Józef Nowacki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Józef Nowacki
Proszę o pomoc w celu ustalenia losów brata mojej prababci. Mowa o Józefie Nowackim ur. 12.01.1911 w Kołątajewie (skan https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... 5878c54805 ) syn Michała Nowackiego i Marii Cieślak. 21 kwietnia 1935 roku był świadkiem na ślubie swojej siostry Marianny (zawód Józefa wg aktu - robotnik). W księdze meludunkowej z Kołątajewa, czyli ze wsi, w której mieszkał znalazłem informacje o nim. Podczas badania na komisji poborowej w Ostrowie Józef otrzymał kategorię A, czyli zdolny do zasadniczej służby wojskowej. 4 grudnia 1930 roku urząd w Przygodzicach wydał mu dowód osobisty. 5 czerwca 1934 roku został skazany na jeden dzień aresztu z zawieszeniem na 3 lata (257 p.p. kradzież mienia ruchomego, numer sprawy 786/34). Próbowałem odnaleźć więcej informacji o kradzieży, ale w księgach w AP w Kaliszu nic nie znalazłem. W księdze meldunkowej jest również zapis, że Józef Nowacki 6 grudnia 1939 roku opuścił dom rodzinny i przeniósł się do Kępna (woj. wielkopolskie). Kolejna wzmianka o Józefie pochodzi z 1945, kiedy to jego brat Edward Nowacki musiał wypełnić ankietę dla wstępujących w szeregi MO. Edward napisał, że „Józef jest murarzem, przebywa w więzieniu w Rawiczu od 1943 roku, z którego po wojnie nie wrócił”. Na SZWA odnalazłem Akta personalne więźniów Zakładu Karnego Rawiczu. Skontaktowałem się z AP w Poznaniu i po przesłaniu elektronicznego sprawdziłem, czy jego dane tam się znajdują. Niestety… nie ma tam Józefa Nowackiego. Straty.pl i Arlosen archives milczą. Wniosek do IPN i PCK skierowany, czekam za odpowiedzią. Nikt z żyjących krewnych nie ma pojęcia co się stało z Józefem. Wydaje mi się, że powoli dochodzę do ściany, której nie da się przebić. Może wy macie jakiś pomysł.
Pozdrawiam
Marek
Marek
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times