Proszę mi pomóc w odnalezieniu śladów bytności Tomasza

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Proszę mi pomóc w odnalezieniu śladów bytności, najlepiej aktu urodzenia, małżeństwa, zgonu Tomasza, którego syn Kacper urodził się w Woli Pasikońskiej 4.01.1856 z ojca Tomasza Królikowskiego inaczej Lawendowskiego, gospodarza czynszowego, w Woli Pasikońskiej zamieszkałego, lat 34 mającego i matki Marianny Gmurek lat 33 mającej.
Podany w akcie urodzenia Tomasza wiek rodziców wskazuje, iż Tomasz Królikowski inaczej Lawendowski powinien urodzić się około 1822, a Marianna Gmurek około 1823.
Kacper powinien się nazywać po ojcu Królikowski vel Lawendowski, ale w akcie swego małżeństwa zawartego 29.01.1882 w Kampinosie z Franciszką Żukowską nazywa się Lewandowski. Jego syn, wnuk i kolejne pokolenia do dziś to Lewandowscy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

Kacper jako Lewandowski chrzest w Kampinosie, z tego wniosek, że po 1857 przenieśli się do innej parafii (Zawady) której akta (przynajmniej do 1901) prawdopodobnie spaliły się. Marianna Gmurek pochodziła zapewne z Pasikoni a to była i jest parafia Zawady.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Proszę mi pomóc w odnalezieniu śladów bytności Tomasza

sbasiacz pisze:Kacper jako Lewandowski chrzest w Kampinosie, z tego wniosek, że po 1857 przenieśli się do innej parafii (Zawady) której akta (przynajmniej do 1901) prawdopodobnie spaliły się. Marianna Gmurek pochodziła zapewne z Pasikoni a to była i jest parafia Zawady.
Dziękuję za analizę. Co do Marianny Gmurek na tym etapie wiedzy nie wypowiadam się, jednakże co do kierunku przemieszczenia się Tomasza z Marianną z Woli Pasikońskiej do Zawad to raczej było odwrotnie ponieważ
Tomasz i Marianna po Katarzynie Królikowskiej mieli jeszcze Jana Królaka ur w 1863 w Woli Pasikońskiej, a przed Kacprem Lawendowskim vel Królikowskim ur. w 1856 w Woli Pasikońskiej mieli jeszcze Błażeja Lawendowskiego ur w 1847 w Zawadach.
Aktów urodzenia/chrztu Błażeja i Jana nie mam, a ich rok i miejsce urodzenia pochodzą z ich aktów małżeństw.
Pytanie: czy Wola Pasikońska zawsze była w parafii Kampinos i czy Zawady zawsze były w parafii Zawady czy wcześniej mogły być w par. Kampinos?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za cenne znaleziska.
Bardzo proszę o rozszyfrowanie skąd przybył pan młody.
Józef Królak i Ewa Bartosiak z aktu małżeństwa nr 6 z roku 1821 z par. Kampinos pasują na rodziców Tomasza. Akt po polsku, ale jaka to parafia którą odczytuję jako "Rogotworska"?
I jaka to miejscowość, którą odczytję jako "Rogocin"?
A może Rogozino? W jakiej wówczas parafii?
Cytat z aktu: Stawił się Józef Królak liczący podług metryki wyjętej z ksiąg kościoła parafialnego Rogotworskiego, lat 22, Łucji Królównej we wsi Rogocinie w województwie płockim z wyrobku się utrzymujący, syn naturalny, w asystencji tejże matki, we wsi Woli Pasikońskiej u rodziców swojej narzeczonej za parobka służący.
Link do aktu: https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,144025,40
No i czy Józef Królak zawierając ślub mieszkał w "Rogocinie" czy w Woli Pasikońskiej u rodziców narzeczonej?
ps
Akt zgonu Ewy matki Tomasza w 1856 też już mam. W Genetece jest też info o jej urodzeniu: rok 1797, akt 2081, ale nie wiem gdzie szukać aktu.
W_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: W_Marcin »

Pewnie chodzi o Wrogocin:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XIV/50

Mnie się wydaje, że ten Rogocin/Wrogocin w dniu ślubu odnosi się tylko do matki, czyli młody mieszka już u rodziców narzeczonej.

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 32&lang=pl
Tu są indeksy z Rogotworska, ale Józefa Królaka nie widzę.
------------
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję
W_Marcin pisze:...Mnie się wydaje, że ten Rogocin/Wrogocin w dniu ślubu odnosi się tylko do matki, czyli młody mieszka już u rodziców narzeczonej.
Oczywiście. Niedokładnie przeczytałem. Tam jest wyraźnie "zamieszkałey" a ja pochopnie przyjąłem "zamieszkały".
Dziękuję wszystkim za cierpliwość, życzliwość, zaangażowanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”