Czy zachowały się ASC ...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

niki.ix

Sympatyk

Czy zachowały się ASC ...

Post autor: niki.ix »

Czy zachowały się ASC z parafii Korzkiew, Narama, Smardzowice i Minoga z lat 1930 - 1945 ? Chodzi o małe parafie podkrakowskie.

pozdrawiam
Anka
Ostatnio zmieniony pt 18 lip 2025, 15:08 przez niki.ix, łącznie zmieniany 1 raz.
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

czy zachowały się ASC ...

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam ,
nie zrzucaj wszystkiego na nas ,
wiesz zapewne dokładnie o jakie parafie chodzi , my tego nie wiemy ,
powtórzenie nazwy zawsze może się zdarzyć ,
skoro wiesz gdzie ta parafia jest ( tak zakładam ) to ustal USC i wykonaj telefon do gminy,
wszystkiego się dowiesz,
zapewne to małe wiejskie parafie , mało prawdopodobne , by księgi z lat 1930-39 się nie zachowały ,
lata wojenne to już może być różnie , zależy od wielu elementów , ale to też powinni wiedzieć w USC ,
a jak staniesz przed ścianą to wtedy zapytaj na forum ,
pozdrawiam
Bogusław
niki.ix

Sympatyk

Re: czy zachowały się ASC ...

Gadecki.Bogusław pisze:Witam ,
nie zrzucaj wszystkiego na nas ,
wiesz zapewne dokładnie o jakie parafie chodzi , my tego nie wiemy ,
powtórzenie nazwy zawsze może się zdarzyć ,
skoro wiesz gdzie ta parafia jest ( tak zakładam ) to ustal USC i wykonaj telefon do gminy,
wszystkiego się dowiesz,
zapewne to małe wiejskie parafie , mało prawdopodobne , by księgi z lat 1930-39 się nie zachowały ,
lata wojenne to już może być różnie , zależy od wielu elementów , ale to też powinni wiedzieć w USC ,
a jak staniesz przed ścianą to wtedy zapytaj na forum ,
pozdrawiam
Bogusław
Masz rację zapomniałam dopisać że to parafie podkrakowskie.
Pisałam maile do tych parafii ale na maile nie odpowiadają. Dlatego pytam, może ktoś korzystał z ksiąg i wie. Z urzędem mam problem, bo muszę sprawdzić 1 osobę tylko nie w sensie data urodzenia i data zgonu, bo to mam, chodzi o to czy ta osoba w latach 1930 - 1940 zawarła związek małżeński, i czy miała dzieci z tego związku. Nie mam interesu prawnego do złożenia wniosku :) Gdyby istniały księgi w parafii mogłabym je sobie przeglądnąć.

pozdrawiam
Anka
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Sam z ciekawosci sprawdziłem parafię Minoga. USC Gminy Skała. Okazuje się ,że mają komplet ksiąg od 1924 r. Wszystko się zachowało , wczesniejsze oddane do AP Katowice.
Każdy USC ma obowiązek udostępniać AM z lat 1930-44 , są one ogólnie dostępne , nie ma mowy o żadnym interesie prawnym. Wnioskuj o sprawdzenie ,czy mają taki AM , jesli tak to niech go udostępnią . Możesz sama jechać do USC i to przejrzeć , ale nie zaskakuj ich , wczesniej dogadaj się z nimi i umów na konkretny termin.
Gorzej z AU. Te nie podlegają udostępnieniu , ale dobry bajer czasem sprawia cuda.
pozdrawiam
Bogusław
niki.ix

Sympatyk

Gadecki.Bogusław pisze:Sam z ciekawosci sprawdziłem parafię Minoga. USC Gminy Skała. Okazuje się ,że mają komplet ksiąg od 1924 r. Wszystko się zachowało , wczesniejsze oddane do AP Katowice.
Każdy USC ma obowiązek udostępniać AM z lat 1930-44 , są one ogólnie dostępne , nie ma mowy o żadnym interesie prawnym. Wnioskuj o sprawdzenie ,czy mają taki AM , jesli tak to niech go udostępnią . Możesz sama jechać do USC i to przejrzeć , ale nie zaskakuj ich , wczesniej dogadaj się z nimi i umów na konkretny termin.
Gorzej z AU. Te nie podlegają udostępnieniu , ale dobry bajer czasem sprawia cuda.
pozdrawiam
Bogusław
Dziękuję :)
Zrobię tak jak napisałeś.

pozdrawiam
Anka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”