Ikonopisarz Plusnowy Wacław (Vasiliy?) - Kresy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

b_kinga

Ikonopisarz Plusnowy Wacław (Vasiliy?) - Kresy

Post autor: b_kinga »

Witam
Szukam informacji o moim prapradziadku Wacławie Plusnowym. Poniżej informacje które udało mi się zgromadzić

- Formy nazwiska z jakimi się spotkałam Plusnow, Plusnowy, Плюснов (ale nie wykluczam też innych opcji typu Plusow, Плясунов)

- Wacław to pokrętnie spolszczony Василій (Wasilij to zazwyczaj Bazyli ale z jakiegoś względu został Wacławem)

- Rok urodzenia nieznany ale celowałabym w 1850-60

- Rok śmierci 1914 (to wg zapisków prababci więc może być plus minus rok różnicy), zmarł w wyniku jakiejś choroby

- Żył w Ostrogu, obwód rówieński (albo okolice)

- Jego żona to Teofila z domu Martynowska (ew Marczak), urodzona w 1876, zmarła 25.05.1946 w Krotoszynie

- Prawosławny

- Żołnierz

- Prawdopodobnie skończył uczelnię artystyczną, był malarzem, ikonopisarzem, zajmował się też odnawianiem ikon

- Jeśli chodzi o dzieci to miał ich prawdopodobnie conajmniej 5 - 2 synów i 3 córki. Wiem o nich niewiele, młodszy syn zmarł na tyfus, starszy na I wojnie światowej. Jedna z córek na jakąś chorobę. Do II wojny światowej dożyły tylko dwie siostry. Moja prababcia Maria Wolska ur. 10.06.1907 w Ostrogu, zmarła 24.01.1997 w Toruniu (jeśli potrzeba to mogę podać więcej info, znam nawet adres pod którym mieszkała w Ostrogu w 1944 z mężem i córkami). O drugiej wiem tylko tyle, że była starsza od Marii i że jej syn został zesłany na Sybir.

- Na stronie Zamku w Ostrogu znalazłam takie dwa wpisy o ikonach którymi się zajmował
https://ostrohcastle.com.ua/search-resu ... xt-4%255D=

Będę wdzięczna za każdą pomoc i wskazówki gdzie szukać dalej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”