Walter/Wolter/Walterowicz/Wolterowicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

klaudiamarcinek

Sympatyk

Post autor: klaudiamarcinek »

Dzień dobry,

udało mi się znaleźć przodków od Walterów (parafia Rozprza, łódzkie), natomiast dotarłam do Bogumiła (Bogusława), który zmarł jako Bogumił Wolter w 1866r. w parafii Bełchatów-Grocholice. W akcie zgonu jest wzmianka, że pochodził z Poznania i jego rodzice są nieznani. Wg tego aktu miał 78 lat, więc urodził się około 1788r.

W wielkopolskim znalazłam akt urodzenia z 1783r. Bogusława Woltera, miejscowość Olendry Głębockie parafia Sławno, gdzie rodzicami byli Michał i Anna Krystyna.

Zakładam, że to nie zbieg okoliczności i to ten sam człowiek, szczególnie że prawdopodobnie miał korzenie niemieckie (sądząc po nazwisku), więc imię Gottlieb to zarówno Bogusław jak i Bogumił.

W notatce przy akcie urodzenia Bogusława jest notatka, że jego rodzice nie byli katolikami.
Gdzie mogę szukać informacji o Michale i Annie Krystynie?
Są indeksy o rodzeństwie Bogusława, ale również bez linków do skanów - lub może nie umiem ich znaleźć.

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc!

Klaudia
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”