Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Post autor: ziobrovska »

eliza1952 pisze:Iza wysłałam CI wiadomość na pw
Eliza
Dzięki 😘
pozdrawiam serdecznie
Iza
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

Pani Elizo - mam nieśmiałe pytanie -czy jest możliwość skanów dopływów z parafii Widawa i Burzenin, czy one w ogóle są w archiwum?
Magdalena
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

magdalena72 pisze:Pani Elizo - mam nieśmiałe pytanie -czy jest możliwość skanów dopływów z parafii Widawa i Burzenin, czy one w ogóle są w archiwum?
Magdalena
Wszelkie dopływy do AP każdy może sobie samodzielnie sprawdzić w SZWA (z tego co widzę AP Łódź aktualizuje bazę na bieżąco): https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wys ... trykalnych
Pozdrawiam,
Michał
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Rozumiem, czyli nadal czekam
z tych parafii ostatnie dopływy oznaczone do do 1919 roku
trudno
Magdalena
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Ja mam pytanie o skany z AP Lodz. Pisałam już wątek ale na łódzkiej grupie na fb. AP Lodz ma podania o dowody osobiste z lat 1929-1939. Nie szukają nikomu nic bez podania nr dowodu. Ja mam to szczęście, że mam oba dowody osobiste swoich pradziadków i mogłam je podać. Te podania to coś pięknego, są załączniki, stare dowody, carskie, niemieckie itp, zdjęcia przodków. To kolejne dokumenty z informacjami. Koperta z podaniem i dokumentami zawiera podanie a na nim jest dopisany nr wydanego dowodu. Tych podań jest cała masa. Jeśli skanować to tylko obie strony podania. Czy byłaby taka myśl, by wziąć się za skanowanie takich spraw też? Nie wiem nawet jak można coś takiego przygotować do skanowania, bo domyślam się, że trzeba wyjąć z każdej koperty podanie. Indeksacja przez AP pytałam i zero odpowiedzi. Indeksacja tych podań - nawet sama to wezmę, bo wiem jakie tam są cenne informacje. Może coś podpowiecie? Czy to w ogóle realny pomysł? 10 lat i tysiące podań :(
Przykładowy - rok 1929 to ponad 10 tyś podań, lat mamy 10. Więc to ogrom pracy
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/9644669

z opisu jednostki - Uwagi: Numer podania nie pokrywał się z numerem dowodu osobistego.
pozdrawiam serdecznie
Iza
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie dot. AP Łódź, ale rozmowę odbyłem niedawno w podobnym zakresie.
Czy opisujesz podanie czy całą teczkę/kopertę?
A jeśli podanie - to dlaczego tylko podanie?

Druga sprawa z
"Ja mam to szczęście, że mam oba dowody osobiste swoich pradziadków i mogłam je podać. Te podania to coś pięknego, są załączniki, stare dowody, carskie, niemieckie itp, zdjęcia przodków. "
raczej opisujesz całość dokumentów nie stricte podanie

Szukam chętnych na publikację "swoich" tj kopii dokumentów dowodowych otrzymanych /samodzielnie sporządzonych z zasobu AP - jako przykładu źródeł pozametrykalnych, a także wykazanie "jeśli w AP jest, to lepsza (i szybciej) koperta niż metryczka" i dalej "jeśli w AP nie ma, to zadziałajmy by była - z wykazem, opisem(!) przekazane by nie trzeba było pozyskiwać serii i numeru"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Nie dot. AP Łódź, ale rozmowę odbyłem niedawno w podobnym zakresie.
Czy opisujesz podanie czy całą teczkę/kopertę?
A jeśli podanie - to dlaczego tylko podanie?

Druga sprawa z
"Ja mam to szczęście, że mam oba dowody osobiste swoich pradziadków i mogłam je podać. Te podania to coś pięknego, są załączniki, stare dowody, carskie, niemieckie itp, zdjęcia przodków. "
raczej opisujesz całość dokumentów nie stricte podanie

Szukam chętnych na publikację "swoich" tj kopii dokumentów dowodowych otrzymanych /samodzielnie sporządzonych z zasobu AP - jako przykładu źródeł pozametrykalnych, a także wykazanie "jeśli w AP jest, to lepsza (i szybciej) koperta niż metryczka" i dalej "jeśli w AP nie ma, to zadziałajmy by była - z wykazem, opisem(!) przekazane by nie trzeba było pozyskiwać serii i numeru"
Podałam w AP nr dowodu spisany z dowodu, imie i nazwisko, oraz po nr podałam, która to jednostka. Dostalam ponad 30 skanów od pradziadka, w tym: samo podanie dwie str., skan dowodu niemieckiego z 1915 z Łódzi, skan carskiego z Sochaczewa. Prababci mniej. W dowodzie niemieckim były wstęplowywane meldunki od do, gdzie dokładnie mieszkali, u kogo, nr posesji, kto był właścicielem. Paszport carski mi pokazał, kiedy został zwolniony ze służby carskiej, w jakim stopniu, w jakiej jednostce służył, to dla odmiamy pozwoliło mi w archiwach rosyjskich otrzymać przebieg służby za całe 1000 zł. Ale zapłaciłam. Więc dla mnie to bardzo bogate informacje. O ile pamiętam to Niemcy w Łodzi w 1915 nakazywali wyrabiać dowody. Ale później lata właśnie 1929 nie było obowiązku posiadania dowodu. Moi wyrobili, bo brali pożyczkę w banku. Mogę przesłać skany podania, żeby pokazać jak wygląda.
Dorzucam 2 str, na dole jest podawany nr dowodu
https://zapodaj.net/plik-I7QelcPZFV
EDIT, plecki to głupie, bo na 1 str są dane osoby wustępującej o dowod
Ostatnio zmieniony pt 27 wrz 2024, 13:52 przez ziobrovska, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam serdecznie
Iza
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jeśli uważasz, że warto popularyzować to źródło (a mam wrażenie, że tak:) i nie ma przeszkód - to uważam, że należy wstawić. Paręnaście czy parędziesiąt kopert dowodowych w postaci kopii z różnych APów, regionów - przydałoby się opublikować. Dla porówania może i trochę metryczek.

Ja koperty mam jeszcze z urzędów miast (ksera) i pozyskane dawno, inną procedurą; a warto chyba byłoby kierować ruch do APu (w tym wypadku AP Łódź jak rozumiem)

Jeśli z jakiegoś powodu nie w naszej macierzystej skanotece, to gdzie indziej. Może spróbuj to przeprowadzić z Zarządem, może parę innych osób może też da radę. Znane dokumenty, więc bez ryzyko z zakresu danych osobowych, wizerunku (ew. można coś tam anonimizować).
Pomimo zawirowań różnych - nadal chyba skanoteka jest najbardziej trwałym, wygodnym w linkowaniu/cytowaniu, i w miarę opisanym (przechowawca , zespół etc) kanałem dystrybucji.
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Jeśli uważasz, że warto popularyzować to źródło (a mam wrażenie, że tak:) i nie ma przeszkód - to uważam, że należy wstawić. Paręnaście czy parędziesiąt kopert dowodowych w postaci kopii z różnych APów, regionów - przydałoby się opublikować. Dla porówania może i trochę metryczek.

Ja koperty mam jeszcze z urzędów miast (ksera) i pozyskane dawno, inną procedurą; a warto chyba byłoby kierować ruch do APu (w tym wypadku AP Łódź jak rozumiem)

Jeśli z jakiegoś powodu nie w naszej macierzystej skanotece, to gdzie indziej. Może spróbuj to przeprowadzić z Zarządem, może parę innych osób może też da radę. Znane dokumenty, więc bez ryzyko z zakresu danych osobowych, wizerunku (ew. można coś tam anonimizować).
Pomimo zawirowań różnych - nadal chyba skanoteka jest najbardziej trwałym, wygodnym w linkowaniu/cytowaniu, i w miarę opisanym (przechowawca , zespół etc) kanałem dystrybucji.
No jasne, że warto :)
Wystarczyły by być może skany samych plecków podań, może nawet tylko zindeksować je i podać nr dowodów, i już każdy zainteresowany sam pójdzie do AP i poprosi o skany załączników i samych podań. Po prostu myślę, ze warto, osoby do indeksacji znajdę w pare dni :) są chętni, tylko brak skanów, można przecież podpisać lojalkę jak w AD Lowicz, że się nie udostępni skanów. Ważne, że ludzie nie wiedzą, że ktoś od "nich" mógł mieć dowod osobisty w tych latach. Dobrze pomyślę nad tym. Nie wiem nawet jak to fizycznie wygląda, ten zasób.
pozdrawiam serdecznie
Iza
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ja teraz nie wnikam w digitalizację (moim zdaniem PTG z różnych względów tego nie zrobi przez wiele lat).
IMO "lojalki" nic nie zmieniają - jeśli AP nie ma prawa Włodzimierzowi Sroczyńskiemu pokazać koperty zmarłego, w której są dane osób żyjących (dzieci, małżonka) to nie ma. Nie dlatego, by W.S. dalej nie pokazał, ale dlatego, że W.S. nie ma prawa się zapoznać.
AP może ocenić, wybrać i "nam" przekazać wybrane kopie do publikacji, po ocenie "jest OK , bez ryzyka" (alt. zasłonić to, czego nie są pewni - dane dzieci, małżonków)

Ty (jak i każdy , który dostał/zrobił skany) masz prawo opublikować. Wiesz, że nie ma informacji o żyjących lub je usuniesz.

I takie naście/dziesiąt kopii - zawartości kopert - przysłanych przez rodziny należałoby pokazać, popularyzując typ źródła zwiększyć wykorzystanie kopert (a może zmniejszyć obciązenie metryczkowe I może stworzyć nacisk na szybsze i porządniejsze przekazywania z urzędów miast/gmin do APów.
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Ja teraz nie wnikam w digitalizację (moim zdaniem PTG z różnych względów tego nie zrobi przez wiele lat).
IMO "lojalki" nic nie zmieniają - jeśli AP nie ma prawa Włodzimierzowi Sroczyńskiemu pokazać koperty zmarłego, w której są dane osób żyjących (dzieci, małżonka) to nie ma. Nie dlatego, by W.S. dalej nie pokazał, ale dlatego, że W.S. nie ma prawa się zapoznać.
AP może ocenić, wybrać i "nam" przekazać wybrane kopie do publikacji, po ocenie "jest OK , bez ryzyka" (alt. zasłonić to, czego nie są pewni - dane dzieci, małżonków)

Ty (jak i każdy , który dostał/zrobił skany) masz prawo opublikować. Wiesz, że nie ma informacji o żyjących lub je usuniesz.

I takie naście/dziesiąt kopii - zawartości kopert - przysłanych przez rodziny należałoby pokazać, popularyzując typ źródła zwiększyć wykorzystanie kopert (a może zmniejszyć obciązenie metryczkowe I może stworzyć nacisk na szybsze i porządniejsze przekazywania z urzędów miast/gmin do APów.
Jasne, rozumiem. Tu by były np Imie nazwisko i nr dowodu. Żyjących tam nie ma, są tylko rodzice tych co występowali o dowód. Nawet jeśli spisać i udostępnić tylko samo imię i nazwisko + nr dowodu, to zawsze można dopytać w AP czy to podanie Jana Nowaka, syna Jacka i Grażyny i już mamy odpowiedź czy to ktoś nasz czy nie. Chociaz tyle.
Z Panią Elizą już w kontakcie, przykładowa sygnatura do sprawdzenia na miejscu wysłana jak tylko Pani będzie mogła być w archiwum:) Jesteśmy w kontakcie
pozdrawiam serdecznie
Iza
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

Doberek
Znalazłam coś do poskanowania dla kochanej Pani Elizy:
39/2309/0/-/7 - ewang-reform 1914-1919
39/2549/0/-/9 mariawici NMP Lodz 1919
39/2549/0/-/10 mariawici NMP 1920
39/2488/0/-/9 mariawici Przenajśw sakr 1919
39/2488/0/-/10 jak wyzej 1920
39/2310/0/-/17 mariaw Asyż 1919
39/2310/0/-/18 jak wyżej 1920
39/2472/0/-/28 sw Kazimierz 1921
Na razie tyle, wszystko wezmę do indeksacji, jak mam nadzieję, że się da odczytać
pozdrawiam Iza
pozdrawiam serdecznie
Iza
Awatar użytkownika
ziobrovska

Członek PTG
Mistrz

39/2471/0/-/109 św Anna doszła 1923 U chętnie zindeksuje - moj dziadek na 99% tam był chrzczony, ten rocznik :)
https://metryki.genealodzy.pl/id454-sy1923 podpisane UMZ 1923 a są tylko MZ

39/2310/0/-/17 mariaw Asyż 1919 - tych skanów nie widzę na Skanotece chociaż są w Planach niby, może ktoś mi to sprawdzić? - zrezygnowałam z indeksacji bo skanów nie widzę
pozdrawiam serdecznie
Iza
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Indeksuję Burzenin
w roku 1902 brak akt od 22 do 27
jak i kiedy jest szansa na dołączenie zdjęć tych aktów?
Indeksację zrobię ze spisu
Pozdrawiam Magdalena
Awatar użytkownika
PabianAus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: PabianAus »

magdalena72 pisze:Indeksuję Burzenin
w roku 1902 brak akt od 22 do 27
jak i kiedy jest szansa na dołączenie zdjęć tych aktów?
Indeksację zrobię ze spisu
Pozdrawiam Magdalena
Akty urodzin (numery 22-27) można znaleźć na stronie po aktach 16-21 i przed stroną z aktami 28-33.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... i=14616025
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”