiedział w tym temacie.
Miejscowość Meducha, gmina Delejów, woj. Stanisławowskie. Wklejam link do zdjęć jakie zrobił dla mnie pewien Ukrainiec w archiwum w Iwano-Frankiwsku. Chodzi o pozycje 8179 Feliks Zarzycki i pozycja 8287 Marian Zarzycki.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
benyzet pisze:Witam serdecznie. Wybaczcie, ale nie dostałem powiadomienia, że ktoś odpowiedział w tym temacie.Miejscowość Meducha, gmina Delejów, woj. Stanisławowskie. Wklejam link do zdjęć jakie zrobił dla mnie pewien Ukrainiec w archiwum w Iwano-Frankiwsku. Chodzi o pozycje 8179 Feliks Zarzycki i pozycja 8287 Marian Zarzycki.
Dziwna sprawa z tym Ukraińcem. Kontaktowałem się z nim, ale nie chciał dla mnie wyszukać czegoś w archiwum.
Chat GPT odpisał tak:
Świetne pytanie – i odpowiedź brzmi: pośrednio tak, ale nie zawsze dokładnie.
Już tłumaczę, jak to wyglądało w praktyce:
klasyfikacji gleby (klasa podatkowa gruntu – np. grunty orne I, II, III klasy, łąki, pastwiska, nieużytki),
powierzchni w hektarach w każdej klasie,
obowiązującej stawki podatkowej w danym powiecie (różniły się w zależności od okręgu podatkowego).
Stąd:
dwa gospodarstwa o tej samej powierzchni, ale różnej jakości gleby, płaciły różne kwoty podatku gruntowego,
w rachunkach podatkowych z epoki często znajdziesz rozbicie: np. 2 ha orne kl. I, 3 ha orne kl. III, 1 ha łąk itd. – i do tego przypisany szacunkowy dochód oraz stawka podatku.
Jeśli znasz stawki podatku gruntowego z danego powiatu na rok 1938 oraz wiesz, jakiej klasy były grunty, to można obliczyć przybliżoną powierzchnię.
Jeśli nie znasz klasy gleby, to sama kwota podatku nie pozwala na dokładne ustalenie powierzchni, bo np. 100 zł podatku mogło oznaczać:
mniejsze gospodarstwo na bardzo dobrych ziemiach,
albo większe gospodarstwo na słabych glebach.
Podsumowując:
Jeśli chcesz, możesz podać mi kwotę podatku, powiat (lub województwo), a także ewentualne informacje o klasie gruntu – spróbuję pomóc wyliczyć przybliżoną powierzchnię albo podpowiem, gdzie szukać stawek podatku gruntowego z 1938 r.
Marcin
Witaj Marcinie. Dziękuję za obszerne wyjaśnienie tematu. Powyżej wkleiłem link do skanów. Gromada Meducha, Poczta/Gmina Delejów, woj. Stanisławowskie. Poz. 8179 Feliks Zarzycki roczna kwota 953 i Marian Zarzycki poz. 8287 roczna kwota 128. Nie rozumiem rubryki 9 i 0.
Nie przesadzasz z tymi kwotami. To nie setki zł bo jakby tak było toby zapisano je przed kreskowaniem zatem to 9 zł 53 gr. i 1zł i 28 gr.
Sam płacę podatki gruntowe i dziś to idzie co najwyżej w setki zł no około150zł
.....
To wygląda na płatności za 1 półrocze a ta pozycje nr 9 to zaksięgowanie w konkretnej księdze wpływu w przypadku Zarzycki to poz. 991.
Mam nadzieję, że rozumiesz była stała księga z wymiarem podatku rubryka z połową- częścią i pisarz odnotował że zapłacono i zaksięgowano w poz. 991.
Dziś można zapłacić całość za 1 kwartał za np. 2 kwartały i tak dalej. Tam nawet pisze Rata II
Sam płacę podatki gruntowe i dziś to idzie co najwyżej w setki zł no około150zł
.....
To wygląda na płatności za 1 półrocze a ta pozycje nr 9 to zaksięgowanie w konkretnej księdze wpływu w przypadku Zarzycki to poz. 991.
Mam nadzieję, że rozumiesz była stała księga z wymiarem podatku rubryka z połową- częścią i pisarz odnotował że zapłacono i zaksięgowano w poz. 991.
Dziś można zapłacić całość za 1 kwartał za np. 2 kwartały i tak dalej. Tam nawet pisze Rata II
......................
Pozdrawiam.
Jan
Pozdrawiam.
Jan